Grafikli - Dünya İnsani Zirvesi - Son Dakika
Güncel

Grafikli - Dünya İnsani Zirvesi

Birleşmiş Milletler'in (BM) ilk kez düzenlediği ve Türkiye'nin ev sahipliğini yaptığı Dünya İnsani Zirvesi, 60'a yakın devlet ve hükümet başkanının katılımıyla İstanbul'da gerçekleşiyor.

23.05.2016 16:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Milletler'in (BM) ilk kez düzenlediği ve Türkiye'nin ev sahipliğini yaptığı Dünya İnsani Zirvesi, 60'a yakın devlet ve hükümet başkanının katılımıyla İstanbul'da gerçekleşiyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un girişimiyle BM İnsani İşler Eşgüdüm Ofisi'nin (UNOCHA) organizasyonunda yapılan zirvede, küresel insani yardım sistemi masaya yatırılırken, sorunlara çözüm yollarının bulunması amaçlanıyor.

BM Genel Sekreteri Ban ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açılış konuşmalarıyla başlayan zirvede, iki gün boyunca 7 yuvarlak masa toplantısı, 15 özel oturum ve 130 yan etkinlik düzenlenecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Ban'ın yanı sıra 60'a yakın devlet ve hükümet başkanının katıldığı açılış töreninde göç, savaş gibi dünyadaki insani dramları konu alan görsel sunumlar yapıldı.

Zirvenin ilk gününde, İnsani Yardım Finansmanı, Çatışmaları Önlemek ve Bitirmek İçin Politik Liderlik, Zorla Yerinden Edilme, İnsani Yardımlar, Afet ve İnsani Yardım Lojistiği, Kadın Hakları, 5 Kıtadan 10 Çorba, Çölleşme ve İnsan, Suriyeli Mültecilerin Krizine Çözüm Bulunması Bakımından İnsana Yakışır İşlerin Merkezi Rolü: ILO Deneyimleri adlı özel oturumlar, yuvarlak masa toplantısı, yan etkinlikler ve panel gibi etkinlikler yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi'nin "Çatışmaları Önlemek ve Bitirmek İçin Politik Liderlik" konulu "1. Yüksek Düzeyli Yuvarlak Masa Toplantısı"nda birer konuşma da yaptı.

Dışişleri Bakanlığının zirve dolayısıyla düzenlediği "Turkey, A Nation United for Humanity/İnsanlık İçin Birleşen Millet, Türkiye" isimli sergi de uluslararası katılımcılarından büyük ilgi görüyor.

"5 Kıtadan 10 Çorba"

Zirvede ayrıca Türk Kızılayı, "5 Kıtadan 10 Çorba" etkinliği kapsamında, konuklara Türkiye, Suriye, Pakistan, Somali, Haiti, Endonezya, Filistin, Sudan ve Bosna'nın yerel çorbalarından ikram ediyor.

Dünya İnsani Zirvesinin açılış gününde çekilen aile fotoğrafında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun yan yana durdu. Fotoğrafta, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Buyar Nişani, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Orta Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Faustin Archange Touadera, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç, Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelashvili, İrlanda Cumhurbaşkanı Michael Higgins, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz Mustafa Sarraj, Madagaskar Cumhurbaşkanı Hery Rajaonarimampianina, Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Abdülaziz, Mali devlet Başkanı İbrahim Bubakar Keita, Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanoviç, Nauru Cumhurbaşkanı Baron Divavesi Waqa, Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Yusuf, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Slovakya Cumhurbaşkanı Andrej Kiska, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorgi İvanov, Ukrayna devlet Başkanı Petro Poroşenko yer aldı.

Zirve dolayısıyla BM Genel Sekreteri Ban ile görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ana kadar Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile Fransa Enerji ve Çevre Bakanı Segolene Royal'i kabul etti.

Yarın sona erecek zirvede, çok sayıda devlet ve hükümet başkanı, bakan ve üst düzey resmi temsilcinin yanı sıra uluslararası sivil toplum ve akademik kuruluşları, medya ve özel sektör temsilcileri ile krizlerden etkilenen topluluk temsilcilerinden oluşan yaklaşık 5 bin kişi bir araya gelecek.

BM tarafından, zirve için hazırlanan ve İngilizce yayın yapan resmi internet sitesi ve Twitter hesabından etkinliklere ilişkin bilgilendirmeler yapılıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Grafikli - Dünya İnsani Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement