Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı - Son Dakika
Politika

Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı

Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, iç güvenlik paketine ilişkin, "Bu, güvenlik paketi değildir; özgürlüklerin korunması ve iç güvenlik reformu paketidir, özgürlüklerin korunmasıdır" dedi.

24.10.2014 15:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, iç güvenlik paketine ilişkin, "Bu, güvenlik paketi değildir; özgürlüklerin korunması ve iç güvenlik reformu paketidir, özgürlüklerin korunmasıdır" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, bir iki haftadır 'Türkiye otoriterleşiyor' şeklinde iddiaların olduğunu hatırlatarak, "Grup konuşmamızda özgürlüklerin korunması ve iç güvenlik reformunu açıkladık. Şunu bekliyorlardı ve kendilerini ona hazırlamışlardı bir iki hafta 'Türkiye polis devleti olmaya gidiyor, Türkiye otoriterleşiyor'. Dışarıda bazı basın yayın organları bu yönde makalelerini bile hazırlamışlardı bizim konuşmamızdan önce ve Türkiye'yi şikayet edeceklerdi, 'bakın gözaltı süresi 24 saate çıkıyor, Türkiye otoriterleşiyor'. Bakın 'molotof kokteyline ceza verilecek, Türkiye otoriterleşiyor'. Hayır özgürlükleri korumaya kararlıdır ve genişletmeye de kararlıdır. Sadece korumaya değil ama özgürlükler güvenin ve huzurun olduğu yerde olur. Mesela Kobani olayları esnasında Diyarbakır'da, Mardin'de, Siirt'te, Batman'da bu olaylar sürerken tam bir kargaşa, kaos ortamı yaratılmaya çalışılırken, bu gruptan, örgütten farklı görüşe sahip olan birileri toplantı ve gösteri yapma hakkını kullanabilirler miydi? Kullanamazlardı ama kamu düzeni, güveni varsa bir sokakta onlar bir başka sokakta da başka türlü düşünenler konuşur ama onların niyeti o değil. Onlar her yerde biz konuşalım diyorlar. Bu topraklar size ait değil, bu topraklar 77 milyon vatandaşımızın her birine ait ve her vatandaşımız her yerde konuşur, her yerde hukuk düzeni içinde görüşünü ifade eder. Şimdi biz bunu teminat altına alıyoruz. Ne diyeceklerini bilemedikleri için bu sefer Kılıçdaroğlu çıktı, 'Biz de molotof kokteyliyle şiddete karşıyız' dedi. Peki bunu Kobani olayları olurken niye söylemedin Kılıçdaroğlu? Senin Genel Başkan yardımcın 'sokaklara çıkın' diye çağrı yaptığında, Türkiye'yi karıştırmak için mesajlar yolladığında sen neredeydin? Her zaman olduğu gibi kış uykusundaydı herhalde, haberi yok. Şimdi baktı ki millette bir tepki var, o tepkiyi kaçırmamak için 'biz de şiddet eylemlerine karşıyız' diyor. Karşıysan çık söyle. Şimdi, bu paketle onun için ısrarla söylüyorum, bu güvenlik paketi değildir arkadaşlar, özgürlüklerin korunması ve iç güvenlik reformu paketidir. Özgürlüklerin korunmasıdır" dedi.

"BENİM İLK NÜFUS CÜZDANIMDA KALKAN YAZAR"

"Bundan sonra isminden soyisminden memnun olmayanlar gidip de mahkeme kapılarında sürünmeyecekler, bir dilekçe yazacaklar" diyen Davutoğlu, "Vaktinde soyismi kanunu çıktığında köyleri dolaşanlar öylesine soyisim vermişlerdir ki bir kısım benim akrabalarımda da var, memnun değiller soyisminden. Birçok tanınmış ismin dahi soyisminden memnun olmadığını biliyorum. 'Çamur' diyor soyisim olarak ama değiştirmek için mahkeme kapılarında uğraşıyorsunuz. Şimdi o vatandaşımız 'ben şu isim ve soyismi istiyorum 'diye Nufüs İdaresi'ne bildirecek. Öyle kaydedecek. Ben kendim biliyorum. Bizim soyadı kanunu geldiğinde soyadımız Kalkan'mış. Benim hala ilk nüfus cüzdanımda Kalkan yazar. Kanun değişince babam gidip değiştirmiş, Davutoğlu yazmışlar. Davutoğlu ailesi diye bilinen bir aile yıllarca başka bir soyadı taşımış. İsim sahibi olmak kendisinin hakkıdır, başka kimse karışamaz. Ehliyet, pasaport sahibi olmak emniyetle ilgili bir konu değil. Sanki yurt dışına kaçacak adam muamelesi görüyorduk. Bundan sonra ehliyet, pasaport alanlar da nüfus işlerine gidecek. Emniyet ayrıca suçlu varsa takip eder. Olması gerekeni yapıyoruz. Doğum ölüm hallerinde gidip de bildirimde bulunma gibi bir telaşa girmeyecek kimse. Sen nüfusa git bildirim yap. Ölüm için bile bürokrasi yapılmış. Benim yakınım öldü hastane raporu da var ama e-devlette bildirimine yapacak ama kendi taziyesini yaşayacak. Eski Türkiye buydu, devlet mutlaka kendini gösterirdi, bir huzuruma gelsin şu vatandaş. Yeni devlet halkının hizmetinde ve emrindeki devlettir" diye konuştu.

Davutoğlu, "Jandarmamızı ki herbirine de teşekkür ediyorum. Kesinlikle TSK bünyesinde Jandarmamız büyük hizmetler vermiştir. Epeydir çalıştığımız bir reform olarak Jandarmamız İçişleri Bakanlığı'na askeri hizmetler bağlamında TSK'nın parçasıdır ama performans, görev dağıtımı, sicil ve diğer konularda İçişleri Bakanlığı'na zaten bağlıydı. Bütün işleri de İçişleri Bakanlığı'nda yapılacak. TSK'nın ihtiyaçları da ki bu dönemde savunma sanayi üzerinden ne kadar büyük hamleler yaptığımızı herkes biliyor. Jandarmamız kendi kıyafetiyle halkımızla daha yakın çalışma yapma kararını sürdürecek. İşgüvenliği yasası çıkarıyoruz burada" dedi.

Bundan sonra başkasının özel hayatıyla ilgili kişisel veriyi depolanmayacağını belirten Davutoğlu, hiç kimsenin herhangi bir vatandaşın kişisel bilgilerinin işleme ve depolama hakkına sahip olmadığını dile getirdi. Bu çerçevede güvenlik tedbirlerinin de artırılacağını dile getiren Davutoğlu, "Suç işlemeye niyeti olmayanların telaşa etmesinde mahal yoktur ama niyeti olanlar bilsinler ki bundan sonra molotof kokteyliyle bir yere yaklaşan ateşli silahla yaklaşmış muamelesi görecek. Şimdiden uyarıyorum. Toplantı, gösteri yürüyüşü yapacağım diye izin alıp bir takım teröristler eğer ellerinde molotof kokteyliyle ambulansa yaklaşırlarsa, ellerinde molotof kokteyliyle iş yerlerine yaklaşırlarsa, içinde insan olan genç bir kızımızı kaybettiğimiz belediye otobüsüne yaklaşırlarla terörist muamelesi görecekler ve durdurulacaklar. Kimse şikayet etmesin sonra. O saldırganın canı ne kadar kıymetliyse o mağdur genç kızımızın canı da o kadar kıymetli" ifadelerini kullandı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement