Göçün 50'inci Yılında Belçika'da Türk Profesöre Kraliyet Nişanı - Son Dakika
Güncel

Göçün 50'inci Yılında Belçika'da Türk Profesöre Kraliyet Nişanı

Türklerin Belçika'ya göçünün 50'nci yılında Katolik Leuven Üniversitesi Abdominal Cerrahi Onkolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Baki Topal, Kral Filip tarafından "Komutan" nişanına layık görüldü Prof. Dr. Baki Topal: "Türk toplumu adına gurur duydum"

21.04.2014 11:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Feyzullah Yarımbaş - Türklerin Belçika'ya göçünün 50'nci yılında Katolik Leuven Üniversitesi Abdominal Cerrahi Onkolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Baki Topal (48), Kral Filip tarafından "Komutan" nişanına layık görüldü.

Alanında Belçika'nın en yetkin ismi olarak gösterilen, birçok yeniliğe imza atan ve 70'e yakın bilimsel makalesi yayımlanan Prof. Dr Topal, "Bu ödülde benim bir katkım var mı bilmiyorum ama öyle uygun görmüşler. Şahsım, ailem, çevrem ve Türk toplumu adına gurur duydum" dedi.

AA'ya konuşan Topal, Trabzon'ın Maçka ilçesinde doğduğunu, babasının 1964'te kömür madeninde çalışmak üzere Belçika'ya göç eden ilk Türkler arasında bulunduğunu ve 1971'de ailesini yanına aldığını anlattı. 5 yaşındayken ayak bastığı Belçika'da dil öğrenimine ağırlık verdiğini, ek derslerle Flamancasını ilerlettiğini ve gönüllü Türkçe kurslarına katıldığını, sınavla Milli Eğitim Bakanlığının ilkokul diplomasını aldığını belirten Topal, bugünlere kendi dil ve kültüründen kopmadan geldiğini ifade etti.

Baki Topal, "Türkçe derslerine severek katıldım çünkü insan kökenini unutunca nereye gideceğini bilemez. Geçmişimiz bir şekilde geleceğimizi belirler" şeklinde konuştu.

İlk ve orta öğrenimdeki parlak öğrenciliğinin ardından ailesinin de teşvikiyle üniversitede tıp fakültesini tercih ettiğini anlatan Topal "İlkokulda çok zeki ve başarılı Türk arkadaşlarım vardı. Malesef çervenin de etkisiyle daha sonraki aşamalarda okumaktan vazgeçip çalışmaya başladılar ya da ticarete atıldılar. Zeka kapasitemiz Belçikalılardan hiç aşağı değil ama Flamanlar arasında her 3 gençten biri üniversite mezunu olurken Türkler arasında bu oran yüzde 1'lere geriliyor" diyerek son yıllardaki bazı olumlu sinyallere rağmen Belçika'daki Türk toplumunun eğitim seferberliğine ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Topal'a göre Belçika ve diğer Batı Avrupa ülkelerindeki eğitim sistemi aileye de önemli sorumluluklar yüklüyor ve Türk ailelerin  mentalite farklılığı ya da dil sorunu çocuklarının başarısını olumsuz etkiliyor. Çevrenin de etkisiyle üniversiteye gidenlerin ya da burada başarılı olanların oranı Belçika ortalamasının çok altında kalıyor.

-"İnovasyona ağırlık verilmesi gerekir"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Entegrasyona evet, asimilasyona hayır" yaklaşımına destekleyen Topal, asimilasyon tehlikesinin bertaraf edilmesinde ve entegrasyon başarısında Avrupalı Türklerin eğitim hamlesinin önem arz ettiğini belirtti.

Avrupalı Türklerin üniversitelileşme oranının düşüklüğü yanında bu alandaki iyi örneklerin de biraraya gelemediğini ve bu durumun Türk toplumunun lobi gücünü olumsuz etkilediğini kaydeden Topal, her şeyin devletten beklenmemesi gerektiğini ve Belçika'daki 100'e yakın Türk doktoru bir çatı altında toplamaya çalıştığını söyledi.

Mesleğiyle ilgili soruları da cevaplandıran Topal, Türkiye'nin son yıllarda sağlık alanında büyük atılım yaptığını ve sağlık turizminde adından söz ettirmeye başladığını belirterek, bu sektörde dünyanın en iyileriyle yarışabilmek için inovasyona ağırlık verilmesi gerektiğini ifade etti.

Belçika Dışişleri Bakanlığının önerisiyle Kral Filip, Prof. Dr. Topal ile Müslüman Temsil Kurumunun ilk Başkanı Nordin Maloujahmoum, Azınlıklar Forumu Koordinatörü Naima Charkaoui ve Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Serge Bremmetz'in de aralarında bulunduğu, farklı kategorilerde 35 isme nişan ve unvanlarını önümüzdeki günlerde düzenlenecek törenle takdim edecek. - Vlaams-Brabant

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Göçün 50'inci Yılında Belçika'da Türk Profesöre Kraliyet Nişanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement