Gök Bilimciler "Kozmik Canavar" Keşfetti - Son Dakika
Teknoloji

Gök Bilimciler "Kozmik Canavar" Keşfetti

Bilim adamları, 12,8 milyar ışık yılı uzaklıkta "zamanın başlangıcından kalma" bir "kozmik canavar" buldu.

26.02.2015 12:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim adamları, 12,8 milyar ışık yılı uzaklıkta "zamanın başlangıcından kalma" bir "kozmik canavar" buldu.

"Nature" dergisinde yayımlanan araştırmada, "SDSS J0100+2802" adı verilen kuasarın, şimdiye kadar bilim adamları tarafından uzak evrende gözlemlenen en parlak gökada olduğu belirtildi.

Kuasar, şimdiye kadar keşfedilen en büyük kara deliği de içeriyor. Güneş sisteminin de içinde bulunduğu Samanyolu dahil evrendeki tüm galaksilerin merkezinde bir kara delik bulunuyor. Bu kara deliklerden süper sıcak gazlarla çevrili olanlarına "kuasar" adı veriliyor. Yeni keşfedilen kuasarın olağanüstü parlaklığı, merkezindeki kara deliği çevreleyen gazın son derece güçlü bir biçimde ısınması sonucu ortaya çıkıyor.

Pekin Üniversitesi Kavli Astronomi ve Astrofizik Enstitüsü'nden Vu Şüe Bing, Çin, Hawaii, Arizona ve Şili'deki teleskoplar kullanılarak 12,8 milyar ışık yılı uzaklıkta keşfedilen kuasarın Güneş'ten 420 trilyon kez daha büyük ve Samanyolu galaksisinden 40 bin kat daha parlak olduğunu söyledi.

Kuasarın bu büyüklüğe, evrenin oluşumuna yol açtığına inanılan "Büyük Çarpışma"dan sonraki 900 milyon yıl içinde ulaştığı sanılıyor. Bilim adamları, evrenin halihazırda 14 milyar yaşında olduğunu varsayıyor.

Bulunan gök cismini "kozmik canavar" olarak tanımlayan Vu, şunları söyledi:

"Bu, gök cisimlerinin parlaklığını ölçerek keşfedilen en büyük kozmik canavar. Zamanın başlangıcına bu kadar yakın bir kuasarda, bu kadar inanılmaz parlaklık ve büyüklük son derece şaşırtıcı. SDSS J0100+2802, şimdiye kadar kadim uzayda keşfedilen en parlak gök cismi. Bu kozmik ışık, bildiğimiz hiçbir kuramla açıklanamıyor. O kadar parlak ki daha küçük bir teleskopla bile görülebilir. Yine de daha yüksek çözünürlükte görüntü elde etmek için Şili ve ABD'deki meslektaşlarımızdan yardım istedik."

Çinli bilim adamı, "Evrenin bu kadar genç olduğu bir çağda bu kadar devasa bir kara delik nasıl oluşabildi? Halihazırda elimizde bunu açıklayabilecek hiçbir kuram yok. Bir kara deliğin bir milyar yıldan az sürede bu büyüklüğe ulaşabilmesi için doğduğu andan itibaren çevresindeki bütün yıldızlar arası kütleyi içine çekmesi gerekir" dedi.

"Karanlık, uzak evrende bir deniz feneri" -

SDSS J0100+2802 kuasarını keşfedilmeyi bekleyen diğer gök cisimlerini bulmak için yol gösterici olarak kullanacaklarını söyleyen Vu, "Karanlık, uzak evrende tıpkı bir deniz feneri gibi parlıyor. Işık tutarak yerküre ile kara delik arasındaki gök cisimlerini görmemizi sağlıyor. Uzak galaksilerle Samanyolu galaksisi arasındaki gök cisimlerini anlamak için eşsiz bir şans yakaladık" şeklinde konuştu.

Vu ve ekibi, kuasarla ilgili araştırmalarını sürdüreceklerini, bu çerçevede Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'ne (NASA) ait Hubble teleskobunu da kullanacaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Teknoloji Gök Bilimciler 'Kozmik Canavar' Keşfetti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Türkiye'yi teknoloji üreten bir ülke haline getireceğiz
    14:12 Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Türkiye'yi teknoloji üreten bir ülke haline getireceğiz

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda teknoloji geliştiren ve üreten Türkiye'yi inşa edeceklerini söyledi.

