Geri Kabul" Hayat Kurtardı - Son Dakika
Güncel

Geri Kabul" Hayat Kurtardı

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında düzensiz göç ve insan kaçakçılığıyla mücadele amacıyla varılan mutabakat ve 20 Mart'tan itibaren yürürlüğe giren Geri Kabul Anlaşması, hem yasa dışı göçün azalmasını hem de Ege Denizi'nde yaşanan ölümlerin engellenmesine vesile oldu.

03.05.2016 11:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

RAMAZAN ERCAN - Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında düzensiz göç ve insan kaçakçılığıyla mücadele amacıyla varılan mutabakat ve 20 Mart'tan itibaren yürürlüğe giren Geri Kabul Anlaşması, hem yasa dışı göçün azalmasını hem de Ege Denizi'nde yaşanan ölümlerin engellenmesine vesile oldu.

Savaş, iç karışıklık gibi çeşitli sorunlar nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan ve Avrupa'da daha iyi bir yaşam ümit eden göçmenlerin Ege kıyılarından Yunan adalarına ulaşmak için ölümü göze alarak çıktıkları umuda yolculuk, Suriyeli Aylan bebeğin cesedinin Bodrum sahiline vurmasının ardından bazı Avrupa ülkelerinin belirlenen sayılarda mülteci kabul edeceğini açıklamasıyla geçen yıl zirveye çıktı.

Başta lastik şişme bot olmak üzere güvensiz deniz araçlarıyla yapılan umuda yolculukta geçen sene 279 göçmen Ege Denizi'nin soğuk ve karanlık sularında boğularak ya da hipotermi nedeniyle hayatını kaybetti. Geçen yıl Ege Denizi'nin Türk karasularında ölümün yaşanmadığı tek ay ocak olurken, o tarihten Nisan 2016'ya kadar 452 göçmen yaşamını yitirdi.

Türkiye ile AB arasında 20 Mart 2016'da yürürlüğe giren Geri Kabul Anlaşması, hem yasa dışı göçün azalmasını hem de Ege Denizi'ndeki ölümlerin engellenmesini sağladı.

Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurlarının yakaladığı göçmen sayısı nisan ayında geçen aya göre yüzde 80 azalırken, umuda yolculukta Şubat 2015'ten bu yana geçen 15 aylık süreçte sadece nisanda ölüm yaşanmadı.

Geçen yıldan bu yana hayatını kaybeden göçmen sayıları şöyle:

2015 2016OCAK ---- 103ŞUBAT 9 38MART 6 32NİSAN 10 ----MAYIS 2 HAZİRAN 7 TEMMUZ 9 AĞUSTOS 15 EYLÜL 72 EKİM 38 KASIM 40 ARALIK 71 TOPLAM 279 173

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Geri Kabul' Hayat Kurtardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement