Göcek Tünelinde Işığa 75 Gün Kaldı - Son Dakika
Güncel

Göcek Tünelinde Işığa 75 Gün Kaldı

Göcek Tünelinde Işığa 75 Gün Kaldı

İlk kez 1965 yılında dönemin Muğlalı Bayındırlık Bakanı Haldun Menteşoğlu tarafından yapımı gündeme gelen, 2005 yılında temeli atılan ve 2006 yılının Temmuz ayında açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan 970 metre uzunluğundaki Göcek Tüneli'nin 868 metre uzunluğundaki ikizi 75 gün sonra ilk ışığı görecek.

04.08.2014 12:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İlk kez 1965 yılında dönemin Muğlalı Bayındırlık Bakanı Haldun Menteşoğlu tarafından yapımı gündeme gelen, 2005 yılında temeli atılan ve 2006 yılının Temmuz ayında açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan 970 metre uzunluğundaki Göcek Tüneli'nin 868 metre uzunluğundaki ikizi 75 gün sonra ilk ışığı görecek.

Göcek Tüneli'nin temeli, dönemin Turizm Bakanı Erkan Mumcu tarafından Mart 2005'te atıldı. Tek tünelden gidiş ve geliş olarak yapılan tünelin ardından ikinci tüneli birinci tünel gibi yap-işlet-devret modeli yerine devlet kendi imkanları ile yapma kararı aldı. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından ihaleye çıkarılan Göcek Tüneli'nin ikizi geçen yıl ağustos ayında başladı. Genişyol-Doğan İş ortaklığı tarafından ihalesi alınan ikinci tünelin alt yüklenicisi EM10 Yapı firması, bir yılda 548 metre uzunluğunda kazı destekleme çalışması yaptı.

800 İŞ GÜNÜNDE TAMAMLANACAK

Göcek ikiz tünelinde yaklaşık 100 işçi gece gündüz delme çalışmalarını sürdürüyor. Dalaman bölümünde 868 metre uzunluğundaki tünelin 548 metresi tamamlanırken, geri kalan 320'lik kazı destekleme çalışması da 3,5 ay içinde tamamlanacak. 800 iş gününde tamamlanması hedeflenen, 12 metre genişliğinde, 7.40 metre yüksekliğinde yapılacak Göcek İkiz tüneli, Aralık ayının ortalarında tünel açma çalışmaları tamamlanmış olacak. Tünel açma çalışmalarının ardından tünel içinde elektrik, asfalt kaplama ve diğer makyaj çalışmalarına başlanacak.

"BAŞBAKANIMIZI AÇILIŞA CUMHURBAŞKANI OLARAK DAVET EDECEĞİZ"

Göcek Tüneli'nin ikizinin yapım çalışmalarını inceleyen AK Parti Muğla İl Başkanı Nihat Öztürk, şöyle konuştu: "Tünelin ucu 2-2,5 ay içinde görünecek. Hem Göcek, hem de Dalaman tarafından tünel açma çalışmaları devam ediyor. Bu tünellerin 50 yıllık bir mazisi var. Vatandaşlarımız Dalaman-Göcek arası birleşsin diye 50 yıl bekledi. Ak Parti iktidarı döneminde Sayın Başbakanımızın talimatı ile ilk tünel yap-işlet-devret modeli ile yapılarak açılışı Sayın Başbakanımız tarafından 2006 yılında yapıldı. Şimdi de ikinci tünel sadece vatandaşlarımızın daha rahat geçişini sağlamak, ondan da önemlisi ücretsiz geçişini sağlamak için." İkinci tünel inşaatının başbakanın talimatı ile geçen yıl Ağustos ayında başladığını anlatan Öztürk, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu tünel sessiz sedasız ilerliyor. İlk tünelin yapımı çok meşakkatli olmuştu. Açıldığında da bölge halkı çok sevinmişti. İkinci tünel, vatandaşımızın ücret ödemeden geçişini sağlaması bizim için manidardır. Çünkü bu tünelin en anmalı olan tarafı ilk tüneli Başbakan olarak açılışını yapan Sayın Başbakanımız ve Cumhurbaşkanı adayımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ikinci tünelin açılışını Cumhurbaşkanı sıfatı ile açacak olması. 6 Ağustos tarihinde Sayın Başbakanımızın Muğla mitingi var. Kendisinden bu tünelin açılışını Cumhurbaşkanı olarak açmasını Muğlalılar adına isteyeceğiz."

25 DAKİKA 1 DAKİKAYA DÜŞTÜ

Yıllardır her hükümet döneminde yapılması için söz verilen fakat bir türlü gerçekleşmeyen Göcek Tüneli'nin ilkinin hizmete girmesi ile birlikte ulaşım 25 dakikadan 45 saniye ile 1 dakika arasına düştü. Yolu 3 bin 800 metreden 970 metreye düşüren, zaman bakımından 33, enerji bakımından dört kat avantaj sağlayan tünelin ikincisinin yapılması ile vatandaşlar sadece Dalaman istikametinden geçişlerde ücret ödeyecek. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Göcek Tünelinde Işığa 75 Gün Kaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı
    03:20 Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde iftar vakti gökyüzünde dikey şeklinde duran ve sarı bir ışık yayan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı. Esad Tek isimli vatandaş, evine giderken yolda bu ilginç manzarayla karşılaştı ve hızlıca evinin balkonuna çıkarak gökyüzünde duran cismi ve ışığı cep telefonuyla kayıt altına aldı. Cisim bir süre hareketsiz durduktan sonra kayboldu.

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı
    02:56 Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, TIR ile fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün çarpıştığı kazada 3'ü ağır 9 kişi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.


Advertisement