Giresun Ziraat Odası Başkanı Karan: "Fındık Fiyatı Şuanda Maliyetinin Altında İşlem Görmektedir" - Son Dakika
Ekonomi

Giresun Ziraat Odası Başkanı Karan: "Fındık Fiyatı Şuanda Maliyetinin Altında İşlem Görmektedir"

Giresun Ziraat Odası Başkanı Karan: "Fındık Fiyatı Şuanda Maliyetinin Altında İşlem Görmektedir"

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındığın maliyetinin altında işlem gördüğünü belirterek, “Bizim tek hedefimiz, Türk fındığı ve üreticinin alın terinin hak ettiği değeri bulmasıdır” dedi.

08.11.2016 16:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındığın maliyetinin altında işlem gördüğünü belirterek, "Bizim tek hedefimiz, Türk fındığı ve üreticinin alın terinin hak ettiği değeri bulmasıdır" dedi.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, düzenlediği basın toplantısıyla fındık hakkında değerlendirmelerde bulundu. Ziraat odaları olarak fındık ve fındık üreticisinin hak ve hukukunu her platformda savunmaya devam edeceklerini belirten Karan, "Bizim tek hedefimiz, Türk fındığı ve üreticinin alın terinin hak ettiği değeri bulmasıdır" dedi.

"Fındık fiyatı şuanda maliyetinin altında işlem görmektedir" diyen Karan, "Bunu daha önceki basın açıklamalarımızda rakamlarla kamuoyuyla paylaşmıştık. Rekolte kaybına bağlı olarak bu sezon bir kilo fındığın maliyeti 13 ila 23 lira arasında değişmektedir. Bu devletin resmi makamlarınca yapılan maliyet hesabıdır. Biz kendi kafamızdan uydurmuyoruz. Malumunuz olacağı gibi bu sezon belki de Cumhuriyet tarihinin en düşük fındık rekoltesiyle karşı karşıyayız. Aslında bu sezon fındıkta yok yıl. Ama gelin görün ki fındık fiyatı beklentilerden çok uzak bir rakamdan işlem görmektedir. Bilindiği gibi 2009 yılından beri fındıkta serbest piyasa koşullarında arz-talep sistemi işletilmektedir. Ancak bu sezon bu sistem çökertilmiş durumda. Aslında geçen sezon bunun sinyalleri verilmişti. Güçlü bir alıcı fındıkta bir tekel oluşturarak piyasa üzerinde baskı oluşturmakta. Artık öyle bir noktaya gelindi ki, örneğin akşam yatarken 13 lira olan fındık fiyatı sabah kalktığımızda 12 liraya düşüyor. Akşamdan sabaha fındık fiyatının değiştiğini bu sezon gördük. Bu da apaçık tekelleşmenin eseridir" ifadelerini kullandı.

"Biri çıkıp 'fındık fiyatları artacak' dediğinde tam tersi oluyor"

Birileri kendi menfaatleri uğruna üreticinin alın teriyle çocukla oynar gibi oynadığını savunan Karan, şöyle devam etti:

"Şuanda serbest piyasada işlem gören fındık fiyatlarını kabul etmediğimizi bir kez daha belirtmek isteriz. Şahsım olarak sezon başından beri bir fiyat dillendirmedim, dillendirmeyeceğim de, üreticilerimizin kafasında geçen illaki bir rakam vardır. Piyasa o fiyatlara ulaşınca üreticimiz kendi değerlendirmesini kendi yapacaktır. Tek beklentimiz piyasanın bir an önce toparlanarak, fındığın gerçek değerine ulaşmasıdır. 15 lirayı gören ve az olan bir ürünün 12 liraya kadar düşmesi normal bir durum değildir. Tekrarlayacak olursak, Türk fındığı tekelleşiyor. Buna da maalesef göz yumuluyor. Söylemden ileri gitmeyen açıklamalarla fındıkta tekelleşmenin önüne geçemeyiz. Tekelleşmeyi şu ifadeyle tarif edecek olursak, bunun adı resmen 'kapitülasyon'dur. Kapitülasyonun ne olduğunu herkes çok iyi bilmekte. Şu anda kapitalist bir anlayışla fındık üreticisinin emeği sömürülmek isteniyor. Biz ne köleyiz ne de birilerinin uşağıyız. Fındık üreticisinin emeğinin sömürülmek istenilmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Fındıkta bunlar yaşanırken ziraat odalarının dışında hiç kimsenin sesini çıkarmayarak, üreticiye şirin gözükme adına konuşması bizleri son derece rahatsız etmekte. Sağ olsun hükümet yetkilerimiz, fındık üreticisini destekleyen açıklamalarda bulunuyor bulunmasına ama ortada bir sonuç yok. İsim beyan etmiyoruz ancak her bir hükümet yetkilisi veya milletvekili çıkıp 'fındık fiyatları artacak' dediğinde tam tersi oluyor. Fındık fiyatı en az 50 kuruş aşağıya düşüyor. Üreticiler adına artık söylemden öte ellerini taşın altına koymalarını bekliyoruz."

FİSKOBİRLİK'in yıllarca fındıkta bir denge unsuru ve sigorta görevi gördüğünü ifade eden Karan, "FİSKOBİRLİK'siz bir fındık piyasası düşünülemez. Şuanda bile azda olsa serbest piyasanın üzerinde ürün alması önemli bir ayrıntıdır. Bu nedenle FİSKOBİRLİK yaşatılması ve ayakta durması önemlidir. Mevcut yönetim başta ekonomik zorluklar olmak üzere sorunların üzerinden gelerek birliği yeniden eski günlerine doğru götürmekte. Ancak bunu yaparken sanki bize göre yalnız bırakılıyorlar. FİSKOBİRLİK'in mevcut yapısına ilaveten yeni yatırımlar yaparak, daha fazla fındık alıp işleyerek satması kimin işine yarar. Tabi ki de üreticinin işine yarar. Güçlü bir FİSKOBİRLİK'in olduğu bir piyasada birileri istediği gibi at koşturamaz, baskı kuramaz. Ama bunu yapabilmesi için önünün açılması gerekiyor. Edindiğimiz bilgilere göre FİSKOBİRLİK'e ait Giresun merkez ve ilçelerdeki arazileri belediye engellerine takılmakta. Bu yüzden yönetimin eli kolu bağlı durumda. Örneğin Genel Müdürlük arazisi belediye yerleşim alanı, Bulancak Kooperatifi'nin yeri belediye yerleşim alanı. Bu nasıl bir belediye yönetimi anlayışı ve bu nasıl FİSKOBİRLİK'e sahip çıkmaktır. Bunun örneklerini diğer ilçelerde de görmek mümkün. Öte yandan FİSKOBİRLİK'in yeni entegre tesisi için Giresun 2. Organize Sanayi Bölgesi'nden yer talebinde bulunduğunu duymayan kalmadı. Sağır sultan dahi duydu ama olumlu bir sonuç yok. FİSKOBİRLİK yönetimi ciddi anlamda yeni bir yatırım için 2. OSB'den yer talep ediliyorsa o yer acilen tahsis edilmelidir" diye konuştu. - GİRESUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Giresun Ziraat Odası Başkanı Karan: 'Fındık Fiyatı Şuanda Maliyetinin Altında İşlem Görmektedir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Veli Ağbaba Emeklilerle Buluştu
    16:23 CHP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Veli Ağbaba Emeklilerle Buluştu

    CHP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Veli Ağbaba, emekli derneklerinin temsilcileriyle bir araya gelerek emeklilerin yaşadığı sorunları dile getirdi.

  • Trabzon'da meyve fidanı aşılama etkinliği düzenlendi
    16:19 Trabzon'da meyve fidanı aşılama etkinliği düzenlendi

    Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü kampüsünde düzenlenen meyve fidanı aşılama etkinliğine Vali Aziz Yıldırım, Akçaabat Ziraat Odası üyeleri, Affan Kitapçıoğlu Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri katıldı. Etkinlik kapsamında meyve fidanı aşılaması teorik ve pratik olarak gerçekleştirildi. Uzmanlar tarafından aşılanan 200 fidan katılımcılara hediye edildi.

  • Samsun'da 113 Kadın Çiftçiye Süt Sığırcılığı Eğitimi ve Makine Desteği
    16:06 Samsun'da 113 Kadın Çiftçiye Süt Sığırcılığı Eğitimi ve Makine Desteği

    Samsun'un 17 ilçesinde 113 kadın çiftçiye Süt Sığırcılığı Eğitim Projesi ile yüzde 75 devlet destekli süt sağım makinesi verildi. Proje kapsamında kadın çiftçilere süt sağım makinesi dağıtılırken, aynı zamanda eğitim de verildi. Vali Yardımcısı Şevket Cinbir, dağıtım töreninde yaptığı konuşmada, kadınların hayvancılık sektöründe daha güçlü bir Türkiye için önemli bir rol oynadığını belirtti. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ise projenin amacının kadın çiftçilerin işlerini kolaylaştırmak olduğunu ifade etti.

  • Samsun'da Genç Girişimciler Buluştu
    16:04 Samsun'da Genç Girişimciler Buluştu

    Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) koordinatörlüğünde TOBB Samsun Genç Girişimciler Kurulu tarafından düzenlenen 'Girişimcilik Buluşmaları' etkinliği gerçekleştirildi. Genç girişimciler, başarılı girişimcilerin deneyimlerini dinleyerek ilham aldılar.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
    16:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, önümüzdeki temmuz ayında yılın ilk 6 ayındaki enflasyona göre emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracaklarını söyledi. Ayrıca, küçük esnafın prim gün sayısında yaşadığı adaletsizliği giderecek adımlar atacaklarını belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin en büyük muhalefet partisinin içine düştüğü tutarsızlık ve kirlenmişlik halinin utanç verici olduğunu ifade etti.

  • 2030 yılında Türkiye su fakiri ülkeler arasında yer alacak
    15:57 2030 yılında Türkiye su fakiri ülkeler arasında yer alacak

    Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Satuk Buğra Fındık, yapılan çalışmalara göre Türkiye'nin 2030 yılından sonra su fakiri olan ülkeler arasında yer alabileceğini belirtti. Fındık, su kaynaklarının azalacağı, yağışların azalıp sıcaklıkların artmasıyla su stresi yaşayan bir ülke haline gelebileceğimizi ifade etti. Bu nedenle su verimliliği seferberliği başlatıldığını ve 114 eylem belirlendiğini söyledi.

  • Manavgat'ta turist akını Perşembe Pazarı esnafını sevindirdi
    15:53 Manavgat'ta turist akını Perşembe Pazarı esnafını sevindirdi

    Antalya'nın Manavgat ilçesinde bulunan tatil bölgelerinden şehir merkezine akın eden turistler, Perşembe Pazarı esnafının yüzünü güldürdü. Sezon başlamadan yaşanan turist hareketliliği sezonun iyi geçeceğinin göstergesi olarak değerlendiriliyor.

  • İskilip Ziraat Odası Başkanı Üreticileri Hastalıklara Karşı Uyardı
    15:53 İskilip Ziraat Odası Başkanı Üreticileri Hastalıklara Karşı Uyardı

    İskilip Ziraat Odası Başkanı Adem Efe, ilçedeki üreticileri çeşitli hastalıklara karşı tedbir almaları konusunda uyardı. Efe, kök boğaz hastalıkları, pas ve septoria hastalıkları ile böcek, yaprak biti zararı ve fare tespit edildiğini belirtti. Verim kaybı ve arazi bozulması riskine dikkat çeken Efe, çiftçilere arazilerini kontrol etmeleri ve hızla uygulama yapmaları çağrısında bulundu.

  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Araçlarına Denetim Gerçekleştirdi
    15:44 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Araçlarına Denetim Gerçekleştirdi

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kent merkezinde faaliyet gösteren toplu taşıma araçlarına denetim gerçekleştirdi. Zabıta Daire Başkanlığı, vatandaşlardan gelen şikayetleri değerlendirmek üzere özel halk otobüslerinde abonman kart kullanımını denetledi. Ekipler, kentin farklı noktalarında gerçekleştirdikleri denetimlerde toplu taşıma araçları yönetmeliğine uymayan araçlara cezai işlem uyguladı. Ekipler, vatandaşların toplu taşıma araçlarını sorunsuz kullanabilmesi için denetimlerini sürdürecek.

  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Araçlarında Denetim Gerçekleştirdi
    15:39 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Araçlarında Denetim Gerçekleştirdi

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kent merkezinde faaliyet gösteren toplu taşıma araçlarında denetim gerçekleştirdi. Zabıta Daire Başkanlığı, vatandaşlardan gelen şikayetleri değerlendirmek üzere özel halk otobüslerinde abonman kart kullanımını denetledi. Denetimlerde resmi evraklar, oturma düzeni ve kart okuma cihazları kontrol edildi. Uygunsuz araçlara cezai işlem uygulandı ve denetimler devam edecek.


Advertisement