Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman, - Son Dakika
Yerel

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman,

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman,

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman, kendi müdürlüklerinden alınan ÇKS belgesinin artık Ziraat Odaları tarafından verildiğini belirterek, bu kapsamda acilen ilçelere odaların kurulması gerektiğini söyledi.

17.07.2013 18:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman, kendi müdürlüklerinden alınan ÇKS belgesinin artık Ziraat Odaları tarafından verildiğini belirterek, bu kapsamda acilen ilçelere odaların kurulması gerektiğini söyledi.

Kastamonu'nun merkez dahil 20 ilçesi bulunduğunu hatırlatan Yaman, bu ilçelerin 10 tanesinde Ziraat Odası'nın bulunduğunu belirterek, "Daha önce ilçe müdürlüklerimiz ÇKS belgesini veriyordu. Fakat bu yayınlanan genelgeyle tamamen bizden alındı ve Ziraat Odalarına verildi. Bu belge olmadan çiftçiler hiçbir şekilde teşvikten veya hibelerden yararlanamıyor. Bu yüzden çiftçilerimizin daha rahat ve bu belgeye ulaşımının daha kolay olması için vakit kaybetmeden ilçelere Ziraat Odalarının kurulması gerekiyor" dedi.

Ziraat Odasının olmadığı ilçenin en yakın odanın bulunduğu ilçeye gitmesi gerektiğini ifade eden Yaman, bu kapsamda bazı Ziraat Odası olmayan ilçelerde oda kurmak için çalışma başlatıldığını fakat henüz bir sonuç alınamadığını belirterek, "Sadece Seydiler ilçemizde bir odanın kuruluşu gerçekleşti. Üzerinden aylar geçti fakat henüz bir netice yok" diye konuştu.

Yem bitkisi ticaretinin azaldığını anlatan Yaman, bunun ilçelerde bulunmayan Ziraat Odalarıyla paralel olduğunu söyledi. Yaman, şöyle konuştu: "Yem bitkisi ticareti azaldı. Vatandaş yem bitkisi ekti. Geçtiğimiz yılın dosyasıyla kıyaslıyorum. Geçtiğimiz yıla göre azaldı. Taşköprü'deki Ziraat Odası Kastamonu'ya gelip, buradan biraz daha pahalı bir şekilde yem bitkisi satın alıyor. Buda Kastamonu'nun diğer illerle olan rekabetini sekteye vuruyor. Çiftçi, fiyatları düşürdüğünde bu kez zarar ediyor. Bu yüzden çiftçiler, yem bitkisi ekimini azalttı. Bunun önüne geçmek için ilçelerimize acilen Ziraat Odasını kurmalıyız" şeklinde konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerinin çiftçilere verdiği ÇKS belgesinin maliyetinin çok düşük olduğuna dikkat çeken Yaman, kendi bakanlıklarının sabit bir rakamı olduğunu ifade ederek, "Çiftçi, haftanın her günü gelmiyor, Ziraat Odası'na da gidemiyor. Zaten bizim çiftçilerimiz çokta nazlı oluyor. Neredeyse caydı cayacak. Ziraat Odalırını ilçelerimize kurursak ne zararımız var. Ziraat Odasını kurmak kolay değil, kabul ediyorum ama emek vereceksin birazda"

Ziraat Odasında arazi kayıtlarının yapılması gerektiğini aktaran Yaman, şöyle konuştu: "Bu belge çiftçiye her şey lazım oluyor. Mesela ana sığır alımı desteği alacaksın, tohum desteği, gıda desteği alacaksın bu belgeyi istiyorlar. Alet, makine desteği olsun birinci koşulu ÇKS kaydıdır. ÇKS belgesinin birinci koşulu ise Ziraat Odası belgesidir. Mart'tan beri Odaların kurulması gündemde bulunuyor. Bu yüzden İl'in de desteğini alarak, en zayıf ilçemizde bile Ziraat Odası kurulabilir"

Kastamonu'da tarım arazilerinin çok dar olduğuna dikkat çeken Yaman, tarım arazisi küçük olan çiftçilerin bir araya gelemediklerini belirterek, "Çiftçimize destek verirsen yapar vermezsen yapamaz. Tarım Bakanlığı desteklerini almak için arazinin büyük olması gerekiyor. Çiftçi, bu nedenle bir araya gelemiyor. O zaman devreye İl Özel İdaresinin girmesi gereklidir. İl Özel İdaresinin tarıma ayırdığı pay, ne kadar fazla olursa çiftçiler bu denli rahat eder" dedi.

Kastamonu'nun 0 ile 2 bin 500 rakım arasında olduğunu hatırlatan Yaman, bu yüzden Kastamonu'da her türlü tarımın olabileceğini fakat bunun denemeden ve sabır göstermeden mümkün olamayacağını kaydetti.

Kivi'nin çiftçilere büyük getirisinin olduğunu belirten Yaman, sahil bölgesinde Kivi üretiminin daha da geliştirilmesi gerektiğini ve plastik seranın sahil bölgesinde yapılabileceğini ifade etti.

Ayrıca Yaman, KPSS atamalarından müdürlüklerine 19 personelin geleceğini kaydetti. Yeni gelecek personelle birlikte çok daha rahatlayacaklarını aktaran Yaman, "Bu personellerden 9'u veteriner hekim, 1 sosyolog, 2 su ürünü mühendisi, 1 gıda mühendisi, 6 tane de Ziraat Mühendisi olacak. Personel konusunda iyiyiz, araç konusunda da ilerledik. Eskileri ayırıyoruz, yenilerini alıyoruz" diye konuştu.

Öte yandan 4 aydır Seydiler dışında Ziraat Odası bulunmayan Abana, Ağlı, Azdavay, Çatalzeytin, Doğanyurt, Hanönü, İnebolu, Küre, Şenpazar ve Pınarbaşı ilçelerine oda kurulması için çalışmalar yürütülüyor. - KASTAMONU

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman, - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement