Gezi Parkı Olaylarına İlişkin Dava - Son Dakika
Güncel

Gezi Parkı Olaylarına İlişkin Dava

Aralarında Beşiktaş taraftar grubu Çarşı'nın mensuplarının da bulunduğu 35 kişi hakkında ''Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçundan açılan davanın ilk duruşması başladı.

16.12.2014 11:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gezi Parkı olaylarına ilişkin aralarında Beşiktaş taraftar grubu Çarşı'nın mensuplarının da bulunduğu 35 kişi hakkında, "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçundan açılan davanın ilk duruşması başladı.

İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuksuz 35 sanık ve avukatları hazır bulundu. Duruşmaya, baro temsilcileri ve İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal katılırken, CHP İstanbul Milletvekilleri Mahmut Tanal, Umut Oran, Tunceli milletvekili Hüseyin Aygün, DGP Genel Başkanı Kütahya Milletvekili İdris Bal ve ressam Bedri Baykam da izleyici olarak katıldı.

Duruşma başlamadan önce Mahkeme Başkanı Metin Tamirci, milletvekilleri, basın mensupları, avukatlar ve baro temsilcilerinin dışındakilerin salondan çıkarılmasını istedi. Bunun üzerine söz alan avukat Ömer Kavilli, duruşmanın büyük salonda görülmesini talep ederek, duruşmanın sesli ve görüntülü yapılmasını da istedi.

Mahkeme Başkanı Tamirci de sanık avukat sayısını değerlendirdiklerini belirterek, "Duruşmayı burada yapmaya çalışacağız çünkü ne kadar mahkeme deplasmana gittiyse Türk hukuk tarihinde hep sıkıntı yaşandı" dedi.

Sanık avukatları yeniden itiraz ederek, duruşmanın büyük salonda yapılmasını talep etti. Bunun üzerine mahkeme heyeti, bir karar vermek için müzakere odasına çekildi. Bu sırada duruşmayı izleyenlerin, telefonla video çektikleri ve "özçekim" yaptıkları görüldü.

Talep üzerine kararını açıklayan Mahkeme Başkanı Tamirci, kimlik tespitinin burada yapılacağını daha sonra büyük salona geçileceğini söyledi.

Duruşma kimlik tespitinin yapılmasıyla devam ediyor. Kimlik tespitinin bitmesinin ardından duruşma, büyük salonda devam edecek.

Bu arada sanıkların bir çoğunun duruşmaya Beşiktaş forması ile geldikleri görüldü.

-Adliye önünde eylem

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan Beşiktaş taraftar grubu "Çarşı", sanıklara destek vermek amacıyla eylem yaptı. Çarşı grubuna diğer taraftar grupları da destek verdi. Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe bayrakları açan gruptakiler, "Her yer Taksim her yer direniş", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" ve "Beşiktaş Çarşı, faşizme karşı" sloganları attı, meşaleler yaktı.

Futbolla ilgili slogan atılmasını isteyen gruba, başka bir grup ise "Sadece futbolla ilgili burada değiliz. Siyasi slogan da atacağız" diyerek tepki gösterdi. Kendilerini "Antikapitalist Müslümanlar" olarak adlandıran bir grubun da adliye önünde Çarşı grubuna destek verdiği görüldü. Gruptakiler adliye önünde bekleyişini sürdürüyor.

Ceza istemleri

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, aralarında Beşiktaş taraftar grubu Çarşı'nın kurucu ve üyelerinin de bulunduğu 35 kişi şüpheli, 9 polis de müşteki olarak yer alıyor.

İddianamede, tüm şüpheliler hakkında "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.

İddianamede ayrıca şüpheliler hakkında ayrı ayrı "örgüt kurmak ve yönetmek, örgüte üye olmak", "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurmak", "sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermilerin taşınması ve bulundurulması", "görevi yaptırmamak için direnme", "kamu malına zarar verme", "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" gibi çeşitli suçlardan 2 yıldan 50 yıla kadar değişen hapis cezaları isteniyor. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gezi Parkı Olaylarına İlişkin Dava - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement