Gıda Fiyatlarına Sınırlama Geliyor - Son Dakika
Ekonomi

Gıda Fiyatlarına Sınırlama Geliyor

Hükümet gıda enflasyonuna karşı erken uyarı sistemi kuruyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, artan gıda fiyatları konusunda çalışmalar yapılacağını söyledi.

01.10.2016 14:31  Güncelleme: 16:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi'nin sekreterya görevini Merkez Bankası'na verdiklerini açıkladı.

"ENFLASYONUN 3 PUANI GIDADAN KAYNAKLANIYOR"

Şimşek, yaptığı açıklamada, gıda fiyatlarına ilişkin Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun bir toplantı yaptığına dikkati çekerek, Türkiye'de gıda fiyatlarının enflasyona etkisinin benzer ülkelerden daha yüksek olduğunu ve gıda fiyatlarının oynaklığının daha fazla olduğunu söyledi. Bunun da para politikasını zorlaştırdığını dile getiren Şimşek, son 10 yılda enflasyonun ortalama 3 puanının gıdadan kaynaklandığını bildirdi.

"FİYATLAR ORTALAMA 4 KAT DAHA OYNAK"

Gıda fiyatlarındaki değişimin manşet enflasyonun çok üzerinde seyrettiğinin altını çizen Şimşek, AB'de Doğu Avrupa'da Akdeniz'de gıda fiyatlarındaki beklenmedik oynaklık yüzde 0,1 ile 0,2 arasında değişiyorsa, Türkiye'deki gıda fiyatlarındaki beklenmedik oynaklığın yüzde 0,73 civarında olduğunu kaydetti. Şimşek, Türkiye'deki gıda fiyatlarının bu ülkelere göre ortalama 4 kat daha oynak olduğunu ifade ederek, bunun sorun yarattığını söyledi.

"FİYATLAR İÇİN SINIRLANDIRICI ÇALIŞMALAR YAPILACAK"

Şimşek, 2-3 yıl önce bu sorunu gördüklerini ve gıda fiyatlarını dengelemek için bir komite kurduklarını ancak arzuladıkları verimi alamadıklarını belirterek, şimdi gıda komitesi başkanlığının kendisine, sekreterya görevinin de Merkez Bankası'na verildiğini hatırlattı. Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi'nin sekreteryasının Merkez Bankası'na verildiğini belirten Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ürünlerin tarladan tüketiciye gelene kadar geçen sürede artan fiyatları konusunda sınırlandırıcı çalışmalar yapılacağını söyledi.

Gıda Fiyatlarına Sınırlama Geliyor
Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Ekonomi Gıda Fiyatlarına Sınırlama Geliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement