Gıdı Gıdı Treninin Baş Makinistinin Duygularını Kalem Aldı - Son Dakika
Yerel

Gıdı Gıdı Treninin Baş Makinistinin Duygularını Kalem Aldı

Gıdı Gıdı Treninin Baş Makinistinin Duygularını Kalem Aldı

Aydın’ın Nazilli ilçesinde yıllarca Şehir merkezi ile Sümerbank Nazilli basma fabrikası’na işçi ve yolcu taşıyan ve çıkardığı sesten dolayı adına Gıdı Gıdı Treni verilen Atatürk’ün mirası Gıdı Gıdı trenini 26 yıl sonra yaptırıp yeniden çalıştırılmasına en çok sevinenlerden biri dönemin Başmakinisti 88 yaşındaki Hüseyin Karasoy oldu.

10.03.2016 12:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın'ın Nazilli ilçesinde yıllarca Şehir merkezi ile Sümerbank Nazilli basma fabrikası'na işçi ve yolcu taşıyan ve çıkardığı sesten dolayı adına Gıdı Gıdı Treni verilen Atatürk'ün mirası Gıdı Gıdı trenini 26 yıl sonra yaptırıp yeniden çalıştırılmasına en çok sevinenlerden biri dönemin Başmakinisti 88 yaşındaki Hüseyin Karasoy oldu. Isparta'dan Nazilliye gelerek Belediye Başkanı Haluk Alıcık'a teşekkür eden ve nostalji yaşayan 88 yaşındaki emekli Başmakinist Hüseyin Karasoy, ölmeden önce en büyük isteklerinden birinin yerine geldiğini ve artık gözlerinin açık gitmeyeceğini belirterek duygularını Nazilli belediye başkanı'na hitaben yazdığı bir mektup ile dile getirdi. Başmakinist Karasoy Başkan Alıcık'a yazdığı mektupta "Beni sevindirdin mutlu ettin. Allah'ta seni sevindirsin, mutlu etsin. Ömrün uzun, binan bek olsun, evin ocağın şen olsun. Allah seni beladan kazadan korusun" ifadelerini kullandı.

Nazilli Belediyesi tarafından restore ve revizyon edilen Gıdı Gıdı Treninin yeniden faaliyete geçirilmesi ile duyduğu memnuniyeti ve sevinci satırlara döken 88 Yaşındaki Baş Makinist Hüseyin Karasoy 26 yıl sonra Gıdı Gıdıya verilen canın kendisine verilmiş gibi olduğunu söyledi. Gıdı Gıdı Treninin hayat bulması ile Nazilli'nin de hayat bulacağını belirten Başmakinist Karasoy duygularını ifade eden bir mektup yazarak Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık'a gönderdi. Mektubun ardından Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık'ı makamında ziyaret ederek, tarihi Gıdı Gıdı Treni ile ilgili duygularını aktardı.

Başmakinist Karasoy, Başkan Alıcık'a gönderdiği tarihe geçecek mektupta;

"Sayın Sevgili Kıymetli Başkanım

Beni sevindirdin mutlu ettin. Allah'ta seni sevindirsin, mutlu etsin. Ömrün uzun, binan bek olsun, evin ocağın şen olsun. Allah seni beladan kazadan korusun. Başkanım ben öksüz fakir bir aile çocuğuydum. Isparta Senirkent kazasından Naziliye bir akraba ziyaretine geldim bir hafta sonra dönecektim. Nazilli'de Sümerbank Fabrikası olduğunu öğrendim. Fabrikaya girmek için dilekçe verdim.1955 Eylül ayında sınavla girdim. Sınavla Gıdı Gıdı Trenine Baş makinist oldum. Sümerbank'ın Gıdı Gıdı Trenin parasıyla evlendim evimi yaptım. Çocuklarımı okuttum, memur yaptım. Sümerbank'ın Gıdı Gıdı Treninin taşına toprağına nur yağsın. 1981 Şubat ayında Baş makinist olarak emekli oldum biliyorsun.1988 Gıdı Gıdı treni kaldırıldı.25 sene çürümeye terk edildi. Benim ekmek teknemle rahmetli Ulu Önder Atatürk'ün eserinin çürümesine çok üzülüyordum. Müdür Fatih Beye kaç defa gittim. Atatürk'ün eseri çürümesin 4 direk namarin teneke örttürüverin dedim. Başkan beyle görüşeyim dedi. Sonra müdür beye geldim sordum amca Gıdı Gıdı Trenini çalıştıracağız dedi. Sevincimden dünya benim oldu. 2016 Şubat Cuma trenin açılış töreninde ben değil Nazilli halkı sevindi. Allah senden razı olsun seni meşgul ettiğim için özür dilerim.

Sayın Başkanım

Gıdı gıdı açılışında beni unutmayıp davet ettiğiniz için çok teşekkür ederim. O gün benim bayramdı. Neden bayram etmeyelim. Ulu Önder Atatürk'ün eseri 26 yıldır benim ekmek kapım. Gıdı Gıdı trenini kapattılar, Çürümeye attılar. Belediye Başkanımız Haluk Alıcık, Gıdı Gıdı trenine sahip çıkınca, Eski haline getirdiler, 19 Şubat 2016 günü açılışını yaptılar.

Allah razı olsun Belediye Başkanı Haluk Alıcık ve emeği geçenlere. Gıdı Gıdı'nın çok emeğini yedim. Çocuklarımı okuttum. Yeniden o günlere döndüm. Çok heyecanlı ve mutluyum.

Gıdı Gıdı ismi nerden geliyor anlatayım sizlere…

Nazilli'nin pamuk bölgesi olmasından dolayı rahmetli Ulu Önder Atatürk ile rahmetli Celal Bayar Nazilli'ye basma fabrikasını kurmaya karar verirler. Fabrikanın kurulabilmesi için mühendise ve demir, çimento taşımak içinde trene ihtiyaç duyarlar. Mühendisleri Ruslardan, treni İngilizlerden alırlar. Treni kullanmak için Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yollarından iki makinist, iki hareketçi alınır. 1934 yılında Sümerbank Basma Fabrikasının temeli atılırken inşaat malzemelerini bu tren taşımaya başlar. Trenin yükü ağır, yolu yokuş olunca 'Gıdı gıdı, gıdı gıdı diye ses çıkarır. Bu sesten dolayı halk arasında adı Gıdı Gıdı diye anılır. Fabrikanın yapımı 1937 yılında tamamlanır. Rahmetli Ulu Önder Atatürk mekanı cennet olsun 1937'de devlet demir yoluyla Nazilliye gelir. Bu gıdı gıdı treniyle fabrikaya gelir. Altın anahtar ile fabrikayı açar. Fabrikada memur, işçi toplam 1500 kişi çalışmaya başlar. Fabrika 63 yıl çalışır.1985 yılında Gıdı gıdı treni kaldırılır. 26 yıl sonra Gıdı gıdıyı vatansever, Atatürkçü Belediye Başkanımız Haluk Alıcık hayata geçirmiştir. Manevi desteğini benden esirgemediği, Gıdı gıdıya sahip çıktığı için teşekkürü bir borç bilirim. Ayrıca Sosyal İşler Müdürü Fatih Demir'e, ustalara ve emeği geçen herkese teşekkür ederim. Allah onlardan razı olsun." - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gıdı Gıdı Treninin Baş Makinistinin Duygularını Kalem Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement