Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kasım Ayını Dolu Dolu Geçirdi - Son Dakika
Yerel

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kasım Ayını Dolu Dolu Geçirdi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kasım Ayını Dolu Dolu Geçirdi

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, 2013 yılı Kasım ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı.

14.12.2013 10:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, 2013 yılı Kasım ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı.

Kabaoğlu, bitkisel faaliyetler alanında Kasım ayında Çiftçi Kayıt Sistemine 6 bin 18 çiftçinin kayıt edildiğini belirterek 2013 yılı Kasım ayı sonu itibariyle il genelinde Çiftçi Kayıt Sistemine 18 bin 936 adet çiftçinin kaydının yapıldığını bildirdi.

Kabaoğlu, "Mera Islah ve Amenajman Projesi uygulamasına başlanılan Çilimli İlçesi Alacamescid ve Sarımeşe, Gölyaka İlçesi Açma Köyü ile Gümüşova İlçesi Yakabaşı Köylerinde İhaleyi alan firma tarafından Eylül ayı içerisinde başlanılan çalışmalar tamamlanmıştır. Bu çalışmalar kapsamında ıslah çalışması programındaki bu köylerin mera alanlarında ihata işleri, sundurma ve sıvat yapımı gerçekleştirilmiştir. Ayrıca Alacamescid ve Yakabaşı Köyü mera alanlarında ise diri örtü temizliği yapılmıştır" dedi.

Sözleşmeli üretim kapsamında 600 dekar alanda sarımsak ekimi yapıldığını işaret eden Kabaoğlu, "İlimizde ilk defa sözleşmeli üretim modeliyle 600 dönüm arazide sarımsak yetiştiriciliği yapılacaktır. Kasım ayı içerisinde arazilere tohum ekimleri tamamlanmış olup, teknik kontrolleri ve takipleri İl Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca yapılmıştır. Kasım ayı içerisinde ilimizde Tarımsal Yayım ve Danışmanlık desteği alan 75 tarımsal işletme ve çiftçilerimize tarımsal danışmanlık hizmeti veren 5 adet kuruluş denetlenmiştir" dedi.

DÜZCE'DE 56 KİŞİYİ KEDİ VE KÖPEK ISIRMIŞ

Kabaoğlu, hayvancılık ve su ürünleri faaliyetleri kapsamında şunları aktardı, "Hayvan hastalıkları ile mücadele kapsamında sonbahar şap aşısı kampanyası tamamlanmıştır. Hayvan hastalıkları ile mücadele kapsamında 20 Eylülde başlayan şap aşısı kampanyası çerçevesinde il genelinde 54 bin 750 büyükbaş hayvana şap aşısı yapılmıştır. Sonbahar şap aşısı kampanyası kasım ayı sonu itibari ile tüm köylerimizde tamamlanmıştır. Hayvan pazarının açık olduğu günlerde hayvan pazarı içerisinde denetimler yapılmış ve herhangi bir olumsuz duruma rastlanılmamıştır. 41 adet büyükbaş hayvan için 103 bin 516 TL tazminat ödemesi yapmak üzere düzenlenen hakkediş Bakanlığımıza gönderilmiştir. Tazminatlı hayvan hastalıkları kapsamında 7 işletmede bulunan 41 adet büyükbaş hayvanın kesim işlemleri Müdürlüğümüz kontrolünde yapılmış olup, bu hayvanlar için 103 bin 516 TL'lik hak ediş düzenlenerek Bakanlığımıza gönderilmiştir. Bin 571 adet kulak küpesi takılmış, 4 işletmeye toplam 2 bin 556 TL ceza kesilmiştir. İlimizdeki Bin 571 adet büyükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır. Büyükbaş hayvanlarına küpe taktırmadığı için 4 işletmeye toplam 2 bin 556 TL idari para cezası verilmiştir. İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 56 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir. Bin 792 ton hayvan maddesi ihracatı gerçekleştirilmiştir. İlimizden 41 adet Veteriner Sağlık Sertifikası ile Bin 792 ton hayvan maddesi ihracatı yapılarak, başka İl ve İlçelere 2 bin 471 kg sığır eti ile 560 adet Büyükbaş, 355 arılı kovan, Bir milyon yavru balık ve 2 milyon 688 bin 521 adet Broiler kanatlı hayvan sevki yapılmıştır. Mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 435 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 91 bin 654 kg etin tüketime sunulması sağlanmıştır. Kalıntı İzleme programı çerçevesinde 6 kanatlı, 1 yumurta işletmesinden numune alınarak laboratuvara gönderilmiştir. Ekim ayında gönderilen numune sonuçlarında kalıntı yönünden uygun olmayan bir durum tespit edilememiştir. Canlı Hayvan Ticareti Yapan Satıcıların Çalışma ve Denetlenmesi ile ilgili Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik çerçevesinde doğrudan ya da dolaylı olarak sığır cinsi hayvanları 30 gün, koyun ve keçi türü hayvanları 29 gün içinde alım ve satımını yapan satıcıların, teknik, hijyenik ve sağlıklı şartlarda çalışmalarını sağlamak ve hayvan hastalıklarının yayılmasını engellemek amacıyla Merkez ve 7 ilçede eğitim düzenlenmiştir."

Su ürünleri faaliyetleri kapsamında Kasım ayında 23 denetim gerçekleştirildiğini bildiren Kabaoğlu, "21 su ürünleri satış yeri ve 1 alabalık işletmesi denetlenmiş ve yapılan denetimler sonucunda, işletmelerde su ürünleri mevzuatı ile ilgili uygunsuz bir duruma rastlanılmamıştır. Ayrıca Akçakoca Balıkçı Barınağı denetimi de yapılarak denetim sonucunda bulunan kullanımı yasak misina ağlar imha edilmiştir. 12 kişiye Su Ürünleri Gerçek Kişi Ruhsat Teskeresi, 40 kişiye Amatör Balıkçı Belgesi verilmiştir" dedi.

Düzce'de 380 gıda üretimi yapan iş yerinin denetlendiğini bildiren Kabaoğlu, "Kasım ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 369 yem satışı yapan işyerlerinde 11 olmak üzere toplam 380 adet denetim yapılmış olup, 1 firmaya alınan numune sonucu olumsuz olduğundan 6 bin 400 TL idari para cezası uygulanmıştır. Alo Gıda 174 hattına gelen 9 şikayet incelenmiş olup herhangi bir olumsuzluğa rastlanmamıştır. Gıda izleme programı kapsamında 16 adet numune alınmış olup yaptırılan analiz sonucu herhangi bir olumsuzluğa rastlanmamıştır" diye konuştu.

3 BİN 934 TON İÇ FINDIK İHRACATI GERÇEKLEŞTİ

Kabaoğlu, Düzce'de faaliyet gösteren ihracatçı firmaların başvurusu üzerine kasım ayı içerisinde Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilen 3 bin 934 ton iç fındık için 183, AB dışı ülkelere ihraç edilen 597 ton diğer gıda maddeleri için 21 adet olmak üzere toplam 204 adet sertifika düzenlendiğini söyledi.

Kabaoğlu Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Altyapı Faaliyetleri ile ilgili şunları aktardı, "Kasım ayında 264 çiftçiye tarımsal alet ve makineleri teslim edilmiştir. Makine Ekipman desteklemeleri kapsamında hibe sözleşmesi imzalamış olan yatırımcıların uygulama sözleşmelerine onay verilmiş olup, Kasım ayı içerisinde 264 yatırımcıya makineleri teslim edilmiştir. 9. Etap Makine-Ekipman döneminde toplam 805 çiftçiye makineleri teslim edilerek yerinde tespitleri yapılmış ve çiftçilerimize ödenmek üzere toplam 1 milyon 493 bin 774 TL'lik hakkediş tutarı Bakanlığımıza gönderilmiştir. Bakanlık tarafından 206 yatırımcının ödemesi yapılmış olup, geriye kalanların ödemesi 2013 yılı içerisinde tamamlanacaktır."

İl Müdürü Kabaoğlu diğer çalışmalar ile ilgili olarak ise, "Gölyaka'da 2011 yılında tamamlanan Süt işleme tesisinin 6 aylık kontrolü yapılmıştır. 85 adet tarımsal amaçlı Kooperatif ve Birliklerin genel kurul kararları Bakanlık veri sistemine kaydedilmiştir. Ayrıca, Kasım ayı içerisinde 8 adet Kooperatifin tüm bilgileri yeni faaliyete geçen Tarım Bilgi Sistemine kaydedilmiştir. Kasım ayında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında, 10 adet hisseli satış, 2 adet tarımsal amaçlı yapı izin işlemleri, 1 adet ifraz ve 3 adet vasıf değişikliği işlemi sonuçlandırılmıştır. Kasım ayında 64 çiftçiye ait toprak örneklerine toprak analizi yaptırılmıştır. 64 çiftçiye ait toprak örneklerine toprak analiz yaptırılmıştır. Merkez İlçe Bahçeköy ve Ballıca Köylerinde 'Toprak analizinin önemi' konulu eğitim toplantısı düzenlenmiştir. Gümüşova İlçesi Merkez Kışla Mahalle'de 26, Kıyıköy'de 23, Dededüzü köyünde 18 kadın çiftçinin katıldığı, Çilimli İlçesi Merkezde 15, Kırkharman köyünde 17, Karaçörtlen köyünde 12, Tepeköyde 27 kadın çiftçinin katıldığı Aile İçi İletişim, Gıda Muhafaza Yöntemleri, Ekmek İsrafının Önlenmesi ve İyotlu Tuz Kullanımı konularında çiftçi toplantısı düzenlenmiştir. Çilimli ilçemiz Karaçörtlen köyünde; meyvecilikte budamanın nasıl yapılacağı çiftçilerimize uygulamalı olarak anlatılmıştır" dedi. - DÜZCE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kasım Ayını Dolu Dolu Geçirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement