Grafikli - Fetö'nün "Sır Kutusu" Darbe Girişimini Böyle Yönetti - Son Dakika
Güncel

Grafikli - Fetö'nün "Sır Kutusu" Darbe Girişimini Böyle Yönetti

Grafikli - Fetö\'nün "Sır Kutusu" Darbe Girişimini Böyle Yönetti

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine yönelik soruşturmada Akıncı Üssü'nde gözaltına alındıktan sonra salıverilen, girişimin kilit ismi firari Adil Öksüz'ün darbeyi nasıl koordine ettiği sanık ifadeleriyle ortaya çıkıyor.

20.10.2016 14:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine yönelik soruşturmada Akıncı Üssü'nde gözaltına alındıktan sonra salıverilen, girişimin kilit ismi firari Adil Öksüz'ün darbeyi nasıl koordine ettiği sanık ifadeleriyle ortaya çıkıyor.

Soruşturma kapsamında alınan ifadeler, eski Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Öksüz'ün darbe girişimden önce yapılan her kritik toplantıyı bizzat yönettiğini gösterdi.

Özellikle itirafçı bazı sanıkların ifadeleriyle Öksüz'ün darbe girişiminden önce yaptığı toplantılarla planlamalara son şeklini verdiği, planın son halini FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'e götürdüğü ve onay aldıktan sonra 13 Temmuz'da ABD'den dönerek hayata geçirdiği belirlendi.

İtirafçıların verdiği bilgilere göre Öksüz, girişimden önce FETÖ imamları ile generaller, askeri hakim ve savcılarla toplantılar yapıp darbe planını hazırladı.

Öksüz'ün Çukurambar'daki bir evde subaylarla darbe toplantıları yaptığı, eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk'ün de katıldığı bir buluşmada planı tebliğ ettiği, İzmir'de tutuklanan bir generalin ifadeleriyle ortaya çıkmıştı.

İfadeye göre, Adil Öksüz, Akın Öztürk, eski İstanbul Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Ömer Faruk Harmancık, eski Genelkurmay Personel Plan ve Yönetim Daire Başkanı Tuğgeneral Mehmet Partigöç, Ramazan Bayramı tatili süresince Ankara Çukurambar'da bir araya geldi.

Toplantılara, darbeye katılacak komutanlar teker teker çağrılarak görevleri tebliğ edildi. Dikkat çekmemek için rahat kıyafetler giyen komutanlar, en az 2 araç değiştirip buluşma noktasına gitti ve buralardan minibüslerle toplantının yapıldığı eve götürüldü. Her komutana darbede kendi ilinde yapacakları anlatılırken, kimseye yazılı belge verilmedi.

- Sıkıyönetim mahkemelerine hazırlandılar

Öte yandan, Öksüz'ün FETÖ üyesi askeri hakim ve savcılarla da üst düzey toplantılar yaptığı ortaya çıktı.

Öksüz'ün toplantılarda, FETÖ elebaşı Gülen'den aldığı talimatlar doğrultusunda askeri hakim ve savcılara darbe girişimi ve sonrasında yapacakları görevleri anlattığı belirlendi.

Söz konusu toplantıda yer alanların sıkıyönetim mahkemeleri hazırlığı yaptığı, eski Genelkurmay Adli Müşaviri Muharrem Köse'nin, darbeden sonra kurulacak sıkıyönetim mahkemelerinin başına geçirilmesinin planlandığı öne sürüldü.

Bu toplantılarda ortaya çıkan taslağa, FETÖ üyesi generallerle son şekli verildi. Her ilde darbede görev alacaklar isim isim belirlendikten sonra Öksüz, 11 Temmuz günü planın sok şeklini ABD'ye götürdü. 13 Temmuz'da ABD'den döndüğü polis kayıtlarıyla tespit edilen Öksüz'ün, son şekli verilen planı Gülen'e onaylattığı kaydedildi.

Tüm planları Adil Öksüz'ün hazırladığı, toplantı yaptığı kişilere "Planları Amerika'ya onay için hoca efendiye götüreceğim." dediği de belirlendi.

Öksüz'ün darbe girişimindeki izleri

Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesine ilişkin ifadeler de Öksüz'ün girişimdeki koordinatör rolünü ortaya koydu.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ni bombalayan pilot Müslim Macit ikinci ifadesinde, darbe yaptıklarını bildiği ve Külliye'ye bilerek atış yaptığını söyledi.

Bombalanacak yerlerin emirlerini veren eski Albay Ahmet Özçetin'in, bu talimatları sivillerden aldığını ifade eden Macit, Adil Öksüz'ü televizyonda gördüğünü anlattı.

Macit, şunları kaydetti:

"Kendisini tanımıyordum. Darbeden sonra yakalanıp cezaevine gittiğimizde aramızdaki konuşmada, Yüzbaşı Kaygusuz, bana Adil Öksüz'ün de orada olduğunu söyledi. Sivil kıyafetli 5-10 kişi sürekli telefonlarla irtibat halindeydi. Aynı zamanda beden dillerinden eylemi koordine ettikleri anlaşılıyordu. Ahmet Özçetin'in de ifademde bahsettiğim bu sivil kişilerden bilgi veya talimatları aldığını düşünüyorum."

Yaklaşık 3 aydır aranıyor

Hakkında yakalama kararı çıkartılan Öksüz'ü arama çalışmaları, jandarma ve polis ekiplerince yaklaşık 3 aydır devam ediyor.

Öksüz'ün yakalanması için Ankara Emniyet Müdürlüğü bünyesinde de özel ekip kuruldu. Terörle Mücadele (TEM), İstihbarat ve Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) şubelerinde görevli personelden oluşan özel ekibe, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat, TEM ve KOM daire başkanlıklarından da destek veriliyor.

Türkiye'de "güvenli bir evde" bulunma olasılığı üzerinde durulan Öksüz'ün, 15 Temmuz öncesi irtibatlarını mercek altına alan ekip, gidebileceği her adresi tespit etmeye çalışıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Grafikli - Fetö'nün 'Sır Kutusu' Darbe Girişimini Böyle Yönetti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement