Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Hakkında Gensoru - Son Dakika
Politika

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Hakkında Gensoru

CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın, "13 yıl boyunca tarım ve gıdaya toplam 139 milyar dolar (350 milyar lira) para ödenmiştir.

25.03.2015 18:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın, "13 yıl boyunca tarım ve gıdaya toplam 139 milyar dolar (350 milyar lira) para ödenmiştir. Konya kadar olan Hollanda ise 103 milyar avro ihracat, 66 milyar avro ise ithalat yapıyor" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, HDP'nin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker hakkında verdiği gensoru önergesi üzerinde konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, son 10 yılda tarım alanlarının azaldığını, tarım üretiminde gerileme olduğunu iddia etti.

Yanlış hayvancılık politikası sonucu hayvan sayısının 5 milyon gerilediğini, hayvan ithalatına başlandığını savunan Aydoğan, 2000 yılında 7.8 milyon kişi tarımdan geçimini sağlarken şimdi bu sayının 6.1 milyona düştüğünü öne sürdü.

MHP Grubu adına konuşan Yozgat Milletvekili Sadir Durmaz, çiftçilerin yanlış politikalar sonucu, 12 yılın sonunda erzak yardımı alacak hale geldiğini ileri sürdü.

"Cumhurbaşkanı her ağzını açtığında olan çiftçiye oluyor, her konuştuğunda ithalata dayalı tarımın girdi maliyeti artıyor" diyen Durmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan, Başbakan iken verdiği, "çiftçinin mazotunu yarı yarıya indirme" sözünü yerine getirmesini istedi.

Durmaz, çiftçinin enflasyon karşısında ezdirildiğini, ürün fiyatlarının enflasyonun gerisinde kaldığını iddia ederek, sadece buğday üreticisinin zararının 16 milyar lira, toplamda ise çiftçinin uğradığı zararın 60 milyar lira olduğunu savundu. Durmaz, Türkiye'nin 16 yıl aradan sonra canlı hayvan ve et ithal ettiğini, sorunlara yerinde ve kalıcı çözüm üretilmediği için etin ucuzlamadığını, bunun sonucunda da hem üreticinin hem tüketicinin zarar gördüğünü söyledi.

Et ithalatı nedeniyle 3 milyar doların yabancı ülkelere aktarıldığını iddia eden Durmaz, "Yani yabancı ülkenin çiftçisi desteklenmiştir. Yılın 12 ayı çiftçi için kara kışa dönüşmüştür, köylerde hüzün vardır, geçim derdi vardır, borç yükü her köylüye sinmiş ve sirayet etmiştir. Traktörler boşa çalışmaktadır. Biçerdöverlerle biçilen ürünün parası bankalara ve tefeciye gidecektir" dedi.

MHP'li Durmaz, AK Parti'nin çiftçiyi yüz üstü bıraktığını ileri sürerek, "Kaçak ve karanlık saraya sıra gelince trilyonları cebe koyan şebeke, konu çiftçi olunca, 'gözünü toprak doyursun' ve 'al ananı da git' diyebilmektedir" diye konuştu.

İki milyon insanın çiftçiliği bıraktığını, arazisini terkettiğini iddia eden Durmaz, "Saraydaki Recep değil, tarladaki Recep mağdurdur, kaçakçı Rıza değil Yozgat'lı Rıza mağdurdur. Bu iktidarın yatacak ve kaçacak yeri yoktur. Köylere kabus çökmüş, senetler ve icralar kuyruğa girmiştir" dedi.

HDP Grubu adına söz alan Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, tarım kooperatiflerinin işlevsiz hale getirilerek, tarım sektörünün piyasaya teslim edildiğini iddia etti.

Küçük üreticilerin büyük şirketlerin arasında yok olduğunu, şirket tarımının teşvik edildiğini ifade eden Aksoy, belde ve köylerde yaşayan, tarımla uğraşan insan sayısının yıllar boyunca azaldığını söyledi.

Aksoy, mevsimlik işçilerin sorunlarının devam ettiğini ve bu sorunlarına çözüm beklediğini belirterek,  "Çiftçinin ürettiği ürün bir kaç elden geçtikten sonra üreticiye ulaşmaktadır ve bu da ürünün fiyatının yükselmesine neden olmaktadır. Bu durumda da üretici ve tüketici zarar etmekte, aradaki komisyoncular kazanmaktadır" dedi.

"Bakan rakamları çarpıtmakta ustalaştı"

CHP Grubu adına konuşan Günaydın, Anadolu topraklarının tarım açısından dünyanın en önemli toprakları olduğunu ifade ederek, "Avcılık ve toplayıcılıkla geçimini sağlayan insanoğlu 10 bin yıl önce, bu topraklarda tarım ve hayvancılığa başlamıştır. Bu topraklar dünyada bulunmayan olanaklara sahiptir. Bir çok ülkenin olduğu Avrupa'da 12 bin bitki çeşidi varken, sadece Anadolu'da 13 bin bitki çeşidi vardır. Biz gen bankası üzerinde yaşıyoruz" diye konuştu.

Mısır, ayçiçeği ve çeltik dışındaki bütün ürünlerin ya azaldığını da üretimin sabit kaldığını iddia eden Günaydın, Türkiye'nin buğday, arpa, soya, ayçiçeği, mısır, çeltik, bakla, mercimek, fasulye, nohut ve hayvansal ürünlerin tamamında net ithalatçı konumunda olduğunu savundu.

Günaydın, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in bakanlık yaptığı 11 yılda rakamları çarpıtmakta ustalaştığını iddia ederek, şöyle konuştu:

"Bakanlığın resmi rakamlarına göre, Türkiye tarım ve gıda ithalatı açısından 2014'de 6 milyar dolarlık tarım ürünü ithal etmiştir, ihracat ise bir milyar dolardır. Yani 5 milyar dolar dışarıya para gitmiş. 13 yıl boyunca tarım ve gıdaya toplam 139 milyar dolar (350 milyar lira) para ödenmiştir. Bunun üzerine daha ne söyleyeceğiz? Konya kadar olan Hollanda ise 103 milyar avro ihracat yapıyor, 66 milyar avro ise ithalat yapıyor. Küçücük Hollanda'nın 35 milyar avro para kazandığı bir dünyada, siz diğer ülkelerle tarım ve gıdada başa baş değilsiniz. Fransa 60 milyar avro ihracat, 48 milyar ithalat yapıyor, yani 12 milyar avro para kazanıyor. İspanya 13 milyar avro tarımdan para kazanıyor. Bu tablo karşısında, bu konu siyasi çekişmelerin dışına çıkartılmalı ve ona göre davranılmalı. Sizin 3 yıl boyunca tarıma verdiğiniz destek 70 milyar lira iken, ithalatınız 350 milyar liradır. Yani verdiğiniz desteğin 5 katını dışarıya vermişsiniz."

Bakan Eker'in Diyarbakır'lı olduğunu anımsatan Günaydın, bakanlık üst düzey yöneticilerinin de Diyarbakır'lı ve tarım sektörü dışından olmasını eleştirdi. Günaydın, "Diyarbakır kadim bir memlekettir ama bir bakan yöneticilerinin tamamını Diyarbakır'dan seçmişse, bunların tamamı da AKP'den milletvekili adayı olmak için istifa etmişse, burada siyasallaşma var demektir. İş de gıda ve tarımdaki başarısızlığın sebebi de budur" diye konuştu.

CHP'li Günaydın'ın konuşmasında kendisine "cahil" dediğini belirten AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak, sataşma gerekçesiyle geldiği kürsüde, "Bir milletvekilinin başka bir milletvekiline karşı böyle bir cümle kullanması yanlış. Ben size katkı yapmaya çalıştım. Hollanda örneğini verirken, Rotterdam Limanı'nı düşünmeniz lazım, orası lojistik üssüdür, tahıllar oraya gelir ve oradan dağıtılır. Orada o rakamla yapılan ihracat, bununla ilgili. İnsanlara 'cahil, bidon kafalı, göbeğini kaşıyan adam' demeyin" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Hakkında Gensoru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • selo malına sahip çık: üçü bir arada ne kahve be, afiyet olsun çıkar olunca hadp mhp chp bir arada gensoru verebiliyormuş, bakanın diyarbakırlı olması rahatsızlık vermekte iller bazında ayrım yapmak hoş olmasada hatırlatmakta fayda var bir elazığ, malatya, erzurumlu biri bakan olsaydı gensoru verirmiydiniz. diğer bakanlılardaki hemşehri yapılanmasını görmüyorsunuzdur. !!!! 0 0 Yanıtla
  • IRKÇILIK KOKAN MUHALEFET: YETERLİ DEĞİL MUHALEFET BUNDAN SONRA TANACAK TARIM VE HAYVANCILIK BAKANININ , ZİRAAT, GIDA, VETRİNER FAKÜLTESİNİN ÜÇÜNÜ BİRDEN BİTİRMESİ GEREKLİ HER HALDE, SADECE BÖLGEDE ÇÖZÜM SÜREÇİ İLE YILLARCA BOŞ KALAN ÜRÜN VERMEYİ BEKLEYEN MERA VE TARLALARA GÖZÜNÜ DİKEN RANTÇILARLA GELECEK HESABI YAPAN BEYAZ RIKÇILARIN HESABI BEYAZ BEYAZ DIR MİLLETİ FARK ETMEZ SİZİ GİDİ İŞ TUTANLAR 0 0 Yanıtla
  • ÖZZDİYARBAKIRLI: TARIM BAKANIN 6 İLE 7 EKİM OLAYLARINDA KAN EMİCLERİN HESABINA GELMEYEN SUKUTU BÖLGEDE SUKUTUN SAĞLANMASINDA BÜYÜK ÖNEM OYNAMASININ NEDENİ, HDP MHP. CHP HEPSİ BEYAZ IRK. . . . . . YAŞASIN RANT, BAKANLIKTAN İSTİFA EDİP ADYADAYLIĞI İÇİN MÜRCAAT EDEN SİVASLI MÜSTEŞAR VE BİR DİYARBAKIRLI MÜDÜR, KİMİNLE İŞ TUTUYORSUNUZ TAŞERONLAR ÖNCE ONU AÇIKLAYIN, HESABINIZA GELEN BİR GELSİNDE ET İTHAL EDİLİP YERLİ BESİÇİMİ ÖLSÜNİ İHTİYAÇ OLMAYAN TAHIL İTHAL EDİLEİSMDE YERLİ ÇİFTÇİMİ ÖLSÜN , YEMİYOR KİMSE BUNLARI YİNE SINIFTA KALDINIZ IRKÇILAR VE ÇANAK TUTANLAR, DİYARBAKIR KADİM BİR KENTMİŞ DOĞRUDUR OKUYUN ATRİHİ 1000 Lİ YILLARI KİMLERİN YAŞADIĞI DAHA SONRA EYÜBÜLERİN GİRMESİYLE NASIL TÜRKLERİN ASİMLE EDİLİP KÜRT LEŞTİRİLDİĞİNİ KOUŞMIYORSUNUZ, NEYSE YİNEDE KÖKÜ KALMIŞ IRKÇILIK YAPMAYAN KARDEŞÇE YAŞAMAK İSTEYEN ONLARCA KÖK VAR, YAŞASIN TC BAYRAÜI ALTINDA YAŞMAK İSTEYEN TÜM HALKIN KARDEŞLİĞİ İNADINA AKP, 0 0 Yanıtla

Advertisement