Gorajde'de 'Sultan Mehmed Fatih' İslam Kültür Merkezi Açıldı - Son Dakika
Yerel

Gorajde'de 'Sultan Mehmed Fatih' İslam Kültür Merkezi Açıldı

Gorajde\'de \'Sultan Mehmed Fatih\' İslam Kültür Merkezi Açıldı

Şahinbey Belediyesi ve kardeş Ankara Keçiören Belediyesi desteği ile (TİKA) koordinasyonunda, Bosna Hersek'in doğusundaki kardeş Gorajde kentinde inşa edilen ‘Sultan Mehmed Fatih’ İslam Kültür Merkezi, düzenlenen törenle hizmete açıldı.

23.06.2014 11:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şahinbey Belediyesi ve kardeş Ankara Keçiören Belediyesi desteği ile (TİKA) koordinasyonunda, Bosna Hersek'in doğusundaki kardeş Gorajde kentinde inşa edilen 'Sultan Mehmed Fatih' İslam Kültür Merkezi, düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Kayseri Müftülüğü tarafından 2009 yılında inşa edilen Kayseri Camisi'nin bahçesine inşa edilen merkezin açılış törenine, AK Parti Ankara Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülhamit Gül, AK Parti Ankara Milletvekili Nurdan Şanlı, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Gorajde Belediye Başkanı Muhamed Ramoviç, TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Mahmut Çevik, TBMM milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Gorajde Belediye Başkanı Ramoviç, törende Türkçe yaptığı konuşmada, Gorajde şehrinin kültür ve farklılıklar açısından örnek bir şehir olduğunu belirterek, ortaya konan eserden dolayı gururlu olduğunu ifade etti. Keçiören Belediye Başkanı Ak, merkezin açılışını daha önce yapmayı planladıklarını ancak Soma'daki maden faciası ve Bosna Hersek'teki seller nedeniyle ertelemek zorunda kaldıklarını söyledi. İki halkın iki büyük acı yaşadığını kaydeden Ak, "Bizim acımızı siz, sizin acınızı biz hissettik. Bu nedenle, açılışın ertelenmesinin iyi olacağını düşündük" dedi.

İKİ GAZİ BİR ARAYA GELDİ

Şahinbey Belediye Başkanı Tahmazoğlu, İslam Kültür Merkezinin dokuz ay gibi kısa bir sürede tamamlandığını hatırlatarak, emeği geçen herkese teşekkür ederek, "Şahinbey Belediyesi olarak kardeş belediyelerimiz var. Bosna'da da bir kardeş belediyemiz olmasını istedik. Keçiören Belediye Başkanımız Mustafa Ak, Gorajde belediyesinin bize uygun bir belediye olduğunu söyledi. Bizde araştırma yaptık. gördük ki Gorajde bizimle aynı kaderi paylaşmış bir şehir. Gaziantep hiçbir yerde yardım almadan kurtuluş savaşında kendisini savunan ve kurtaran bir şehirdir. Gorajde'de yine kendi imkanları ile Sırp bölgesinin ortasında Müslüman bir şehir. Aynı şekilde 4 yıl boyunca hiçbir yerden yardım almadan 4 bin şehit vererek, gazi olan bir şehirdir. Gorajde'de 4 bin şehit Gaziantep'te 6 bin 317 şehit. Yani bugün iki gazi bir araya gelmiştir. Bu nedenle Gorajde, Keçiören ve Şahinbey Belediyemiz arasında kardeş şehir protokolü imzaladık. Bu İslam Kültür merkezinin yapımına ortak olduk. Yaklaşık 9 ay gibi kısa bir sürede kültür merkezimizin yapımı tamamlandı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bosna'da şehit olan tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum" dedi.

TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Çevik de bu merkezin TİKA olarak Gorajde'de gerçekleştirdikleri tek proje olmadığını belirterek, Şahinbey ve Keçiören Belediyelerinin maddi desteği ile yapılan merkezin iç donanımının TİKA tarafından finanse edildiğini söyledi. Çevik, "TİKA olarak, her fırsatta Bosnalı kardeşlerimizin yanında olmaya gayret gösteriyoruz" dedi.

Bosna Hersek Reis-ul Ulema Yardımcısı Husein Smayiç, Türkiye'nin dünya Müslümanlarına yardım edebilecek tek devlet olduğunu ifade etti. Bosna-Podrinye Kantonu Başbakanı Emir Fraşto, Türkiye'deki kardeşlerinin Gorajde'ye birçok eser kazandırdığını belirterek, bu eserlerin gelecek nesillere de katkı sağlayacağını ifade etti.

Konuşmaların ardından, belediye başkanları ve eski Gorajde Müftüsü Hamed Efendiç'e teşekkür belgesi takdim edildi. Bu arada, aynı proje kapsamında, İslam kültür merkezinin yanına yapılan çocuk parkı da hizmete açıldı. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gorajde'de 'Sultan Mehmed Fatih' İslam Kültür Merkezi Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement