Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker - Sözleşmeli Besicilik - - Son Dakika
Güncel

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker - Sözleşmeli Besicilik -

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker - Sözleşmeli Besicilik -

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Et ve Süt Kurumu'nun sözleşmeli besicilik yapanlarla ilgili aldığı yeni karara ilişkin "Sözleşmeli besicilik yapanlara büyükbaş kesim bedellerinin tamamı peşin ödenecek" dedi.

22.03.2014 21:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Et ve Süt Kurumu'nun sözleşmeli besicilik yapanlarla ilgili aldığı yeni karara ilişkin "Sözleşmeli besicilik yapanlara büyükbaş kesim bedellerinin tamamı peşin ödenecek" dedi.

Bakan Eker, Diyarbakır'daki temasları kapsamında ziyaret ettiği Ergani ilçesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Et ve Süt Kurumu'nun bugünden itibaren geçerli olmak üzere sözleşmeli besicilik yapanları memnun edecek kararlar aldığını söyledi.

Et ve Süt Kurumu'nca alınan karar doğrultusunda daha önce yüzde 50'si peşin, kalanı ise 30 gün sonra ödenen büyükbaş kesim bedeline ilişkin düzenleme yapıldığını ifade eden Bakan Eker, şöyle dedi:

"Sözleşmeli besicilik yapanlara büyükbaş kesim bedellerinin tamamı peşin ödenecek. Bundan önce yüzde 50'si peşin, kalanı ise 30 gün sonra ödeniyordu. Sözleşmeli besicilere serbest kesimden farklı olarak, yaz primi ve sözleşme primi olarak kilogram başına 43 kuruş ilave ödeme getirildi. Sözleşmeli besicilik yaz primi uygulama dönemi 1 Haziran- 30 Eylül'den, 1 Mayıs- 30 Eylül tarihleri arasında yeniden düzenlendi. Yani mayıs ayında kesim için sözleşme yapan besicilerimiz de yaz priminden yararlanacak. Serbest kesim yaptıran besicilerimizin yüzde 50 peşin, kalan 30 gün olan ödemeleri, yüzde 50 peşin, kalan 15 gün sonra ödenmek üzere yeniden düzenlendi."

Et ve Süt Kurumu'na serbest kesim yaptıran besicilerin eline büyükbaş için kilogram başına 17.10 lira, yeni sözleşmeli besicilik anlaşması ile kesim yaptıran besicilerin eline de toplamda kilogram başına 17.48 lira geçeceğini kaydeden Bakan Eker, "Sözleşmesini önceden yaptığı halde kesim günü gelmemiş besicilere de bu fiyat uygulanıyor. Mayıs ayından itibaren yaz primi ödemesi yapılacağından bu rakam kilogram başına 17,68 lira olacak. Besicilerimizi sözleşmeli besiciliğe davet ediyoruz" diye konuştu.

Eker, Et ve Süt Kurumu'nun sözleşmeli kesim yaptırdığını hatırlatarak, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Böylece sözleşmeli kesim yapanların daha fazla istifade edebileceği, daha zamlı kestirebilecekleri ücretlerini kısa süreli peşin olarak tamamını alabilecekler. Çünkü piyasada kestirirken, vade ile kestirirken parasının tamamını alamıyordu. Bu uygulama ile parasının tamamını peşin almış olacak. Üreticinin hak ve menfaatleri açısından sözleşmeli besicilik yapan üreticilerle ilgili bir takım ilave faydalar getiriyor."

Bakan Eker, Ergani'de bulunan şair Sezai Karakoç Müzesi ve Kültür Evini gezdi. Bakan Eker, ziyaret sırasında şair Karakoç'u telefonla arayarak bir süre sohbet etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker - Sözleşmeli Besicilik - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement