Görmeyen Motor Tamircisi Hayranlık Uyandırıyor - Son Dakika
Güncel

Görmeyen Motor Tamircisi Hayranlık Uyandırıyor

Çankırı'da, doğuştan görme engelli Doğan Yurt, engeline rağmen yaptığı işlerle çevresinde hayranlık uyandırıyor.

24.09.2016 11:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÖZGÜR ALANTOR - Çankırı'da, doğuştan görme engelli Doğan Yurt, engeline rağmen yaptığı işlerle çevresinde hayranlık uyandırıyor.

Çankırı'da sosyal kişiliği ile pek çok insanın tanıdığı 39 yaşındaki evli ve 2 çocuk babası Yurt, 17 yıldır saz ve org çalıp, türkü söylüyor. Düğünlerde saz çalıp türkü söyleyen Yurt, biçerdöver başta olmak üzere bazı motorlu taşıtları da tamir ederek geçimini sağlıyor.

Yurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğuştan yüzde 90 görme engelli olduğunu söyledi. Ağabeyi ile biçerdöverle çalıştıklarını belirten Yurt, "Ben boş durmayı hiç sevmem. Ağabeyimle 15 yıldır biçerdöverle hasat yapıyoruz. Birlikte çalışıp aile ekonomisine katkı sağlıyoruz." dedi.

Elinden her işin geldiğini dile getiren Yurt, bugüne kadar "Bu görmüyor, yapamaz, git elini kayışa kaptırırsın, kafanı bir yere çarparsın" gibi bir dışlama yaşamadığını kaydetti.

Neyi merak ettiyse "Gel yap, merakını gider" diyerek insanların yardımcı olduklarını anlatan Yurt, "Daima her ortamda bulundum, her yere gittim geldim. Bu işi de 15 senedir yapıyorum. 15 senedir ağabeyime yardımcı olmaya çalışıyorum. Bu eski biçerdöverleri çalıştırmak her babayiğidin harcı değil. Boş durmayı sevmediğim için ağabeyim söküp takarken, bu işleri yaparken beni de merak sardı. Onların söküp taktığı yerleri ellerimle inceleye inceleye ustalığı öğrendim." diye konuştu.

"Biçerdöverin her şeyini yapabiliyorum"

Hasat sezonu öncesi biçerdöverin bakımını ağabeyiyle birlikte yaptıklarını bildiren Yurt, bu tür eski biçerdöverlere bakım yapacak usta pek kalmadığını, bu işi yapan yapan az sayıda kişiler arasında olduğunu vurguladı.

Bu sayede geçimlerini sağladığını ifade eden Yurt, "Belki çok büyük kazançlar sağlamıyor makineler ama karnımızı doyuruyor. Ele muhtaç olmayacak kadar geçimimizi sağlayabiliyoruz. Biçerdöver sayesinde çevremiz oluyor. Bu bize yeter." ifadelerini kullandı.

"İnsanlar görmediğime inanmıyor"

Tek yeteneğinin biçerdöver tamiri olmadığını söyleyen Yurt, ayrıca düğünlerde bağlama çalıp türkü söylediğini, org kullandığını anlattı.

Çocuklarının da kendisine özendiğini, birlikte düğünlerde saz çaldıklarını dile getiren Yurt, "Saz çalmayı ve org kullanmayı kendi çabam ile öğrendim. 13 yaşımda saz çalmaya merak saldım ve öğrendim. Daha önce köyde yaşıyordum. Çocuklarım okuduğu için il merkezine taşındım." şeklinde konuştu.

Yurt, özellikle geceleri biçerdöver arızalandığında kendisine çok iş düştüğünü belirterek, şunları aktardı:

"Bazen geceleri arıza oluyor. Elektrik olmadığında ustalar çalışamıyor. Benim için gece gündüz yok. Özellikle gece yaşanan arızaları ben yapıyorum. Tanımayan insanlar, 'Gerçekten görmüyor mu?' diyor. Saz çalarken de aynı şey geçerli. İnsanlar görmediğime inanmıyor."

Yurt, "Ben engelin hiçbir şeye engel olduğuna inanmıyorum. 'Ben bunu yapamam, şunu yapamam' derseniz engelli olmasanız da o işi yapamazsınız. 'Bunu yaparım' dediğinizde ise hiçbir şey size engel olmaz." dedi.

"Geceleri biz göremezken Doğan çok kolay şekilde tamir yapıyor"

Doğan Yurt'un ağabeyi Enver Yurt da kardeşinin bugüne kadar azmiyle birçok işi başardığını söyledi.

Kardeşinin her işe koşarak gittiğini vurgulayan Yurt, "Onun için zamanın bir anlamı yok. Gündüzleri biz görüyoruz ama geceleri arızaları göremiyoruz. Biz göremezken Doğan çok kolay şekilde tamir yapıyor. 'Doğan şurada arıza var' dediğimizde, 'Tamam abi ben yaparım, siz oturun' diyor ve yapıyor. Sabaha makine çalışır vaziyete geliyor. Bana göre mucize bir şey." şeklinde konuştu.

Çiftçi İrfan Özkan da Doğan Yurt'un 10 yıldır köylerinde biçerdöver ustası olarak çalıştığını belirtti.

Doğan Yurt'u ilk gördüklerinde çok şaşırdıklarını ifade eden Özkan, "Motorlu araçları görmeden tamir ediyor, saz çalıyordu. Gerçekten çok şaşırtıcı bir durum ama alıştık. O görmeden her işi yapabiliyor." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Görmeyen Motor Tamircisi Hayranlık Uyandırıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement