Giresun'da Düşen Helikopter TSK'nın Göz Bebeği S-70 Sikorsy Çıktı - Son Dakika
Güncel

Giresun'da Düşen Helikopter TSK'nın Göz Bebeği S-70 Sikorsy Çıktı

Giresun'un Alucra ilçesinde düşen S-70 Sikorsy askeri helikopterler, TSK'nın en çok kullandığı helikopterler arasında yer alıyor. S-70'ler, 22 yılda 20 kez kaza geçirdi.

06.07.2016 07:59  Güncelleme: 08:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dün akşam saatlerinde Giresun'da düşen S-70 Sikorsy askeri helikopterler, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en çok kullandığı helikopterler arasında yer alıyor. Sikorsky helikopterleri, Giresun'da düşen de dahil olmak üzere 20 kez kaza geçirdi. Kazalarda 105 asker şehit oldu.

TERÖRLE MÜCADELEDE AKTİF OLARAK KULLANILIYOR

TSK, S-70 Sikorsy askeri helikopterleri uluslararası görevlerinde ve terörle mücadele kapsamında aktif olarak kullanıyor. Irak'ın kuzeyine gerçekleştirilen bir çok sınır ötesi harekat sırasında S-70 Sikorsy helikopterleri görev yapıyor.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı, envanterinde bulunan S-70 Sikorsky modeli helikopterler, 1992-1994 yıllarında 10 adet ve 1999-2003 yıllarında 50 adetlik gruplar halinde satın alındı.

562 MİLYON DOLAR HARCANDI

TSK S-70 Sikorsy askeri helikopterler için 562 milyon dolar harcadı. Helikopterlerin birim maliyetinin 12 milyon dolar olduğu belirtiliyor.

TOPLAM 4 MÜRETTABATTAN OLUŞUYOR

S-70 Sikorsky modeli helikopterlerin mürettebatı 2 pilot, 1 uçuş teknisyeni ve 1 kapı makineli tüfek nişancısı olmak üzere toplam 4 personelden oluşuyor.

SIKORSKYLERİN DÜŞMESİNE NEDEN OLAN 5 FAKTÖR

CHP ve MHP'li milletvekillerinin düşen S-70 Skorsky helikopterlere ilişkin geçtiğimiz yıl verdiği soru önergesini yanıtlayan Milli Savunma Bakanlığı, bugüne kadar meydana gelen hava aracı kaza kırımlarına yol açan 6 faktörü şöyle sıralıyor.

- Yüksek ve engebeli arazi

- Olumsuz meteorolojik koşullar

- Pilotaj hatası

- İdari ihmal

- Teröristle mücadele kapsamında mermi isabeti, mayın ve el yapımı patlayıcılar

SIKORSKY KAZALARI

05 Temmuz 2016: Giresun'da askeri helikopter düştü. İlk bilgilere göre 7 şehit var, 8 kişi de yaralı.

13 Ekim 2014: Sikorsky tipi helikopter Kartepe'de düştü, 4 asker şehit oldu.

17 Aralık 2013: de Ankara'da Skorsky düştü, 4 asker şehit oldu.

10 Kasım 2012: Siirt'in Pervari İlçesi Doğanca Beldesi Hasan Tepe mevkiinde, Jandarma Özel Harekat timini taşıyan İl Jandarma Komutanlığına ait bir S-70 Genel Maksat helikopteri sisten kaynaklanan olumsuz hava şartları nedeniyle kayaya çarparak düştü. Helikopterde bulunan 14 kişilik Jandarma Özel Harekat timi ile 2 pilot ve 1 uçuş teknisyeninden oluşan uçuş ekibi şehit oldu

11 Ekim 2012: Diyarbakır'ın Lice ilçesi sınırları içinde bulunan geçici bir üs bölgesinden askeri personeli değiştiren yine bir S-70 Sikorsky tipi helikopter, kalktıktan kısa bir süre sonra kuyruğu tellere çarpınca düştü. 1 asker şehit olurken 7'si yaralı kurtuldu.

22 Temmuz 2012: Jandarma Genel Komutanlığı'na ait S-70 Sikorsky tipi bir helikopterin Dağlıca'nın 12 km. kuzeydoğusunda inişe geçtiği sırada düşmesi sonucunda 5 asker şehit oldu, 7 asker yaralandı

16 Mart 2012: Türk askerlerini taşıyan Sikorsky , Afganistan'ın başkenti Kabil yakınlarındaki Bagrami bölgesinde bir evin üzerine düştü. Kazada, helikopterde bulunan 12 Türk askeri şehit oldu.

10 Haziran 2010: Görevli geldiği Giresun'dan, Ankara'ya dönüş için Jandarma Bölge Komutanlığı'ndan havalanan S-70 Sikorsky tipi helikopter, Tokat'ın merkeze bağlı Şehitler Köyü yakınlarındaki 1500 rakımlı Topçam Dağı'na geldiğinde yoğun siste irtifa kaybederek yere çakıldı. Üç asker şehit oldu.

23 Mart 2010: Skorsky, Türkiye'nin il imar timinin bulunduğu Vardak'daki üsse inerken güç kaybı nedeniyle düştü, 4 Mehmetçik yaralandı.

28 Mart 2009: Kahramanmaraş'ta düşen, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve 5 kişinin yaşamını yitirdiği helikopter enkazının bulunduğu bölgeye uzman dağcıları götüren Sikorsky helikopter, kaza yerine iniş sırasında düştü. Özel Kuvvetler'e bağlı 12 kişilik DAK (Doğal Afetler Arama ve Kurtarma) timi ve uçuş mürettabatı sağ kurtuldu.

15 Ekim 2008: Hakkari'nin Kavaklı bölgesindeki operasyonda teröristlerin muhtemel kaçış istikametlerini kesmek maksadıyla, bölgeye gece birlik sevk edilirken iniş sırasında meydana gelen teknik arıza sonucu, bir helikopter kırıma uğradı. 1 asker şehit olurken aralarında 1'inci Komando Tugay Komutanı Tuggeneral Ömer Faruk Küçük'nde bulunduğu 15 asker yaralandı.

23 Temmuz 2005: Çukurca'da 1 helikopterin, arazi inişi sırasında arızalanması sonucu meydana gelen kazada, 2si ağır 4 asker yaralandı. Helikopterinin, araziye iniş esnasında, kuyruk bölgesinde meydana gelen arıza yüzünden kontrol dışına çıktığı kaydedildi.

19 Şubat 2004: Bingöl'ün Yedisu ilçesi Kabayel Karakolu'ndaki 2 hasta askeri alan Sikorsky helikopter Adaklı yakınlarına düştü, kazada 5 asker şehit oldu.

27 Kasım 1998: Hakkâri'de operasyonlara takviye tim taşıyan Sikorsky, pilotu vurulunca Irak sınırı yakınlarında düştü. 3 subay, bir astsubay ile 12 erbaş ve er olarak toplam 16 kişi şehit oldu.

14 Eylül 1997: Van'ın Gevaş ilçesinde görev uçuşu yaparken yüksek gerilim hattına çarpan Skorsky düştü. Olayda 2'si üsteğmen,1'i astsubay, 1'i uzman çavuş, 6'sı er olmak üzere toplam 10 asker şehit oldu.

15 Şubat 1996: Marmaris Aksaz Deniz Üssü Liman sahasında taarruz eğitimi yapan SAT'ların içinde bulunduğu Skorsky helikopteri alçak uçuşa geçtiği sırada kuyruk pervanesi suya değince kıyıdan 150 metre açıkta dengesini kaybederek denize düştü. Kazada beş SAT komandosu şehit olurken 9'u yaralı kurtuldu.

12 Ocak 1995: Diyarbakır'ın Hani ilçesi Gaztepe bölgesineki operasyona giden Jandarma Komutanlığına ait Skorsky, teknik bir arıza sonucu mecburi iniş yapmaya çalışırken tümüyle denetimden çıkarak yere çakıldı. Kazada, biri albay 6 asker şehit oldu.

14 Eylül 1994: Pülümür ilçesinden Tunceli'ye görev dönüşü sırasında teknik bir arıza sebebiyle şehir merkezine düşen askeri helikopterde Tunceli Piyade Alay Komutanı Alb. Suat Karadağ, Kr.Plt.Ütğm. Sadettin Önder Balkaya ve Kr.Plt.Tğm. Adem Köse şehit oldu. Astsb. Haluk Öztürk ve Onb. Fikret Öztürk yaralandı.

2 Şubat 1994: Korg.Hasan Kundakçı'nın "Güneydoğu'da Unutulmayanlar" adlı kitabında anlattığına göre Hakkari'deki kış operasyonunda havalanan helikopterlerden birisi irtifa kaybederek zorunlu iniş yaptı. Pilotun becerisi ile bir uçurumun kenarına kuyruğu takılıp kaldı. İçindeki 15'ten fazla asker başka bir helikoptere alınarak kurtarıldı.

10 Ağustos 1993: Tunceli'de Jandarma Genel Komutanlığı'na ait askeri helikopter, görev uçuşu sırasında yüksek gerilim hattına çarparak düştü. Kazada üç subay şehit oldu.



Giresun\'da Düşen Helikopter TSK\'nın Göz Bebeği S-70 Sikorsy Çıktı

Son Dakika Güncel Giresun'da Düşen Helikopter TSK'nın Göz Bebeği S-70 Sikorsy Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (15)

  • macur: nede iyi helikoptermis hala kullaniyorlar geri zekali lar yazik bukadar askere yerli helikopteri neden kullanmiyorrsunuz ya susuneni bakcaniz 4 34 Yanıtla
  • ANT - 07: Ne şehidi ya, acin kitaba bakin sehitlik denen mertebenin sartlarini olusturmuslarmi sizin dingil dingil sehittir sehit demenizle sehit olunmuyor akkoyunlar...sehit statusune sokupta hazineyi soyup durmayin zaten suriyelilere ve terore yeterince hazineyi bosalttirdiniz 25 4 Yanıtla ÖMER: BİR YERLERİN İ YIRTMAA ŞEHİT DİYORSAK ŞEHİT .BUKADAR HAZİMSİZ SANIZ BU HUKUMETE ÇOK KARŞIYSANIZ ADAM OLUN MİLLETİ ANADOLU İNSANİNİ ASAGLAMAYIN HAKARET ETMEYİN İNANÇLARIN DEĞERLERİNE KÜFÜR ETMEYİN MİLLET OLUN SEN VE ZİHNİYETİN BELKİ BİR KAÇ YÜZ YIL SONRA BU ÜLKEDE SÖZ SAHİBİ OLABİLİRSİNİZ. 8 24
  • Tekniker: Teknik arızalar olarak geçenlerin çoğunu pkk düşürdü. Hiç basına sızmadı Cobra düşürülene kadar.Bu helikopterler oyuncak değil. 20 5 Yanıtla
  • gs gs: turkonın gucü kalmadı de hade hevallar yapıştırın 2 12 Yanıtla
  • Rizeli : Youtube De Gerilla Tv Kanalı Var Ben 2 de bir oraya Bakiyorum Devletimiz Yalan söyliyormu Söylemiyormu diye Bakalım Bunun Arkasında PKK cıkarsa Bu Sefer 7 kattan Aşaya Atcam Kendimi. 9 3 Yanıtla
  • ÖMER: ÇOK BİLMİŞ BİR TOPLUMUZ VESSELÂM BAKALI TERZİ Sİ BANKA.MEMURU HER KESİMDEN HUKUMETE MUHALİF OLSUN DA NE BİLDİGİNİZ ÖNEMİ YOK ZİHNİYETİ MÜBAREK HERKES HELİKOPTER UZMANI MÜHENDİSİ OLMUŞ 6 4 Yanıtla
  • ANT - 07: Omer senin gibi bol bol kaval sesiyle merada 14 yildir yayilan akkoyunlar sayesinde canm ana dolum kan aglayan analarla DOLU oldu....sarayliya git hemen bu yalakaliginla belki sanada bos bir danismanlik kontenjani varsa onuda senin gibi yalakayla doldurur.... 7 2 Yanıtla
  • bu bir ders bize: aslında böyle sarp kayalık ve orman içlerinde ara ra helikopter pistleri olması lazım ki orman yangınlarında ve asayiş sırasında normal ve anormal hallerde helikopterler sıkışınca bu pistlere inmesi gerekir bence buradan ders alıp türkiye çapında böyle helikopter pistleri yapılması lazım hemde acilen hatta ve hatta küçük ve orta ölçekli uçaklar için bile zorunlu iniş için havaalanlarına uzak yerlere uçak pisti bile yapılması gerekir zorunlu hallarde uçakların inebileceği düzlükler yapılmasıdır 1 6 Yanıtla
  • adım soyadım: hemen hemen heryıl bi kaza olmuş, özellikle 2010 dan sonra aynı yıllar 1 den çok kaza meydana gelmiş. amerikan ordusundan aldıgımız bu helikopterler zarardan başka bişey yok. tazminat davası açılıp elimizdeki helikopterler iade edilmeli . 5 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.

  • İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı
    01:59 İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ve Çeşme ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen ise yakalandı. Karaburun açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen can salında bulunan 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen kurtarıldı. Çeşme ilçesinde ise Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen lastik bottaki 2 düzensiz göçmen ekiplerce yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi
    01:53 THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi

    Türk Hava Yolları (THY) Cenevre Müdürlüğü, iftar programı düzenledi. Programa, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, BM Cenevre Ofisi Medeniyetler İttifakı Özel Temsilcisi Büyükelçi Hakan Kıvanç ve diğer davetliler katıldı. Başkonsolos İpek Zeytinoğlu Özkan, Türkiye'nin deprem bölgelerine yapılan yardımları hatırlatarak, asrın felaketinin üstesinden geleceklerini belirtti. İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'ye yapılan yardımlar da konuşuldu.

  • Ankara'da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada
    01:46 Ankara'da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada

    Ankara'nın Pursaklar ilçesinde tali yoldan caddeye çıkan çimento tankeri kontrolden çıktı. Devrilerek yokuş aşağı kayan tankerin görüntüsü anbean kameraya yansıdı. Kaza neticesinde şans eseri ölen veya yaralanan olmadı.

  • Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü
    01:42 Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü

    Avcılar'da yaşanan olayda, Vehbi Yıldız adlı şahıs, 3 çocuğunun annesi olan eşi Serap Yıldız'ı bilinmeyen bir nedenle silahla vurarak öldürdü. Polis ekipleri tarafından gözaltına alınan Vehbi Yıldız'ın eylemi sonrası olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi ancak Serap Yıldız'ın hayatını kaybettiği belirlendi. Olayın ardından yapılan incelemelerin ardından Serap Yıldız'ın cenazesi Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

  • Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti
    01:33 Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti

    DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yerel seçim çalışmaları kapsamında Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti. Babacan, partililer tarafından karşılandı ve partisinin Karlıova Belediye Başkan adayı İlyas Bingöl'e destek istedi. Babacan, Türkiye'deki sorunlarla ilgili hazırladıkları ansiklopediyi ve DEVA belediyeciliği ahlaki kural bildirgesini anlattı.


Advertisement