Giresun Yaylaları Koruma Altına Alınıyor - Son Dakika
Yerel

Giresun Yaylaları Koruma Altına Alınıyor

Giresun Valisi Şahin, eşsiz güzellikteki yaylalara sahip çıkılmadığı ve istenilen anlamda korunamadığı takdirde gelecekte buralarda gezilecek yer bulunamayacağını söyledi.

14.04.2011 11:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, eşsiz güzellikteki yaylalara sahip çıkılmadığı ve istenilen anlamda korunamadığı takdirde gelecekte buralarda gezilecek yer bulunamayacağını söyledi.

Şahin, Valilikte düzenlenen "Yaylaların Sorunları" toplantısında yaylaların Giresun için önemli konulardan biri olduğunu belirtti.

Yaylalarda bugüne kadar neler yapıldığı, nelerin aksatıldığı, neler yapabileceği konularının birlikte değerlendirilip, eksiklikler noktasında etkili çözümler üretilmesi gerektiğini ifade eden Şahin, "Konuşmaktan çok, çözüm üretmek gerekmektedir. Bu amaçla başlattığımız çalışmalar kapsamında İstanbul'daki bir belediye ile görüşerek yeni turizm sezonunda yaylaların temizliğinde kullanılmak üzere çöp aracı sözü aldık. Araç önümüzdeki ay hizmet vermeye başlayacak" dedi.

Şahin, doğa turizminin en gözde mekanlarından olan yaylalara yeniden çeki düzen verileceğini ve bu mekanların koruma altına alınacağına değinerek şunları söyledi:

"Eşsiz güzellikteki yaylalarımıza sahip çıkmayıp istediğimiz anlamda koruyamazsak gelecekte buralarda gezecek yer bulamayız. Bu güzellikler heba olur gider. Bu nedenle yaylaların durumunu yeniden ele alınmalıdır. Öncelikle yayla evlerinin görünümüne estetik kazandırmalıyız. Göze hitap eden güzellikler insanı dinlendirir. Yaylaların dinlenme yeri ve oksijeni ile bize faydalı duruma getirilmesi bizlerin elindedir. Bunlar yerel düzeyde çözümlenebilecek konulardır. Yayla işgallerinin önlemini almazsak 10 sene sonra yaylalarda boş yer bulamayız. Yaylarımızda her Giresunlunun hakkı vardır. Bu nedenle kaçak yapılaşmanın ve işgallerin önlenmesi için her türlü tedbirleri almalıyız. "

Vali Şahin, yaylaların korunmasına yönelik aldıkları tedbirlerin de şunlar olduğunu kaydetti:

"Yağlıdere İlçesinde bulunan Gölyanı Obası'nın eski doğal haline dönüştürülebilmesi amacıyla taban temizliği yapılarak su bağlanması ve bağlanan bu suya akar sağlanması konularında teknik bir heyet ön çalışma yapacak. Doğu Karadeniz Turizm Mastır Planı çerçevesinde Doğu Karadeniz illerini güneyden birbirine bağlayacak yolun Giresun- Ordu kesiminin iyileştirilme çalışmalarına Ordu sınırından başlanılarak, Giresun'un doğu yönüne doğru devam edilecek. Dereli ilçesine bağlı Kümbet Yaylası'na turizm yatırımı yapmak isteyen yatırımcılara kolaylık sağlamak amacıyla, hukuki engeli bulunmayan en az üç alanın yatırımcıya ücreti mukabilinde verilmek üzere İl Özel İdaresi tarafından kamulaştırılması yapılacak. Hafta sonları önemli yaylalarda güvenliğin sağlanması amacıyla özel güvenlikçi görevlendirilecek. Yaylalarda kaçak yapılaşma ve işgaller mutlak surette önlenecek. Bu amaçla kaymakamlıklara, belediye başkanlıklarına, köy muhtarlarına ve diğer ilgili birimlere konuyla ilgili hazırlanan genelge gönderilecek. Ayrıca kaçak yapılaşmanın yasak olduğuna dair yayla girişleri başta olmak üzere trafiği yoğun olan kavşaklara tabela yazdırılarak konulacak. "

Toplantıya, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ufuk Özsoy, İl Özel İdare Genel Sekreteri Cumhur Melikoğlu, Dereli Kaymakamı Murat Özdemir, Bulancak Kaymakamı Ayhan Durmuş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Emin Yılmaz, Tarım İl Müdürü Muhammet Hakyemez, Kadastro İl Müdürü İlhan Özlü, Bayındırlık ve İskan İl Müdürü Hasan Saka, İl Çevre ve Orman Müdürü Ali Hıdır, Gençlik ve Spor İl Müdürü Soner Mağden, Dereli Belediye Başkanı Zeki Şenlikoğlu, Yavuzkemal Belde Belediye Başkanı Abdullah Önal, DSİ 226. Şube Müdürü Bahtiyar Kabadayı, Milli Parklar Şefi Özen Özkaya, bazı muhtarlar ve diğer yetkililer katıldı.

- GİRESUN

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Giresun Yaylaları Koruma Altına Alınıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement