Giresun'da Yaban Hayvanlarının Doğal Yaşamları Destekleniyor - Son Dakika
Yerel

Giresun'da Yaban Hayvanlarının Doğal Yaşamları Destekleniyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, Giresun'da yaban hayvanlarının doğal yaşam ortamlarında destek eylem planının hayata geçirildiğini söyledi.

29.04.2015 18:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, Giresun'da yaban hayvanlarının doğal yaşam ortamlarında destek eylem planının hayata geçirildiğini söyledi.

Bulut, Şebinkarahisar ilçesine bağlı Şahinler köyünde gerçekleştirilen etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye'deki yaban hayvanlarının yayılış alanları incelendiğinde, türlerin genellikle ormanlık-orman içi açıklıklarda, orman dokusunun bitiş zonlarında ve kırsal alanlarda olduğunu belirtti.

Artan nüfusa bağlı şehirleşmeyle yaban hayvanlarının yaşam alanlarının nitelik ve nicelik yönünden azaldığını ifade eden Bulut, şunları söyledi:

"Bunun yanında köyden kente göç eden nüfustaki artış kırsal alanda ekilip biçilen tarım arazileri ve hayvancılık azalmıştır. Ormanlarda ve köylerden uzak yerlerde bulunan meyve ağaçları yaşlanmış, yaban hayvanları tarafından tahrip edilmiş ve en önemlisi de yakacak odun ihtiyacını gidermek için insanlar tarafından kesilmiş ve birçok yörede de yenisi yerine dikilmemiştir. Bu olumsuz etkiler sonucu yaban hayvanları doğal yaşam ortamlarında yeterli besin bulamadığından zaman zaman ziraat, yerleşim alanlarına yönelmelerine neden olmaktadır. Bu kaçınılmaz sonuç ise o yörede yaşayan insanların mal ve hatta can kayıplarına sebebiyet vermekte, yaban hayvanları-insan çatışmasını doğurmaktadır."

Yaban hayvanlarının doğal yaşam ortamlarında varlıklarını devam ettirebilmesinin büyük önem arzettiğini vurgulayan Bulut, "Yaban hayvanları için uygun habitatlar, alan, besin, su ve örtü gibi bileşenlerin yeterli kalite ve miktarda uygun dağılımda bulunmasına bağlıdır. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü olarak ağır geçen kış şartlarında habitatları karla kaplanan ve yiyecek bulmakta sıkıntı çeken yaban hayvanları için her yıl ortalama olarak 25 ton civarında besin takviyesi yapılmaktadır. Bugün burada yaptığımız çalışmayla yaban hayvanlarının yaşam alanlarının korunması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesini sağlamak amacındayız. Hedefimiz ise habitatların iyileştirilerek yaban hayvanı-insan çatışmasının azaltılmasıdır" diye konuştu.

Bulut, Giresun'da Alucra, Çamoluk ve Şebinkarahisar ilçelerinin güney doğusu ile Espiye, Keşap ilçelerinin güneyi ve Yağlıdere ilçesinin tamamı için doğal yaşam ortamlarında destek eylem planının hayata geçirildiğini kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Espiye, Keşap ilçelerinin güneyinde ve Yağlıdere ilçesinin tamamında arazi çalışmasıyla orman içi açıklıklara fiğ, korunga gibi taneli bitkiler dikilecek. Orman ve açık sahalara ise yaban hayvanlarının ihtiyaçlarını karşılayacak meyve fidanları dikilecektir. Bu eylem planının burada hayata geçmesiyle kanatlılar, ayı ve diğer memelilerin besin sıkıntısı çekmesi en aza indirilerek popülasyonlarının devamı sağlanmış olacaktır. Alucra, Çamoluk ve Şebinkarahisar ilçelerinin güneydoğusundaki ekilmeyen alanlara fiğ, korunga, buğday gibi iri taneli bitkiler ekilecek, orman ve orman içi açık sahalara ise yaban hayvanlarının ihtiyaç duyduğu meyve fidanları dikilecektir. Böylelikle keklik ve benzeri kanatlılar, ayı ve diğer memelilerin besin sıkıntısı çekmesi en aza indirilerek popülasyonlarının devamı sağlanmış olacaktır."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Giresun'da Yaban Hayvanlarının Doğal Yaşamları Destekleniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement