Ali Gökkaya, Asgari Ücretin Bin 300 TL'ye Yükselmesini Değerlendirdi - Son Dakika
Yerel

Ali Gökkaya, Asgari Ücretin Bin 300 TL'ye Yükselmesini Değerlendirdi

Ali Gökkaya, Asgari Ücretin Bin 300 TL\'ye Yükselmesini Değerlendirdi

Türk-Metal Sendikası Kayseri Şube Başkanı Gökkaya, asgari ücrete ilişkin "Ülkenin geleceği açısından asgari ücretin bin 300 TL olmasının az olduğunu söylüyoruz." dedi.

09.11.2015 12:54  Güncelleme: 13:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk-Metal Sendikası Kayseri Şube Başkanı Ali Gökkaya, asgari ücretin 1 Ocak 2016 yılından itibaren bin 300 TL'ye yükseleceğine ilişkin olarak, "Ülkenin geleceği açısından asgari ücretin bin 300 TL olmasının az olduğunu söylüyoruz" dedi.

Türk-Metal Sendikası Kayseri Şube Başkanı Ali Gökkaya, asgari ücretin 1 Ocak 2016 yılından itibaren bin 300 TL'ye yükseleceğini değerlendirdi. Gökkaya, "Asgari ücret bilindiği üzere 7 Haziran seçimlerinden günümüze kadar Türkiye'mizin ve çalışma hayatımızın önemli bir tartışma konusu oldu ve hala olmaya devam etmektedir. Daha önce sendika olarak defalarca açıklama yaptığımız gibi asgari ücretin tespitine bir yöntem olduğunu söylemiştik. Bu yöntem hükümetin, bakanlar kurulunun kararı gibi bir olgu değil. Asgari ücret tespit komisyonu aralık ayında toplanıyor ve bu komisyonun kararı neticesinde belirlenip, kamuoyuna açıklanan bir olgudur. Asgari ücret bir sosyal politika aracıdır. Tartışma konusu edilmemesi gereken ve insanların rahat geçinmesini sağlayan bir ücret olması gerekmektedir. Daha önceki siyasi partilerimiz seçim beyannamelerinde 5 bin TL'ye kadar çıkarılan rakamları telaffuz ettiler. Bunu kamuoyumuz değerlendirdi ve hükümetin bu rakamın bin 300 TL olacağını, bu rakamında net olacağını belirttiler. Net olan bu bin 300 TL rakamı, günümüz şartlarına yeterli bulmuyoruz. Daha da fazla olması gerekiyor. Çünkü dünyada ülkeler sanayi devrimini tamamladıktan sonra sosyal devlet olma adına bir takım adımlar atmışlardır. Bu adımların başında da asgari ücretin seviyesi, çok önemli bir ayak oluşturmaktadır. Bu nedenle sosyal devlet olma adına, ülke geleceği açısından bin 300 TL'nin az olduğunu söylüyoruz. Daha da fazla olması gerektiğini sendika olarak savunuyoruz" dedi.

"Asgari ücretin seviyesi veya belirlenen rakam, ücreti koruma adı altında bir sınır teşkil ediyor. Sendikaların iş yerleri ile yaptığı toplu sözleşmeler ile bu rakamın üzerine bir şeyler koyuyorlar. Sosyal haklar ve ikramiye gibi üzerine ekstra koyduğu değerler asgari ücretin artışını sağlayabiliyor. Sendikaların önemi de burada ortaya çıkıyor" şeklinde konuşan Ali Gökkaya, şunları kaydetti:

"Geçmiş yıllarda ülkemizde bölgesel olarak asgari ücret uygulanmış. Her bölgede farklı rakamlar uygulanmış. Günümüzde asgari ücret komisyonunun böyle bir uygulaması yok. Tek bir asgari ücret uygulanıyor. Bizce bu doğru değil. Çok hafif işte çalışan bir işçinin aldığı ücret ile çok ağır şartlarda çalışan bir işçinin alması gereken ücret bir olmamalıdır. Bu hakkaniyetlide değildir. O yüzden asgari ücreti iş kollarına göre belirlenmesi daha mantıklı diye düşünüyorum." - KAYSERİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ali Gökkaya, Asgari Ücretin Bin 300 TL'ye Yükselmesini Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement