Gözetleme Kulesinde Geçen Ömür - Son Dakika
Güncel

Gözetleme Kulesinde Geçen Ömür

Gözetleme Kulesinde Geçen Ömür

Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğünden görevli bir çift, hayatlarını 30 yıldır orman gözetleme kulesinde geçiriyor.

23.09.2014 09:27  Güncelleme: 09:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü'nde görevli bir çift, hayatlarını 30 yıldır orman gözetleme kulesinde geçiriyor.

Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Merkez Ahlatçık yangın gözetleme kulesinde görev yapan Sadık Bozacı (56) ve eşi Remziye Bozacı (49) çifti, 1984 yılından bugüne Orman Bölge Müdürlüğü'nün kadrolu personeli olarak çalışıyor. 30 yıldır yaşamlarını gözetleme kulesinde sürdüren Bozacı çifti, çocuklarını bile kulede büyütmüş. Ormanın gözü olan çift, bir duman gördükleri anda ilgili birimleri uyararak, yangının büyümeden kontrol altına alınmasını sağlıyor.

Görevleri ile ilgili bilgi veren Sadık Bozacı, mesleklerini seve seve yaptıklarını belirterek "Herhangi bir yangın olduğu zaman bilgisayardan yangın mahalline bakıp, buradan takip edebiliyoruz. Herhangi bir yangın olduğunda PTZ'den yangın mahalline bakıyoruz. Bizimle aynı anda Orman Bölge Müdürlüğü ve Ankara'da Orman Genel Müdürlüğü de takip edebiliyor. Bu sayede bizimle aynı anda diğer müdürlüklerimizde yangın mahallini izleyebiliyor. İki kameramız var. Bu kameralar 360 derece kendi ekseni etrafında sürekli dönüyor ve olası çıkan bir yangında gözetleme yapıyor" dedi.

Bozacı, 24 saat eşiyle birlikte ormanları gözetlediklerini ifade ederek şöyle konuştu: "Herhangi bir olay olduğu zaman yetkili birimleri haberdar ediyoruz. Kısa yoldan ve kısa zamanda yangın bölgesine gitmeye çalışıyoruz. Sonra diğer birimlerle haberleşme yapıp, ekip ve ekipmanları yangın bölgesine ulaştırıyoruz. Bu şekilde her gün 24 saat ormanlarımızı gözetliyoruz."

Hayatlarının burada güzel geçtiğini aktaran Bozacı, şunları söyledi: "Doğduğun yerde değil doyduğun yerde yaşamak gerekiyor. Bizde, bu sözden yola çıkarak burada hayatımızı idam ettirmeye çalışıyoruz. Zorluklarımız çok oluyor. Zorluklarına katlanmak gerekiyor."

Ahlatçık kulesinden 87 bin 300 hektarlık alanı gözetim altında tuttuklarını açıklayan Bozacı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu kuleden Taşköprü, Araç, Samatlar, Karadere, İhsangazi, Daday gibi birçok işletmenin görebildiği yangın alanlarını görebiliyorum. Burasının rakımı bin 485 metredir. Bu yükseklik soğuk oluyor. Bu yüzden sıcak ve soğuk havalarda dengeyi kurmaya çalışıyoruz. Kışları çok fazla soğuk oluyor. Fakat bizimde, soğukta duracak halimiz yok, bölge müdürlüğümüzden verilen kömürle ısınmaya çalışıyoruz."

Ramazan ayında iftar davetini çok fazla veremediklerini iftar davetlerine ise gidemediklerini anlatan Bozacı, görevlerinin çok riskli ve bir o kadar önemli olduğunu belirterek şunları kaydetti: "7/24 saat çevreyi kontrol altında tutuyoruz. Uykumuz geldiği zaman birimiz nöbet tutuyor, birimiz uyuyor. Bu işi yapmak zor, ateşin ne zaman çıkacağı belli değil, her an için ormanları gözetlemek zorundasın. Ateşi görüp anında merkeze iletmek bizim işimiz."

İki çocuk annesi Remziye Bozacı da, yangın gözetleme kulesinde iki çocuk büyüttüğünü ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "1984 yılından beri bu kulede bulunuyoruz. Yaklaşık 32 yıllık evliyiz. Burada ormanlarımızı gözetliyoruz. Nöbetleşe duruyoruz. Bazen eşim duruyor, bazen ben duruyorum. Misafirliğe ve komşularımıza gidemiyorum. Gitsek bile çok kısa durabiliyorum. Birimizin burada mutlaka kalması gerekiyor. İftar daveti ara sıra verebiliyoruz, fakat iftar davetlerine gidemiyoruz. Hayat şartları çok zor. Burada çocuk büyütmek biraz sıkıntılı olsa da büyüttük. Burada çok zor anlarımız oluyor."

Hayatından memnun olduğunu anlatan Remziye Bozacı, sözlerini şöyle tamamladı: "İnşallah Allah ömür verirse buradan emekli olmayı planlıyoruz. Artık yorulduk, burada bir beş yıl daha belki dururuz. Hayat şartları neyi götürür şimdiden bilemiyorum." - KASTAMONU

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Gözetleme Kulesinde Geçen Ömür - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 2024 Türkiye Offroad Şampiyonası Samsun'dan Start Alacak
    16:15 2024 Türkiye Offroad Şampiyonası Samsun'dan Start Alacak

    Vezirköprü ilçesinde düzenlenecek olan 2024 Türkiye Offroad Şampiyonası için hazırlık toplantısı Samsun Valisi Orhan Tavlı'nın başkanlığında gerçekleştirildi. Şampiyona, 7 yarıştan oluşacak ve ilk ayağı Vezirköprü'de düzenlenecek. Şampiyonaya 38 farklı ilden 2 bin kişilik bir grup katılacak. Şampiyona, 14'üncü kez Vezirköprü'de düzenlenerek binlerce sporseveri bir araya getirecek.

  • Afyonkarahisar Belediye Başkanı Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarına Katıldı
    16:15 Afyonkarahisar Belediye Başkanı Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarına Katıldı

    Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, kentte düzenlenen Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarına katıldı. Başkan Köksal, fuarın şehir ekonomisine can suyu olmasını temenni etti.

  • Yozgat Valisi: Depremden etkilenen köylerde 8 cami, 147 ev ve 14 ahır hasar gördü
    16:14 Yozgat Valisi: Depremden etkilenen köylerde 8 cami, 147 ev ve 14 ahır hasar gördü

    Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, Tokat'ın Sulusaray ilçesi merkezli dünkü depremden etkilenen Kadışehri, Çekerek, Aydıncık ve Akdağmadeni ilçelerine bağlı köylerde 8 cami, 147 ev ve 14 ahırın hasar gördüğünü söyledi. AFAD ekipleri, vatandaşlara çadır, battaniye ve yemek dağıttı. Vali Özkan, depremden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulunarak, altyapıda herhangi bir arıza olmadığını belirtti.

  • Malatya'da endemik bitki Beydağı Tabiat Parkı'na dikildi
    16:14 Malatya'da endemik bitki Beydağı Tabiat Parkı'na dikildi

    Malatya'nın Pütürge ilçesinde doğal alanı bulunan Peşmen Nevruzu endemik bitkisi, Beydağı Tabiat Parkı'na dikildi. Vali Ersin Yazıcı'nın eşi Hanife Yazıcı, Şehit Murat Doğru İlkokulu öğrencileriyle düzenlenen etkinliğe katıldı. Etkinlik, çocukların doğa sevgisini ve çevre bilincini geliştirmeyi amaçlıyor.

  • Trabzon'da 'Alo 199' Çağrı Merkezi Kapatılma Kararına Tepki
    16:11 Trabzon'da 'Alo 199' Çağrı Merkezi Kapatılma Kararına Tepki

    Trabzon'da Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri bünyesinde faaliyet gösteren 'Alo 199' çağrı merkezinin kapatılma kararı, çalışanlar tarafından protesto edildi. Çalışanlar, kararın Trabzon'un ekonomisine zarar vereceğini ve 350 kişinin işsiz kalacağını belirterek tepki gösterdi.

  • Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari, Çin ile İşbirliği Kararlılığını Sürdürüyor
    16:10 Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari, Çin ile İşbirliği Kararlılığını Sürdürüyor

    Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zardari, ülkesinin barış, bağlanabilirlik, refah ve istikrarın korunması gibi müşterek hedefleri ilerletmek üzere Çin ile işbirliği yapma kararlılığını sürdürdüğünü belirtti. Zardari, zor zamanlarda çeşitli alanlarda Pakistan'a verdikleri sarsılmaz destekten ötürü Çin halkına ve liderliğine şükranlarını iletti. Ayrıca Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (CPEC) projesini tamamlama kararlılığını bir kez daha dile getiren Zardari, düşman unsurların bu projeyi tehlikeye atmasına veya iki ulus arasındaki güçlü bağı zedelemesine izin vermeyeceklerini vurguladı.

  • İnebolu Belediyesi, borçları gösteren afişi binaya astı
    16:10 İnebolu Belediyesi, borçları gösteren afişi binaya astı

    İnebolu Belediye Başkanı Engin Uzuner, belediyenin önceki döneminden kalan borçların listesini gösteren afişi belediye binası duvarına astırdı. Afişte 45 milyon 927 bin 762 TL borç olduğu belirtildi.

  • Erzurum Büyükşehir Belediye Meclisi Yeni Döneme Başladı
    16:10 Erzurum Büyükşehir Belediye Meclisi Yeni Döneme Başladı

    Erzurum Büyükşehir Belediye Meclisi, mahalli idareler seçimleri sonrası yeni dönemdeki ilk toplantısını gerçekleştirdi. Meclis başkanlık divanı, encümen üyeliği ve diğer ihtisas komisyonlarının seçimleri yapıldı. Başkan Mehmet Sekmen, Erzurum'un gelişiminden ve başarılarından bahsederek, yeni dönemde daha verimli projelerin hayata geçeceğini belirtti.

  • KTÜ Matematik Bölümü FEDEK tarafından akredite edildi
    16:09 KTÜ Matematik Bölümü FEDEK tarafından akredite edildi

    Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Fen Fakültesi Matematik Bölümü Lisans Programı'nın, Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih, Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (FEDEK) tarafından 3 yıl 5 ay süreyle akredite edildiğini bildirdi. Prof. Dr. Çuvalcı, Matematik Bölümünün FEDEK tarafından akredite edilmesinin gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Akreditasyonla Matematik Bölümünün kalitesi ve başarısının onayladığının altını çizen Çuvalcı, akademisyenlere teşekkür ederek, akreditasyonların öğrencilere ve bölümlere hayırlı olmasını diledi. Çuvalcı, Matematik Bölümünün sadece akademik mükemmelliği değil, öğrencilerin bireysel gelişimini ve başarısını da hedeflediğini vurguladı ve bu akreditasyonun doğru yolda olduklarını gösterdiğini ifade etti.


Advertisement