Glütensiz Hayatla Geleceğe Gülümse - Son Dakika
Güncel

Glütensiz Hayatla Geleceğe Gülümse

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Dünya Engelliler Günü kapsamında bu yıl Çölyak hastalığına dikkat çekti

04.12.2014 14:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin her yıl farklı bir engel grubuna dikkat çekerek düzenlediği Dünya Engelliler Günü etkinliği Real Alışveriş Merkezi'nde gerçekleştirildi. Bu yıl "Glütensiz Hayatla Geleceğe Gülümse" diyerek Çölyak hastalığında duyarlılık ve farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen etkinliğe Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Tahir Büyükakın ve Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Altay Çelebi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Gençlik Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Turgay Akdoğan ve engelli vatandaşlarımız katıldı. Etkinlikte program boyuncu duyma engelli vatandaşlar için sağır ve dilsiz alfabesi ile çevirme yapıldı.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN BİR HASTALIK

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Dünya Engelliler Günü kapsamında düzenlenen etkinlikte Konuşan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Altay Çelebi, ''Glüten, buğday ürünlerinde bulunan ve çölyak hastalarının tüketmemesi gereken bir ürün. Çölyak hastalığı için kronik hastalar, diyet yapmadan kilo kaybı yaşayan, demir eksiği olanlar, çocuklarda gelişme geriliği yaşayan ve birinci derece yakınlarında Çölyak hastalığı bulunan kişilerin tıbbi kontrol yaptırmaları gerekiyor'' dedi.

SİZLER İÇİN EN İYİSİNİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Dünya Engelliler Günü kapsamında Real Alışveriş Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, ''Biz Büyükşehir olarak her sene farklı bir konuya eğiliyoruz. Bu sene konumuz çölyak hastalığı ve bu hastalarımızın dikkat etmesi gereken konuları sizlerle paylaşıyoruz. Engelli kardeşlerimiz, ailelerimiz bize emanettir. Biz her zaman engelli kardeşlerimizi ailemizin bir ferdi olarak görüyor ve her türlü desteğimizi sağlıyor ve sağlamaya devam ediyoruz. Hepinizin Dünya Engelliler Günü'nü kutluyorum'' dedi. Öte yandan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Altay Çelebi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Gençlik Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Turgay Akdoğan'a Beyaz Kalpler Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi öğrencileri tarafından hazırlanan tabloları hediye edildi.

ÇÖLYAK NEDİR?

İnce bağırsağın, glüten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyetidir. Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllar glüten içerir. Çölyak hastaları glütenli yiyecekler tükettiklerinde bağırsak mukozasında alerji nedeniyle villus çıkıntıları ve kıvrımları tahrip olarak azalır ve küçülürler. Böylece bağırsak yüzölçümü gittikçe azalır ve alınan gıdalar emilemez hale gelir. Sonuçta beslenme yetersizliği, arkasından da hastalık belirtileri ortaya çıkar.

ETKİNLİKLER DÜZENLENDİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Dünya Engelliler Günü kapsamında Real Alışveriş Merkezi'nde gerçekleştirilen programda birçok etkinlik gerçekleşti. Kocaeli Üniversitesi Tiyatro Grubu'nun engelli vatandaşlarımızın hayata tutunmaları ve umutlarını kaybetmemeleri konusunun işlendiği tiyatro oyunu ile başlayan etkinlikler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Köseköy Gençlik Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi halk oyunu gösterisi ve Kültür Sanat ve Konservatuar Şube Müdürlüğü'ne bağlı keman grubu konseri düzenlendi. Program sonrasında glütensiz ürünlerin yer aldığı kokteyl gerçekleşti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Glütensiz Hayatla Geleceğe Gülümse - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement