Göcek Koylarının İşletmeleri 'Hak' Bekliyor - Son Dakika
Güncel

Göcek Koylarının İşletmeleri 'Hak' Bekliyor

Göcek Koylarının İşletmeleri \'Hak\' Bekliyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 29 yıllığına ihaleyle işletme hakkını devretmek istediği ancak açılan davalarla ihalelerin iptal edildiği 'Göcek koyları' olarak bilinen Akbük, Bedri Rahmi (Taşyaka), Göbün ve Küçük Sarsala koyları yatçıların yoğun ilgisini çekiyor.

25.08.2015 10:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 29 yıllığına ihaleyle işletme hakkını devretmek istediği ancak açılan davalarla ihalelerin iptal edildiği 'Göcek koyları' olarak bilinen Akbük, Bedri Rahmi (Taşyaka), Göbün ve Küçük Sarsala koyları yatçıların yoğun ilgisini çekiyor. Akbük Koyu'nda kardeşi ile yıllardır işletmecilik yapan 53 yaşındaki Yüksel Yorulmaz, ihale sürecinin şimdilik sona erdiğini, ancak koyların geleceğinin belirsizliğini koruduğunu dile getirdi. Koyları işletmek için yIllardır kira ödediklerini kaydeden Yorulmaz, hak sahibinin kendileri olduğunu ve işletme hakkının kendilerine verilmesi gerektiğini savundu.

Muğla'nın Dalaman İlçesi sınırlarında kalan ancak 'Göcek koyları' olarak bilinen Akbük, Bedri Rahmi (Taşyaka), Göbün ve Küçük Sarsala koyları yılın neredeyse her ayı yatçıların akınına uğruyor. Karayoluyla ulaşımın sağlanamadığı doğa harikası koylar, mavi ile yeşili birleştiren bir görüntüye sahip. Orman ve Su İşleri Bakanlığı bir süre önce doğası ve temiz havasıyla hayranlık uyarından koyları 29 yıllığına ihaleye çıkarttı. İhaleler sonunda koyların işletme hakkı, mevcut işletmeler dışındaki kişilere verildi. Bunun üzerine yöre halkı binlerce imza toplayıp çeşitli eylemler yaptı. Muğla Büyükşehir Belediyesi de ihalelerin iptal edilmesi için davalar açtı. Koylarla ilgili ihaleler yargıya takıldı ve ihalelerin yürütmesine durdurma kararı verildi.

YAPILAŞMA ENDİŞESİ

Yaklaşık 30 yıldır, kardeşi 53 yaşındaki Mehmet Yorulmaz ile bölgede koy işletmeciliği yapan Yüksel Yorulmaz, mahkemelerin ihalelerle ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen, geleceklerinin belirsiz olduğunu söyledi. Yorulmaz şöyle konuştu:

"30 yıldır kardeşimle koy işletmeciliği yapıyorum. Biz yıllarca bu koyları temizledik, yangın tehlikesine karşı nöbet tuttuk. Muğla İl Özel İdaresi'ne 16 yıl boyunca kira ödeyerek işletmecilik yaptık. Muğla'nın büyükşehir olmasının ardından, koyların işletme hakkının bizlere verileceği söylendi. Hatta yaklaşık 30 bin TL plan proje parası alındı. Ancak ne olduysa biz hakkımızı almayı beklerken, koyların işletme hakkı ihale yoluyla başkalarına verilmek istendi. İhalelerde akıl almaz paralardan söz ettiler. Burada işletmecilik yapmakla o paralar çıkmaz. İlerleyen dönemde ihaleyi kazananlar burada yapılaşma yoluna gidip Arap şeyhlerine satacaklardı herhalde. Açılan davalar sonucu ihaleler iptal oldu. Şimdi hakkımızın bize verilmesini bekliyoruz. Burada biz turistlere güler yüz gösterip sıcak bir ekmek veriyoruz. Bu yörede en iyi çalışan koylar bunlar. Günlük 20- 30 yelkenli ve motoryata yemek servisimiz var. Kimin neye ihtiyacı varsa karşılıyoruz. Çevremizdeki bütün koyların çöplerini topluyoruz. Doğayı ve ülkemi sevdiğim için benimle ilgilisi olmayan koylardaki çöpleri bile elemanlarımla topluyorum. Teknelerle koylara gelenlerin yaktığı ateşleri tek tek söndürüyorum. Ben bir işletmeci olarak bu koyların korunmasını ve doğal bırakılmasını istiyorum. Koyu işletmek için gerekli tüm iznimiz var."

Yeşil ve mavinin Türkiye'de değil, belki de dünyada en güzel kavuşma noktası Göcek koylarını DHA dron kamerasıyla havadan görüntüledi. - Dalamanmuğla

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Göcek Koylarının İşletmeleri 'Hak' Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement