Görme Engelliler Engeller İçin Yürüdü - Son Dakika
Güncel

Görme Engelliler Engeller İçin Yürüdü

Görme Engelliler Engeller İçin Yürüdü

Trabzon’da bulunan engelliler yürüyüş yaparak karşılarına çıkan engellere protesto ettiler.

03.12.2014 14:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trabzon'da bulunan engelliler yürüyüş yaparak karşılarına çıkan engellere protesto ettiler.

Trabzon Görme Engelliler Sanat ve Spor Kulübü Derneği üyeleri 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle öğretmen evi önünden Meydan Parkı'na kadar yürüdü. Uzun Sokak bulunan engeller önünde durarak alkışlar eşliğinde engelleri protesto eden engelliler daha sonra basın açıklaması yaptılar.

Basın açıklamasını okuyan KTÜ Türk Dili ve Edebiyatı öğrencisi ve dernek üyesi Nuray Acar, asıl engelin bakış açıları olduğunu ve bundan sıkıntı çektiklerini belirterek, "Engelliler günü denilince kutlanılacak bir gün mü yoksa bu günde her gün gibi engeli olan bireylerin sorunlarının ilgili ve yetkililerce tartışılıp çözümler üretildiği bir gün olarak mı değerlendirilmelidir. Şüphesiz ki engellilik sevinilecek ve kutlanılacak bir durum değildir. Öncelikle sorulacak en önemli soru engellilik nedir sorusudur. Engellilik doğuştan ya da sonradan kaza veya uzun süren bir hastalık sonucunda oluşan bedensel, zihinsel, görsel, işitsel, duyusal ve sosyal yeteneklerin tamamen veya kısmen kaybı olarak tanımlanmaktadır. Bugün sağlık, eğitim, istihdam, sosyal güvenlik ve toplumsal yaşama tam katılım gibi temel alanlarda engelli vatandaşlarımız içinde büyük fırsat eşitsizlikleri yaşanmaktadır" dedi.

Engellilerin herkes gibi bir insan olduklarını belirten Acar, "Gerçek engeller kollarımızda, bacaklarımızda, kulaklarımızda ya da bakışlarımızdaki engellerin bir gün aşılması temennisiyle diyoruz ki bir gün; herkesle aynı anda erişilebilir biçimde her kitabı okuyuncaya, her eğitim kurumuna engelsizce girinceye, üretime eşit katılıncaya, her yazılım, donanım ve web sayfasını dolu dolu kullanıncaya, her cadde, sokak ve mekanı özgürce gezinceye tüm yaşamı eşit eşilebilir engelsiz kılıncaya dek hayatı paylaşmak ve ortak geleceğimiz için mücadeleye var mısınız?" diye konuştu.

"TRABZON KENT KONSEYİ ENGELLİLER MECLİSİ BASIN AÇIKLAMASI"

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde bir basın açıklaması düzenleyen Trabzon Kent Konseyi Engelliler Meclisi, engellilerin sadece engelliler gününde hatırlanmaması gerektiğini belirtti.

Basın açıklamasını okuyan Trabzon Kent Konseyi Engelliler Meclis Başkanı Hacı Kaya, engelli insanların yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil, ailelerin, çevrenin, toplumun tüm insanların ortak sorunu olduğunu söyledi.

Kaya, "Ülke nüfusunun büyük bir oranının engelli bireylerden oluştuğunu düşünürsek maalesef bunların çok az bir kısmının eğitim olanaklarından yararlandıklarını görmekteyiz. Avrupa Birliğine girmeyi düşündüğümüz şu günlerde Avrupa'da engellilerin tamamına yakın bir kısmı eğitim olanaklarından yararlanmaktadır. Hatta bireylerin gidemedikleri durumlarda eğitim olanakları bireyin kendi yaşadığı mekana kadar gitmektedir. İşte bu bizim eğitimde fırsat eşitliğine ne kadar önem verdiğimizi açıkça göstermektedir. Bizler Trabzon'da Büyükşehir Kent Konseyi Engelliler Meclisi çatısı altında Trabzon'da var olan tüm engelli dernekleri birleşerek aynı amaç doğrultusunda engelsiz, yaşanılabilir ve ulaşılabilir bir Trabzon için mücadele edeceğiz" ifadelerini kullandı. - TRABZON

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Görme Engelliler Engeller İçin Yürüdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement