Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Açıklaması

"Geliştirdiğimiz, çoğalttığımız aspir bitkisi tohumunu, desteklemek amacıyla Anadolu'da nadas yapılan alanlara ektiriyoruz.

13.12.2014 18:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Geliştirdiğimiz, çoğalttığımız aspir bitkisi tohumunu, desteklemek amacıyla Anadolu'da nadas yapılan alanlara ektiriyoruz. Dekar başına yaklaşık 100 ila 120 kilogram ürün alabilecek şekilde bize katkı sağlıyor" dedi.

Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü laboratuvarlarında incelemelerde bulunan Eker, yetkililerden bilgi aldı.

Eker, gazetecilere yaptığı açıklamada, bakanlığının 58 Tarımsal Araştırma Enstitüsü olduğunu bildirdi.

Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünün bölgesel niteliği bulunduğunu belirten Eker, kuşakları arasında geçit bölgesinde yer alan Türkiye'nin en eski kuruluşlarından biri olduğunu anlattı.

Bu enstitüde 144 çeşit bitki tohumu geliştirildiğini aktaran Eker, "Bitkisel ürünlerin üretiminde en önemli unsurlardan biri kaliteli, sertifikalı tohumdur. Tohum ne kadar iyi yetiştirilirse, ne kadar iyi ıslah edilirse, ondan alacağınız verim de o kadar yüksek olur. Tek başına kaliteli bir tohum, bir bitkinin verimini yüzde 20-25 artırır" diye konuştu.

Eker, bakanlığının 2005 yılından bu yana sertifikalı tohum üretimi ve tüketimini desteklediğini hatırlattı.

Türkiye'de sertifikalı tohum üretim miktarını 150 bin tondan 750 bin tona çıkardıklarını anlatan Eker, şunları kaydetti:

"Fazladan 600 bin ton ilave sertifikalı tohum üretir hale geldik. Türkiye'de çeşit, yerli ve kaliteli tohum sayısı arttıkça üretimi de artıyor. Enstitüde aspir bitkisi üzerine de çalışmalar yapılıyor. Yağlı tohumlu bir bitki, kuraklığa son derece de dayanıklı. Enstitümüzde aspir bitkisinin 4 çeşidi geliştirildi, kültür bitkisi haline getirilip tohumu çoğaltıldı. Geliştirdiğimiz, çoğalttığımız aspir bitkisi tohumunu, desteklemek amacıyla Anadolu'da nadas yapılan alanlara ektiriyoruz. Dekar başına yaklaşık 100 ila 120 kilogram ürün alabilecek şekilde bize katkı sağlıyor. Hem çiftçinin gelirini artırıyor hem Türkiye'nin ihtiyacı olan yağlı tohumu elde ediyoruz hem de dışarıya döviz vermekten kurtuluyoruz. Aspir, çok umut vadeden, önemli bir bitki." - Eskişehir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement