Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Diyarbakır'da - Son Dakika
Güncel

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Diyarbakır'da

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Diyarbakır\'da

Bakan Eker: "(Çözüm süreci) Barışın zor olduğunu, barışı inşa etmenin, hayata geçirmenin zor olduğunu biliyoruz.

26.09.2014 15:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, çözüm sürecine ilişkin "Barışın zor olduğunu, barışı inşa etmenin hayata geçirmenin zor olduğunu biliyoruz. Çünkü savaştan nemalanan, savaştan dolayı politik çıkar elde edenlerin de olduğunu biliyoruz. Onlar savaştan, savaş lobisi savaştan yana olacaktır. Bunlar millet değil, bunlar münferit birtakım hadiselerdir" dedi.

Bakan Eker, Diyarbakır'da 4. düzenlenen "Kültür ve Karpuz Festivali" kapsamında bir restoranda düzenlenen etkinlikte basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Gazetecilerin dün akşam düzenlenen programda Kürtçe Mevlid-i Şerif okuduğunu anımsatması üzerine Eker, yeni Türkiye'nin çözüm sürecini barışa dönüştürme çabası içerisinde olduğunu söyledi.

Diyarbakır'ın büyük bir medeniyet merkezi ve kültür birikimine sahip olduğunu kaydeden Eker, kentin tarımsal faaliyetler ve ürünlerin tarihinde çok önemli bir yere sahip olduğunu dile getirdi.

Eker, bölgenin, buğdayın anavatanı, koyunun ilk evcilleştirildiği, zeytin dahil olmak üzere birçok tarımsal ürünün yeryüzünde ilk defa yetiştirildiği yer olduğuna değindi.

Bölgenin İslam tarihi açısından önemine dikkati çeken Eker, şöyle devam etti:

"Mevlit edebi bir form, bir şiir esasen. Hz. Muhammed'in doğumu üzerine bir edebi form. Bölgedeki insanların hayatında çok önemli bir yeri var. Sadece inançla ilgili değil, aynı zamanda kültürle ilgili bir büyük geleneğe sahip. İnsanlar düğünlerinde, ölümlerinde, sünnetlerinde herhangi bir başarıyı kutladıkları zaman da mevlit okuturlar. Böyle bir özelliği var. Onun için herkes her etkinlikte mevlit okutur. Hem İslam'ın evrensel değerleri hem mahalli kültürle ikramla birleşmesi önemli."

Mustafa Erdoğan'ın kültüre katkısı olan sanatçı ve Anadolu Ateşi'nin de ününün bütün dünyaya yayılmış bir grup olduğuna işaret eden Eker, grubun tarım temalı bir gösteri düzenlediğini, gösterinin içerisinde Anadolu coğrafyasının ve dini duygularla ilgili motiflerin bulunduğunu söyledi.

Erdoğan'ın kendisinden mevlitten bir bölüm okumasını istediğini aktaran Eker, "Ben de kendisini kırmadım. Önceden planlanmış bir şey değildi. Bana bir gün öncesinden söyledi. Okuyabilir misiniz diye? Ben de küçücük bir katkı sundum. Mevlit Hz. Peygamberin hayatı için yazılmış. Medeniyet değerlerimiz içerisinde önemli bir yeri var. Bu süreçte kültürel etkinlik içerisinde bir katkı sunmuş olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Çözüm süreci

Bakan Eker, gazetecilerin, "Diyarbakır'da polis aracına yapılan saldırı ve Suriye sınırında yaşanan olaylardan dolayı çözüm sürecinin tehlikeye girdiği şeklinde yorumlar var. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine AK Parti hükümeti olarak milletle bir sözleşme yaptıklarını, bunu kurucu genel başkanı ve 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ısrar ve kararlılıkla söylediğini, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da aynı şekilde kararlığını ortaya koyduğunu anlattı.

"Biz milletle sözleşme yaptık. 76 milyon vatandaşımız var. Kürtler, Türkler, Çerkezler, Araplar bu topraklarda yaşanan bütün vatandaşlarımız. Bu topraklarda şiddet ve terör yoluyla bir meselenin çözülmediğini, çözülmeyeceğini daha fazla kan akıtmaktan başka bir işe yaramadığını hepimiz tecrübe ettik" diyen Eker, bu acıları bir daha milletin yaşamak istemediğini vurguladı.

Eker, şöyle devam etti:

"Biz aramızda meselelerimizi, meşru demokratik taleplerimizi, konuşmak suretiyle uzlaşmak, uzlaşarak da bu meseleleri halletmek ve birlikte yeni ve güzel bir geleceği inşa etmek için kararlılığını ortaya koydu. Çözüm süreci bu projenin adıdır. Bunu artık devlet de sahiplenmiştir. Çıkardığımız yasa ile bunun yasal çerçevesi çizilmiştir. TBMM bunu kabul etmiştir. Devletin tüm ilgili kurum ve kuruluşları da üzerine düşen katkıyı, desteği, görevi yapmak, yerine getirmek zorundadır. Elbetteki barışın zor olduğunu, barışı inşa etmenin hayata geçirmenin zor olduğunu biliyoruz. Çünkü savaştan nemalanan, savaştan dolayı politik çıkar elde edenlerin de olduğunu biliyoruz. Onlar savaştan, savaş lobisi savaştan yana olacaktır. Bunlar millet değil, bunlar münferit birtakım hadiselerdir. Biz bunları millete havale ediyoruz. Milletin de bunları gönüllerinde mahkum ettiğini ve gönüllerinden sildiğini de biliyoruz. Bunları en azından çok açık bir şekilde söylemese bile bunları nefretle karşıladığını biliyoruz. Vatandaşlarımızla konuştuğumuzda bu tür davranışları nefretle karşılıyor."

"Huzur ve barış çabamız devam edecek"

Süreci provoke etmek ve sabote etmenin hiç kimseye bir şey kazandırmayacağını sözlerine ekleyen Eker, "Çünkü çok yüksek beklentiler oluşturmak suretiyle diyelim şuanda gerçekleşmesi pratik olarak mümkün olmayan bir takım ifadeleri, tezleri ortaya koymak sadece yapılan bu işleri, atılan müsbet adımları etkisini azaltmaya dönük politik bir çabadır. Başka bir şey değildir. Bunu da millet görüyor. Bazıları 'Hiçbir şey yapamazsak bile bari sabote edelim, zihinleri bulandıralım, tabiri caizse ortaya bir çamur atalım, ortalık bulansın'. Bunlar münferit çabalar ve hareketlerdir" ifadelerini kullandı.

Bu davranışların yürüyüşlerini engellemesine fırsat vermeyeceklerini, bunlardan tamamen bağımsız olarak milletle yaptıkları sözleşme gereği barış, kardeşlik ve beraberlik yürüyüşüne devam edeceklerini ifade eden Eker, bu konuda kararlı ve tam irade sahibi olduklarına işaret etti.

Bunun adım adım devam edeceğini, bu konuda muhataplarının millet olduğunu söyleyen Eker, şöyle konuştu:

"Türkiye'deki tüm Kürt, Türk ve bütün vatandaşlarımızdır. Bunun dışında biz hiç kimseyi bu manada ne davranışlarını ne de sözlerini de muhatap kabul etmiyoruz. Bunlarla ilgili de gereken neyse, ne yapılması gerekiyorsa yapılacaktır. Zaman zaman birtakım saldırılar, sabotaj çabaları bireysel olarak olabiliyor. Bunları doğru bulmuyoruz. Bunların sürece ve barışa zarar verme çabası olduğunu söylüyoruz. Vatandaşlarımız da bizimle aynı kanaatte. Huzur ve barış çabamıza bundan sonraki süreçte de devam edeceğiz."

Eker, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın çözüm sürecine yönelik sözleriyle ilgili soruyu, "Sözleşmeyi milletle yaptık. Bu konuda herhangi biriyle polemiğe girmek istemiyorum. Onlarla ilgili sözcülerimiz gerekli açıklama ve cevapları veriyorlar. Ama bunların hiçbirisi çözüme ve barışa katkı sağlamıyor. Doğru değildir. Hepimizi özellikle siyasetle uğraşanların daha temiz, düzgün, itinalı, düzenli ve sorumlu bir dil kullanmaları gerekiyor" diye yanıtladı.

Kırklar Dağı'nın imara açılması

Kırklar Dağı'nda bina yapılmasını, çevre ve Diyarbakır'ın tarihi ve kültürü açısından doğru bulmadığını bildiren Eker, bu konuda çevrecilerin çok hassas olması gerektiğini ancak ciddi bir tepki ortaya konmadığını kaydetti.

Kırklar Dağı'nın Diyarbakır'ın kültürü ve dinler tarihi açısından önemli bir yeri olduğunu aktaran Eker, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Diyarbakır'ın kültüründe türkülerinde önemli bir motiftir. İmara açılmasını Diyarbakır'ın değerlerinin korunması veya korunamaması açısından çok vahim bir gelişme olarak görüyorum. Ama maalesef gökdelenler çok çirkin bir şekilde yükseliyor. Orada ilgili tüm kesimleri bu konuda duyarlı olmaya ve gerçekte samimi bir tavır sergilemeleri gerekiyor. Belediye bildiğim kadarıyla ruhsat vermiş, imara açmış. Ama sormak lazım? Diyarbakır kamuoyunun bu konuda mesela Mimarlar Odası ve çevreciler, Dicle Üniversitesi'nde söğüt ağacı kesildiği zaman çevreciler haklı bir tepki geliştirmişlerdi, burada ama çıkmadı. Böyle bir gelişme." - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Diyarbakır'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.

  • İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı
    01:59 İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ve Çeşme ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen ise yakalandı. Karaburun açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen can salında bulunan 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen kurtarıldı. Çeşme ilçesinde ise Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen lastik bottaki 2 düzensiz göçmen ekiplerce yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi
    01:53 THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi

    Türk Hava Yolları (THY) Cenevre Müdürlüğü, iftar programı düzenledi. Programa, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, BM Cenevre Ofisi Medeniyetler İttifakı Özel Temsilcisi Büyükelçi Hakan Kıvanç ve diğer davetliler katıldı. Başkonsolos İpek Zeytinoğlu Özkan, Türkiye'nin deprem bölgelerine yapılan yardımları hatırlatarak, asrın felaketinin üstesinden geleceklerini belirtti. İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'ye yapılan yardımlar da konuşuldu.

  • Ankara'da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada
    01:46 Ankara'da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada

    Ankara'nın Pursaklar ilçesinde tali yoldan caddeye çıkan çimento tankeri kontrolden çıktı. Devrilerek yokuş aşağı kayan tankerin görüntüsü anbean kameraya yansıdı. Kaza neticesinde şans eseri ölen veya yaralanan olmadı.

  • Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü
    01:42 Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü

    Avcılar'da yaşanan olayda, Vehbi Yıldız adlı şahıs, 3 çocuğunun annesi olan eşi Serap Yıldız'ı bilinmeyen bir nedenle silahla vurarak öldürdü. Polis ekipleri tarafından gözaltına alınan Vehbi Yıldız'ın eylemi sonrası olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi ancak Serap Yıldız'ın hayatını kaybettiği belirlendi. Olayın ardından yapılan incelemelerin ardından Serap Yıldız'ın cenazesi Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

  • Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti
    01:33 Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti

    DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yerel seçim çalışmaları kapsamında Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti. Babacan, partililer tarafından karşılandı ve partisinin Karlıova Belediye Başkan adayı İlyas Bingöl'e destek istedi. Babacan, Türkiye'deki sorunlarla ilgili hazırladıkları ansiklopediyi ve DEVA belediyeciliği ahlaki kural bildirgesini anlattı.


Advertisement