Görme Engelli Öğrencinin Büyüteç Talebine Ombudsman Çözüm Oldu - Son Dakika
Güncel

Görme Engelli Öğrencinin Büyüteç Talebine Ombudsman Çözüm Oldu

Görme Engelli Öğrencinin Büyüteç Talebine Ombudsman Çözüm Oldu

Görme engelli olan ve yazıları büyüteç yardımıyla okuyabilen öğrenci, ÖSYM'nin sınavlarında elektronik büyüteç kullanmasına izin verilmemesi üzerine çareyi KDK'da aradı.

12.09.2014 12:37  Güncelleme: 12:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Görme engelli olan ve yazıları elektronik büyüteç yardımıyla okuyabilen öğrenci, ÖSYM'nin yaptığı sınavlarda elektronik büyüteç kullanmasına izin verilmemesi üzerine çareyi Kamu Denetçiliği Kurumu'nda (KDK) aradı. Öğrencinin şikayetini haklı bulan Baş Ombudsman M. Nihat Ömeroğlu'nun tavsiye kararının ardından ÖSYM karara uyarak mağduriyeti giderdi.

Kendisi engelli bir öğrenci olan İ.S.K, ÖSYM'den yüzde 63 görme engelli olması ve yazıları ancak elektronik büyüteç ile okuyabilmesi nedeniyle elektronik büyüteç kullanmasına izin verilmesini talep etti. Ancak ÖSYM bu talebi reddederek, bunun yerine okuyucu veya işaretleyici temin etme gibi bir çözüm getirdi. Bunun yetersiz olduğunu dile getiren İ.S.K, özellikle Türkçe ve matematik gibi alanlarda sadece dinleyerek başarılı olmasının mümkün olmadığını belirtti. İ.S.K, sorunun çözüme kavuşmaması üzerine Kamu Denetçiliği Kurumu'na (KDK) başvurdu. Şikayeti inceleyen KDK, ÖSYM'den konu hakkında bilgi istedi. ÖSYM, KDK'ya gönderdiği cevabi yazısında kılavuz hükümlerinde sınavda gereksinim duyan engelli adayların kullanmak istedikleri gereçlerin sağlık raporunda ve dilekçelerinde ayrıntılı olarak belirtilmiş olması ve aynı zamanda söz konusu raporun ÖSYM'nin ilgili komisyonunca kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Bu işlemin ardından ise Kurum tarafından talep edilen araç-gereç bilgisinin Başkanlık tarafından değerlendirildiği ve akabinde adaylarla bizzat iletişime geçilerek, konu hakkında gerekli bilgilendirmenin yapıldığını ifade etti. ÖSYM, yazısının devamında 2014 "Sınava Getirilebilecek Araç ve Gereçler" kısmında her ne kadar "elektronik büyüteç" ifadesine yer verilmiş olsa da uygulamada sınav güvenliği nedeniyle bugüne kadar hiçbir adayın elektronik büyüteç kullanma talebinin kabul edilmediğini bildirdi. Bunun gerekçesinin ise bu tarz elektronik aletlerin sınav güvenliği aleyhine her türlü kötü kullanıma elverişli hale getirebilme imkanının teknolojik olarak mümkün olması olduğunu vurguladı.

BAŞ OMBUDSMAN ÖMEROĞLU: "İŞLEM HUKUKA UYGUN, HAKKANİYETE AYKIRI"

Yapılan yazışma ve araştırmaların ardından şikayeti ele alan Baş Ombudsman M. Nihat Ömeroğlu, Türkçe ve matematik alanlarında uzman okuyucu temin edilse bile bunun sınavda engelli adayın kendisini rahat hissetmesini ve sınava konsantrasyonunu sağlamasını güçleştireceğini belirtti. Ömeroğlu, şikayetçinin sınavlarda elektronik büyüteç kullanma talebinin sınav güvenliği nedeniyle reddedilmesi işleminin hukuka uygun olduğunu ancak kötüye kullanma konusunda sınavın güvenliğinin sağlanabileceğini belirterek, kendi temin ettiği veya idarenin temin edeceği elektronik büyüteci sınavda kullanmasına izin verilmesi hususunun hakkaniyet gereği olduğunu vurguladı ve ÖSYM'ye tavsiyede bulunulmasına karar verdi.

ÖSYM, BAŞ OMBUDSMAN'IN KARARINA UYDU MAĞDURİYETİ GİDERDİ

Tavsiye kararının ardından 30 gün içerisinde karara ilişkin görüşünü KDK'ya iletmek zorunda olan ÖSYM, engelli adaylarla ilgili engel durumlarını daha detaylı olarak ele alan ve tüm engel grupları için düzenlenecek olan bir sınav sistemi üzerinde çalışmalarının devam ettiğini, 2015 yılında bu sınavların denemelerinin yapılması ve akabinde uygulamaya alınmasının hedeflendiğini ifade ederek, mağduriyetin giderildiğini KDK'ya bildirdi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Görme Engelli Öğrencinin Büyüteç Talebine Ombudsman Çözüm Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hazine iddiası jandarma ve emniyet ekiplerini alarma geçirdi
    21:37 Hazine iddiası jandarma ve emniyet ekiplerini alarma geçirdi

    Van'ın İpekyolu ilçesinde define avcılarının kazı yaptığı ihbarı üzerine olay yerine giden jandarma ve emniyet personeli, mühimmat ele geçirdi. Jandarma ve emniyet ekipleri, kazı alanında güvenlik önlemi alarak çalışma başlattı ve mühimmatı ele geçirdi. Olaya ilişkin soruşturma devam ediyor.


Advertisement