Göbek Deliğinden Prostat Kanseri Ameliyatı - Son Dakika
Yerel

Göbek Deliğinden Prostat Kanseri Ameliyatı

Vahide Yanık - Türkiye'de ilk kez göbek deliğinden girerek robotla prostat kanseri ameliyatını gerçekleştiren Memorial Antalya Hastanesi Üroloji - daVinci Robotik Cerrahi Merkezi'nden Prof.Dr.Tibet Erdoğru, yöntemin özellikle genç yaşta prostat kanseri olan hastaların idrar tutma fonksiyonları ve cinsel hayatını koruduğunu bildirdi.Prof.Dr.Tibet Erdoğru, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ilk kez uygulanan robotla göbek deliğinden prostat kanseri ameliyatının, 29 Haziran'da Antalya'da yaşayan Mehmet Ali Özdemir'e gerçekleştirildiğini kaydetti.

22.09.2011 13:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Vahide Yanık - Türkiye'de ilk kez göbek deliğinden girerek robotla prostat kanseri ameliyatını gerçekleştiren Memorial Antalya Hastanesi Üroloji - daVinci Robotik Cerrahi Merkezi'nden Prof. Dr. Tibet Erdoğru, yöntemin özellikle genç yaşta prostat kanseri olan hastaların idrar tutma fonksiyonları ve cinsel hayatını koruduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Tibet Erdoğru, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ilk kez uygulanan robotla göbek deliğinden prostat kanseri ameliyatının, 29 Haziran'da Antalya'da yaşayan Mehmet Ali Özdemir'e gerçekleştirildiğini kaydetti.

Erdoğru, prostatın hemen yanındaki, soğan zarı benzeri zarı çevreleyen sinirlerin penise gittiğini ve cinsel fonksiyonu sağladığını bildirdi. Bu sinirlerin korunmasının önemine işaret eden Prof. Dr. Erdoğru, "38 yaşında prostat kanseri olan hastam var. Erken yaşta olunca (Daha çok gencim, sosyal hayatta olmazsa olmaz idrar tutma fonksiyonumu koruyun, cinsel hayatımı koruyun ve kanserden beni kurtarın) diyor. Biz göbek deliğinden robotik cerrahi yöntemiyle prostat kanseri ameliyatıyla bunu sağlıyoruz. Robot belki biraz maliyetli, ama kaybedilen fonksiyonların geri alınması için verilmesi gereken ücret de çok ciddi. Robotik cerrahi ile bu sorunlar ortadan kalkıyor" diye konuştu.

-HASTA DÜZ YATIYOR, BAĞIRSAK PROBLEMİ YAŞAMIYOR-

Tibet Erdoğru, prostat kanseri için yapılan operasyonlarda daha önce prostata ulaşmak için karın (Periton) zarına delik açılmasının gerektiğini, bunu için de hastanın 45 derecelik açıyla yatırılıp, 2-4 saatlik operasyon boyunca bu şekilde kaldığını anlattı.

Robotla gerçekleştirilen operasyon sayesinde hastanın bu yatış şeklinden de kurtulduğunu vurgulayan Erdoğru, şunları söyledi:

"Bağırsaklar dağılmasın diye hastayı 2-4 saatlik ameliyat boyunca 45 derece açıda yatırıyorduk. Bu, hem hastanın kalp yükünü artırıyor, hem de beyinde ödeme neden olabiliyordu. Ancak Türkiye'de ilk kez yaptığım ekstra periton robotik cerrahi ile periton zarına girmeden, zar ile karın arasında boşluk oluşturup, prostata öyle gitmeyi sağlıyoruz. Hastayı 45 derece açıyla değil, düz yatırıyoruz. Bağırsakların arasından gidilmediği için bağırsak yaralanma riski de ortadan kalkıyor. Ayrıca ameliyat sonrası bağırsağın çalışmaması olmuyor ve hasta ertesi gün kahvaltısını yapabiliyor."

-HASTA MEMNUN-

Türkiye'de ilk kez göbek deliğinden robotla prostat kanseri ameliyatı olan Mehmet Ali Özdemir (65), AA muhabirine yaptığı açıklamada, ameliyatının son derece başarılı geçtiğini, kendini çok iyi hissettiğini söyledi.

Eşi öldükten sonra ikinci evliliğini yaptığını anlatan Özdemir, işinin başına döndüğünü belirterek, "Bu ameliyat yöntemi benim sağlığımı yerine getirdi" dedi.

(VHD-GÜÇ-ST- - ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Göbek Deliğinden Prostat Kanseri Ameliyatı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement