Gölbaşı İlçesinde Bağ Bozumu Şenlikleri Başladı - Son Dakika
Yerel

Gölbaşı İlçesinde Bağ Bozumu Şenlikleri Başladı

Gölbaşı İlçesinde Bağ Bozumu Şenlikleri Başladı

Lezzeti ve kalitesiyle Peygamber üzümü merkezi olarak bilinen ve önemli bir üzüm üretim bölgesi olan Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesine bağlı Belören Beldesi’nde geleneksel bağ bozumu başladı.

06.09.2015 11:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Lezzeti ve kalitesiyle Peygamber üzümü merkezi olarak bilinen ve önemli bir üzüm üretim bölgesi olan Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesine bağlı Belören Beldesi'nde geleneksel bağ bozumu başladı.

Yüzyılladır şenlik havasında gerçekleşen bağ bozumunda, köylüler arasında yardımlaşma ve dayanışma duyguları da sağlanıyor. Belde halkı sabahın erken saatlerinde bağa giderek, toplanan üzümleri kurutmalık hale getirip, kesme ve pestil olarak satışa sunuyor. Pestil dökümünün ardından büyük kazanlara aktarılan üzüm şırası, kor ateşte kaynatılarak pekmez olarak da piyasaya sürülüyor.

Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş da Gölbaşı ilçesine bağlı Belören Beldesi'ne giderek, bağ bozumu şenliklerine katıldı. Vali Mahmut Demirtaş'ı, Gölbaşı Kaymakamı Murat Zadeleroğlu, Gölbaşı Belediye Başkanı Yusuf Özdemir, Belören Belediye Başkanı Mahmut Turan, Balkar Belediye Başkanı Orhan Orhan ve Belören halkı karşıladı. Belde halkıyla birlikte üzüm bağlarını gezerek üzüm toplayan Vali Demirtaş, üreticilerin isteklerini dinleyerek, kurutmalık ve pestil hale getirilen üzümlerin toplanması ve satışa sunulması aşamaları hakkında çiftçilerden bilgi aldı.

Vali Demirtaş'ın ziyaretinden büyük memnuniyet duyan Belörenli üzüm üreticileri, bu yıl üzümde rekolte ve kalitenin çok iyi olduğunu ifade ettiler.

Gölbaşı ilçesinin coğrafi açıdan önemli bir üzüm üretim merkezi olduğunu belirten Vali Mahmut Demirtaş ise "Gölbaşı ilçemizin verimli topraklarında üretilen üzümler kurutmalık olarak Türkiye'nin dört bir tarafına gönderilmektedir. Dünya Gıda Örgütünün 2014 yılı verilerine göre ülkemiz üzüm üretiminde 4,2 milyon ton ile 6. sırada yer almaktadır. İlimiz ise üzüm yetiştiriciliğinde 2014 yılı verilerine göre Türkiye genelinde 12. sırada yer almaktadır. İlimizde 2014 yılında 106 bin 673 dekar arazide üzüm yetiştiriciliği yapılmış olup, 73 bin 843 ton üzüm elde edilmiştir. Hasadın bol ve bereketli geçmesini temenni ediyorum" dedi.

Vali Demirtaş, daha sonra Belören esnafını ziyaret ederek belde halkıyla bir araya geldi. - ADIYAMAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gölbaşı İlçesinde Bağ Bozumu Şenlikleri Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement