Giresun'da Vaşak Popülasyonu Artıyor" - Son Dakika
Güncel

Giresun'da Vaşak Popülasyonu Artıyor"

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğü Giresun Şube Müdürü Ertan Kuduban, Alucra ilçesi kırsalında bir vaşak görüntülendiğini belirterek, ilde vaşak popülasyonunun arttığını bildirdi.

20.06.2016 14:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğü Giresun Şube Müdürü Ertan Kuduban, Alucra ilçesi kırsalında bir vaşak görüntülendiğini belirterek, ilde vaşak popülasyonunun arttığını bildirdi.

Kuduban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede yaban hayatının gelişimini gözlemek amacıyla il geneline 18 fotokapan kurulduğunu ifade etti. Kuduban, Alucra ilçesine bağlı Doludere köyü kırsalındaki kapanın önceki günlerde bir vaşağı görüntülediğini kaydetti.

Vaşakların gün içerisinde nadir görüldüğünü ifade eden Kuduban, "Vaşaklar gece avlanır. Gündüz saatlerinde nadiren görülür. Gün içerisinde olması nedeniyle Alucra'daki fotokapan hayvanın görüntüsünü çok net almış." dedi.

Kuduban, yaptıkları araştırmalar ve incelemelere göre kediye benzeyen bu hayvanların bölgedeki popülasyonunun arttığını bildirerek, özellikle Giresun'un iç kesimdeki bölgelerinde bu hayvanların ciddi varlığının söz konusu olduğunu, bu durumun kendilerini sevindirdiğini söyledi.

"Normal kedilerden 5 kat daha büyük"

Kediye benzemelerine rağmen bu hayvanların ağırlıklarının normal kedilerden 5 kat daha fazla olduğunu belirten Kuduban, şöyle devam etti:

"Kulakları normal kediye kıyasla daha uzun ve uçları tüylüdür. Kış bastırdığında ise sadece kulaklarının üzerindeki tüyler değil tüm vücudu kalın bir tüy tabakası ile kaplanır. Adeta kışın gelmesi ile mantolarını giyer. Patilerinin genişliği karda yürümelerini kolaylaştırır. Gövdelerine göre küçük kalan başları ve kısa kuyruklarıyla ilk bakışta ürkütücü gözükseler de görünüşleri kesinlikle etkileyicidir. Renkleri kum renginden koyu kahveye kadar değişir. Engebeli arazilerde ve genellikle çam ormanlarında yaşarlar."

Kuduban, vaşakların açık ormanlık araziler ya da diğer coğrafi mekanlarda da rahatlıkla yaşamlarını sürdürebildiklerine işaret ederek, denizden 3 bin metre yükseklikte yaşayan vaşaklar da bulunduğunu belirtti.

"Vaşaklar çok iyi yüzer"

Vaşakların iyi birer yüzücü de olduklarını dile getiren Kuduban, çok hızlı ve çevik bir hayvan olduğundan tavşan, kemiriciler, ördek, yer kuşları, balık gibi hayvanları kendilerine kolaylıkla av yaptıklarını ancak koyun, keçi, inek gibi hayvanlara saldırmadıklarını söyledi.

Kuduban, fotokapanların son dönemlerde kurt, ayı ve yaban domuz gibi hayvanları da görüntülediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Giresun, yaban hayatı yönünden zengin bölgelerden biri. Bu zenginliğinin hem Karadeniz hem de Karadeniz ardı iklimi, yine Avrupa- Sibirya ve İran-Turan floristik sitemlerini bünyesinde barındırmasından geldiği söylenebilir. Özellikle ilin güney kesimlerinde vaşak, ayı ve kurt gibi memeli hayvanlar sıkça görülmektedir. Yine diğer yaban hayvanları da il genelinde popülasyonlarını hızla artırmakta."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Giresun'da Vaşak Popülasyonu Artıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement