Gine'den BM'ye Suriye Çağrısı - Son Dakika
Güncel

Gine'den BM'ye Suriye Çağrısı

Gine\'den BM\'ye Suriye Çağrısı

Gine Dışişleri Bakanı Fall, Suriye halkının acılar çektiğini belirterek "Suriye'deki sorun bir an önce çözüme kavuşturulmalı" dedi.

09.04.2013 11:30  Güncelleme: 11:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Senem Yazıcı - Eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan döneminde Somali özel temsilciliği görevini de yapan Gine Dışişleri Bakanı Lounceny Fall, Suriye halkının çok büyük acılar çektiğini belirterek, "BM ve Arap Ligi nezdindeki çalışmalar hızlandırılarak, Suriye'deki sorun bir an önce siyasi bir çözüme kavuşturulmalı" dedi.

Temaslarda bulunmak üzere geldiği İzmir'de, AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Fall, Suriye halkının birçok dostu bulunduğunu ve bu dostların ülkedeki sorunun çözüme kavuşmasını arzu ettiklerini belirtti.

BM ve Arap Ligi'nin Suriye'deki gelişmeleri yakından takip ettiğini, Gine olarak kendilerinin de barışın gelmesini arzu ettiğini ifade eden Fall, şöyle konuştu:

"BM ve Arap Ligi nezdindeki çalışmalar hızlandırılarak, Suriye'deki sorun bir an önce siyasi bir çözüme kavuşturulmalı. Halk çok acı çekiyor, yaşadıkları çok ciddi ve çok acı bir iç savaş. Soruna siyasi çözüm sağlanması ve acı çeken insanlara destek verilmesi önemli. Suriye'de, uluslararası toplumun da desteğiyle istikrar ve barışın en kısa sürede temin edilmesi gerekiyor."

-"Türkiye son 10 yılda bölgemizde büyük atılım yaptı"-

Gine Dışişleri Bakanı Fall, Türkiye'nin son on yılda Batı Afrika'da ve Afrika'nın tamamında adından söz ettirdiğini söyledi.

Türkiye'nin 2002 yılına kadar 10 olan Afrika ülkelerindeki büyükelçiliklerinin sayısının bugün 34 olduğunu, Türkiye'nin bu yaklaşımının kıta devletlerinde de karşılık bulduğunu aktaran Fall, ilişkilerin güçlendirilmesini istediklerini dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Fall, "Türkiye'nin Afrika'daki temsili ve etkisi son 10 yılda inanılmaz arttı. Türkiye'nin girişimleri ve canlılığını çok takdir ediyoruz. Türkiye'nin stratejisi Afrika'da karşılığını buluyor" dedi.

Fall, Ankara'da 18 Nisan'da toplanacak Türkiye-Gine Karma Ekonomik Komisyonu toplantısında, karşılıklı ticaretin geliştirilmesinin önündeki yasal engellerin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapılacağını, kasım ayında gerçekleştirilecek İslam Konferansı Teşkilatı toplantısı sırasında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile çifte vergilendirmenin önlenmesi, yabancı yatırımların teşvikine ilişkin iki anlaşmaya da imza atmayı planladıklarını söyledi.

İki ülke arasında tarım, ulaştırma ve madencilik alanlarında işbirliği potansiyelinin yüksek olduğuna değinen Fall, Türk girişimcilere ülkesinde yatırım çağrısında bulundu.

-"Atatürk'e hayranlığım büyük"

Fall, Türkiye denilince aklına ilk gelenlerin sorulması üzerine, şunları kaydetti:

"Birçok şey geliyor aklıma. En öncelikli olanı sorarsanız, daha küçük yaşlarda ilgi duyarak okumaya başladığım tarih. Osmanlı tarihi çok etkileyici. Kuşkusuz, bir imparatorluk üzerine modern bir devlet inşa etmeyi başaran Atatürk ilk aklıma gelenlerden. Daha küçükken, okuldayken hayatını ve yaptıklarını okuduğum Atatürk'e hayranlığım çok büyük."

Eşiyle İzmir'e gelir gelmez Efes Antik Kentini gezdiklerini ve çok etkilendiklerini ifade eden Fall, "Tarihiniz büyüleyici" diye konuştu.

Yayıncı: Mehmet Güldaş - İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gine'den BM'ye Suriye Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.

  • Düzce'de 1 haftada 8 bin araç denetlendi, bin 417 araca 671 bin lira ceza
    02:49 Düzce'de 1 haftada 8 bin araç denetlendi, bin 417 araca 671 bin lira ceza

    Düzce'de polis ekipleri Ramazan ayında da kural tanımayan sürücülere yönelik denetimlerini sürdürürken, denetlenen 8 bin 96 araçtan bin 417'sine cezai işlem uygulandı. Yapılan kontrollerde toplamda 671 bin 159 lira cezai işlem uygulanırken, 16 bin 587 kişi sorgulandı ve 30 aranan şahıs gözaltına alındı. Ayrıca 110 araç trafikten men edildi.


Advertisement