  • Albüm: Apple, Çin'in Shanghai Kentinde Sekizinci Mağazasını Açıyor
    13:31 Albüm: Apple, Çin'in Shanghai Kentinde Sekizinci Mağazasını Açıyor

    SHANGHAİ, 19 Mart (Xinhua) -- Apple, bu ay Shanghai'da 8. mağazasını açarak ülkedeki geniş ağını daha da büyütmeye hazırlanıyor.

  • İzmir Metrosu'nda Seferler Gecikmeli Devam Etti, Vatandaşlar Arasında Kavga Çıktı
    13:20 İzmir Metrosu'nda Seferler Gecikmeli Devam Etti, Vatandaşlar Arasında Kavga Çıktı

    İzmir Metrosu'nda sabah saatlerinde yaşanan teknik bir nedenden dolayı seferler gecikmeli olarak devam etti. Duruma isyan eden bazı vatandaşlar metro kapısını tekmeleyip makinisti dövmeye kalkıştı. Kalabalıkta sinirler gerilince bazı vatandaşlar arasında da kavga çıktı. İstasyonlarda yoğunluk yaşandı ve olaylar cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Antalya'ya akıllı otopark zinciri kuracak
    12:44 Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Antalya'ya akıllı otopark zinciri kuracak

    Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Sinan Mahallesi'nde gerçekleşen iftar buluşmasında yeni dönemde Antalya'ya akıllı otopark zinciri kuracaklarını söyledi. Başkan Uysal, çevre dostu özelliklere sahip otoparkların su kaynaklarını koruyacağını ve elektrikli araç kullanımını teşvik edeceğini belirtti.

  • Volkswagen Grubu'nda yazılım krizi: Infotainment sisteminde ciddi hatalar var
    12:32 Volkswagen Grubu'nda yazılım krizi: Infotainment sisteminde ciddi hatalar var

    Alman otomobil devi Volkswagen Grubu, bünyesindeki markalar arasında yaygın yazılım sorunlarıyla karşı karşıya. Bu sorunlar, müşteriler tarafından ciddi şekilde eleştiriliyor ve markanın prestiji için bir tehdit oluşturuyor. Son zamanlarda, VW Grubu'nun birçok modelinde, özellikle infotainment sistemlerinde ciddi hatalar rapor ediliyor. Bu durum sürücüler için rahatsız edici olmasının yanı sıra güvenliği de tehdit ediyor. Sürüş yardım sistemleri, acil frenleme, şerit takip asistanları ve trafik işareti tanıma gibi önemli özelliklerde hatalar meydana geliyor. Volkswagen Grubu, bu sorunları çözümlemek için yoğun çaba sarf etmek zorunda.

  • HONOR Watch GS 4: Sağlık ve spor tutkunları için yeni akıllı saat
    12:32 HONOR Watch GS 4: Sağlık ve spor tutkunları için yeni akıllı saat

    HONOR, sağlık ve spor tutkunları için tasarlanmış yeni akıllı saati HONOR Watch GS 4 modelini duyurdu. Şık tasarımı ve geniş sağlık ve spor özellikleriyle dikkat çeken saat, kullanıcılara yüksek performans ve uzun pil ömrü sunuyor. HarmonyOS 2.0 işletim sistemi, 1.43 inç AMOLED ekran, 100'den fazla spor modu gibi özelliklere sahip olan HONOR Watch GS 4, 138 dolar başlangıç fiyatıyla satışa sunulacak.

  • Türkiye, NATO DIANA Programı'na 8 yeni test merkeziyle katıldı
    12:25 Türkiye, NATO DIANA Programı'na 8 yeni test merkeziyle katıldı

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin NATO'nun inovasyon hızlandırma programı DIANA'nın Test Merkezleri Ağı'na 8 yeni merkezin katıldığını duyurdu. Böylece Türkiye'nin ağda yer alan test merkezi sayısı 10'a ulaştı. DIANA Programı, sivil ve askeri amaçlı teknolojiler geliştiren şirketlere 300 bin avroya kadar hibe destek sağlıyor ve Türk şirketlerinin bu ağda yer almasının önemi vurgulanıyor.

  • Türkiye, rüzgar enerjisinde Avrupa'nın lider ülkesi olacak
    12:00 Türkiye, rüzgar enerjisinde Avrupa'nın lider ülkesi olacak

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin rüzgar enerjisi alanında Avrupa'da en iddialı 5 ülkeden biri olduğunu belirterek, İzmir'in bu liderlik sürecinin Türkiye'de öncü şehri olacağını söyledi. Kacır, İzmir'e yapılan yatırımlar ve kurulan altyapılarla Türkiye'nin rüzgar enerjisinde lider ülke olacağını ve yerli türbinlerin kullanılmasını hedeflediklerini ifade etti.


Advertisement