Gıda Mühendislerinden KPSS Ataması Tepkisi - Son Dakika
Güncel

Gıda Mühendislerinden KPSS Ataması Tepkisi

Gıda Mühendislerinden KPSS Ataması Tepkisi

Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, KPSS sonucu yapılan atamalarda kamu kuruluşlarında yeterince kontenjan ayrılmadığını ve gıda güvenliğinin sağlanmasından sorumlu bakanlıkta istihdamının neredeyse sembolik denilecek oranda olduğunu belirterek “Yetkilendirilmiş Gıda Danışmanlığı Projesi bir an önce hayata geçirilmelidir” dedi.

15.08.2014 15:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, KPSS sonucu yapılan atamalarda kamu kuruluşlarında yeterince kontenjan ayrılmadığını ve gıda güvenliğinin sağlanmasından sorumlu bakanlıkta istihdamının neredeyse sembolik denilecek oranda olduğunu belirterek "Yetkilendirilmiş Gıda Danışmanlığı Projesi bir an önce hayata geçirilmelidir" dedi.

Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) branş sıralamasında gıda mühendislerinin başarısının açık bir şekilde göze çarptığını açıklayan Şehmus Alparslan, buna rağmen atamalarda haksızlık yapıldığını savundu. 2012 yılı KPSS sonucuna dayanan 2012 yılı atamalarında, en düşük puanla atanan gıda mühendislerinin puanı 89.547 iken; ilgili atamada toplam 2 bin 488 veteriner hekim ve ziraat mühendisi atandığını söyleyen Alparslan, bu 2 bin 488 kişiden sadece 7'sinin en düşük puanla atanan gıda mühendisinden yüksek puan aldığını belirtti. 2014 KPSS sonuçlarının alan bazında sıralamaları ve puanları incelendiğinde de, bu 3 bölümde en yüksek puanı alan 200 kişinin yüzde 90'ından fazlasının gıda mühendisi olduğunun görüldüğünü dile getiren Alparslan, "Yaşamda gıdanın önemine bir kere daha vurgu yapma ihtiyacı yoktur. Güvenilir gıda, gıda güvenliği gibi kavramlar, her geçen gün daha çok bilince çıkmakta, bu husus toplum yaşamında öncelikler arasında hak ettiği yeri almaktadır. Bu alandaki asli meslek disiplinlerinin başında ise gıda mühendisliği gelmektedir. Bu alanda kamusal görev yürüten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda ise uzman kadro sayısı yetersizdir. Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatında görev alan gıda mühendisleri sayısı bir an önce yeterli sayıya ulaştırılmalıdır. Mevcut durumda ülke genelinde yaklaşık olarak 700 bin gıda işletmesinin bulunduğu ifade edilmektedir. Buna karşılık olarak yetki ve sorumluluk verilmiş olan Bakanlığın, gıda kontrol görevlisi sayısı 5 bin civarındadır ve bunların sadece yüzde 20'si gıda mühendisidir. Gıda kontrol hizmetlerini ağırlıklı olarak veteriner hekim ve ziraat mühendisleri eliyle yürütmekte olan Bakanlığın, istihdam etmesi gereken gıda mühendisi sayısı bize göre 10 bin olmalıdır" diye konuştu

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın çalışma alanı kapsamında kadrosunda bulunan 3 temel meslek disiplini gıda mühendisliği, ziraat mühendisliği ve veteriner hekimlik arasında kıyaslama yapan Alparslan, şöyle devam etti:

"Bu 3 disiplin içerisinde üniversite kontenjanlarının yüzde 39.5'i gıda mühendisliğidir. Buna karşın ilgili bakanlığın son 4 yıldaki kadro alımlarında gıda mühendisliğinin payı bu 3 disiplin içerisinde yüzde 7.3'tür. Görüldüğü gibi aldığı eğitim itibarı ile işi gıda olan mesleğin gıda güvenliğinin sağlanmasından sorumlu Bakanlıkta istihdamı neredeyse sembolik denilecek orandadır. Bize göre bu durum, halkın güvenli gıdaya erişim hakkını dolayısıyla toplum sağlığını riske etmektedir, bir an önce çözüme kavuşturulmalıdır. Yetkilendirilmiş 'Gıda Danışmanlığı Projesi' bir an önce hayata geçirilmelidir." - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Gıda Mühendislerinden KPSS Ataması Tepkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Edirne'de gümrük kaçağı elektronik eşyalar ele geçirildi
    12:01 Edirne'de gümrük kaçağı elektronik eşyalar ele geçirildi

    Edirne'de yapılan bir aramada, gümrük kaçağı 17 oyun konsolu ve 2 robot süpürge ele geçirildi. Sürücü hakkında adli tahkikat başlatıldı. Ayrıca, çalınan motosiklet polis uygulamasında yakalandı. Keşan'da ise ziynet eşyası çalınan kişi polise başvurdu ve uyuşturucu hap ele geçirildi.

  • DSİ, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli'de tarım arazilerini sulamaya kavuşturacak
    12:01 DSİ, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli'de tarım arazilerini sulamaya kavuşturacak

    Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli ilçesinde 247 bin 500 dekar tarım arazisinin borulu şebeke sulamaya kavuşacağını bildirdi. Proje sayesinde yaklaşık 25 bin kişiye istihdam olanağı ile yıllık 635 milyon lira gelir artışı sağlanacak.

  • Elazığ'da Kız Meslek Lisesi Öğrencileri Beslenme Desteği Projesiyle Anaokulu Öğrencilerine Hizmet Veriyor
    11:59 Elazığ'da Kız Meslek Lisesi Öğrencileri Beslenme Desteği Projesiyle Anaokulu Öğrencilerine Hizmet Veriyor

    Elazığ'da bulunan kız meslek lisesi öğrencileri, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan Beslenme Desteği Projesi kapsamında 1400 anaokulu öğrencisine günlük kahvaltı ve yemek hizmeti sunuyor. Öğrenciler, alan şefi ve usta öğreticilerin eşliğinde, hijyenik ortamda hazırlanan yemekleri okullara ulaştırarak mesleki becerilerini geliştiriyor. Proje sayesinde öğrenciler, hem eğitim harçlıklarını çıkarıyor hem de mesleki açıdan daha donanımlı hale geliyor. Ayrıca, projenin hijyen açısından gerekli tüm kontrolleri yapılarak sağlıklı besinlerin sunulduğu belirtiliyor.

  • Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin: Gerçekçiyiz, Milleti Aldatmadık
    11:58 Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin: Gerçekçiyiz, Milleti Aldatmadık

    Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından düzenlenen 'Yerel Kalkınmada Belediyelerin ve Esnafın Rolü' programına katılan Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, gerçekçi olduklarını ve milleti aldatmadıklarını söyledi. Toplantıda yapılan çalışmalar ve yapılacak projeler hakkında bilgi veren Bilgin, Ankara temasları hakkındaki eleştirilere de cevap verdi.

  • İzmir'de 7. Yaşayan Park Kovankayası hizmete açıldı
    11:57 İzmir'de 7. Yaşayan Park Kovankayası hizmete açıldı

    İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bayraklı Doğançay'da hayata geçirilen Kovankayası Yaşayan Parkı'nı ziyaret etti. Başkan Tunç Soyer, İzmir'de 7'inci Yaşayan Parkın kullanıma açıldığını belirterek, 'Her biri bulunduğu bölgede yaşayan insanların doğada keyifle bir araya gelebileceği mekanlar oluyor. İzmirlilere hayırlı olmasını diliyorum. Geldiklerinde cennetle karşılaşacaklar' dedi.


Advertisement