Görele'de Öğrencilere "Topal Osman Ağa"Nın Hayatı Anlatıldı - Son Dakika
Yerel

Görele'de Öğrencilere "Topal Osman Ağa"Nın Hayatı Anlatıldı

Görele’de Nihat Gürel Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencilerine "Topal Osman Ağa ile Görele’nin Değerleri" konulu konferans verildi.

19.02.2014 12:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Görele'de Nihat Gürel Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencilerine "Topal Osman Ağa ile Görele'nin Değerleri" konulu konferans verildi.

Rehber Öğretmeni Cansever Yaşa öncülüğünde Tarih Kulübü öğrencilerinin düzenlediği konferansa araştırmacı, yazar Seyfullah Çiçek, konuşmaçı olarak katıldı.

Topal Osman Ağa'nın Kurtuluş Savaşı'nda nefes kesen kahramanlıklar yaptığını anlatan Çiçek, Görele'nin yetiştirmiş olduğu önemli değerlere de işaret etti.

Yakın tarihimizde en çok gündeme gelen, en çok tartışılan şahsiyetlerin başında Topal Osman'ın geldiğini söyleyen Çiçek, "Osman Ağa'yı iyi tanıyabilmek için, yaşadığı devrin şartlarını çok iyi bilmek gerekir. Hakkında sayısız kitap, anı, makale, araştırma, inceleme kaleme alınmış, opera bestelenmiş, romanı yazılıp çizilmiş, filmi yapılmış olmasına rağmen hayatı hep sisler arasında kalmış olan Osman Ağa kimdir? Osman ağa 40 yıla sığan kısacık ömrünün son 10 yılını barut, ateş, kan kokuları arasında müthiş bir mücadele arasında geçirmiştir" dedi.

Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Topal Osman, 1912 Ekim'de 65 gönüllü arkadaşıyla birlikte Balkan Harbine katıldı. 1. Dünya Savaşı çıkınca 30 Kasım 1915'te 93 gönüllü arkadaşını Trabzon hapishanelerinden tahliye ettirdiği. 150 Giresunlu mahkumu da ilave ederek Ruslara karşı 4 yıl savaştı. 14 Şubat 1918'de Rusları Harşit hattında durdurmayı başardı. Düşmanı Batum'a kadar kovaladı. 1918 Şubat'ında Giresun Belediye Başkanlığı makamına oturdu. 1919 Şubat'ında Muhafaza-i Hukuku Milliye Cemiyeti'nin Giresun Şubesini kurdu ve ilk başkanı oldu." - Giresun

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Görele'de Öğrencilere 'Topal Osman Ağa'Nın Hayatı Anlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement