Görme ve İşitme Engelliler Tiyatroda Buluştu - Son Dakika
Kültür Sanat

Görme ve İşitme Engelliler Tiyatroda Buluştu

Görme ve işitme engelliler için ilk defa "Grönholm Metodu" adlı tiyatro oyunu, hem sesli hem de işaret diliyle betimleme yapılarak sahnelendi.

23.01.2016 15:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Görme ve işitme engelliler için ilk defa "Grönholm Metodu" adlı tiyatro oyunu, hem sesli hem de işaret diliyle betimleme yapılarak sahnelendi.

Sesli Betimleme Derneği ve Ankara Devlet Tiyatroları tarafından görme ve işitme engellileri kültürel, sanatsal etkinliklerle buluşturmak amacıyla tiyatro oyunlarının sesli ve işaret diliyle betimleme yapıldığı etkinlik düzenlendi.

Yönetmenliğini Sinan Pekinton'un yaptığı ve Cüneyt Mete, Deniz Gökçe Yersel, Ünsal Coşar, Nur Yazar'ın oynadığı tek perdelik karamizah oyunu "Grönholm Metodu", işaret dili ve sesli betimleme ile sahneye taşındı.

Oyun öncesi işitme ve görme engelliler, sahneyi gezerek, oyunda kullanılan unsurları ve sahneyi tanıdı.

Görme engelliler için kulaklık dağıtıldı ve sahnenin yan tarafında oluşturulan kabinden oyun, görme engellilere sesli betimleme ile aktarıldı. İşitme engelliler için ise sahnede oyuncuların dikkatini çekmeyecek bir alanda duran tercüman işaret diliyle oyunu anlattı.

Tiyatrolar da engelliler için erişilebilir oluyor

Sesli Betimleme Derneği Başkanı Kenan Önalan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sanatsal ve kültürel etkinlikleri işitme ve görme engelliler için de erişil kılmak istediklerini ve bu doğrultuda çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

İlk olarak vizyondaki filmleri sesli betimleme ile görme engellilere aktardıklarını anlatan Önalan, "Şimdi tiyatroların da görmeyenler, işitmeyenler için erişilebilir olsun istiyoruz. Görme ve işitme engelliler bu tür etkinliklerin çok dışında kalıyorlar, biz de herkesle tiyatro oyununu izlemek istiyoruz. Bugün ilk defa hem işaret diliyle hem de sesli betimleme ile tiyatro izleyeceğiz" diye konuştu.

Bu tür etkinliklerin artması gerektiğine dikkati çeken Önalan, Aile ve Sosyal Politikalar ile Kültür ve Turizm Bakanlıklarının bu alanda önemli çalışmaları olduğunu bildirdi. Özel sektörden de çalışmalara destek verilmesini isteyen Önalan, "Destekler artarsa bütün filmler, tiyatro, opera, yaşamın görsel kısımları görmeyen için sesli betimleme ile işitemeyenler için de işaret diliyle çevrilecektir" ifadesini kullandı.

Sesli Betimleme Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Olgun Yılmaz da daha önce İstanbul'da sesli betimleme ile tiyatro oyununun sergilendiğini ancak ilk defa hem işaret diliyle hem de sesli betimleme ile tiyatro oyunu sahnelendiğini söyledi.

Oyunu görme, işitme engelliler ile refakatçilerinin izlediğini aktaran Yılmaz, "Dernek olarak böyle bir etkinliğin öncüsü olduk. Bu tür etkinliklerin yapılabileceğini gösterdik, bundan sonra ilgili kurumlardan destek bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Görme ve İşitme Engelliler Tiyatroda Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement