Grafikli) Kentsel Dönüşümde Öncelik Deprem Kuşaklarında - Son Dakika
Güncel

Grafikli) Kentsel Dönüşümde Öncelik Deprem Kuşaklarında

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, kentsel dönüşümde önceliği deprem kuşakları olarak tespit ettiklerini, bu bölgelerde 170 bin 947 konutluk kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

20.08.2015 16:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, kentsel dönüşümde önceliği deprem kuşakları olarak tespit ettiklerini, bu bölgelerde 170 bin 947 konutluk kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Turan, yaptığı yazılı açıklamada, afetlere karşı riskli ve yapı ömrünü tamamlamış konut stoğunun Türkiye'nin en önemli sorunu olduğunu, bu konutların hem vatandaşların can ve mal güvenliğini tehdit ettiğini hem de kentlerin sağlıklı gelişimini engellediğini belirtti.

Marmara, Düzce, Simav ve Van depremlerinde yaşanan can ve mal kayıplarının, kentsel dönüşümü, özellikle deprem riski olan bölgelerde zorunluluk haline getirdiğini ifade eden Turan, deprem gerçeğinin oluşturduğu risk, nüfus artışı ve hızlı kentleşmenin Türkiye'nin üzerinde önemli bir baskı oluşturduğunu anlattı.

Kentsel dönüşümün, fiziki gerçekliğin yanı sıra zihinsel olarak da bir dönüşümü gerekli kıldığını vurgulayan Turan, projelere, evleri yıkıp daha sağlamını yapmanın ötesinde yaklaştıklarını aktardı.

Doğal afetlerden zarar gören bölgelerde konut, altyapı ve kamu hizmetleri planlama, inşa etme ve yenileme çalışmalarında TOKİ olarak öncü bir rol üstlendiklerini vurgulayan Turan, şunları kaydetti:

"TOKİ'nin ürettiği tüm konutların yüzde 40'ını kentsel dönüşüm projelerinin oluşturmasını hedefledik. Bu çalışmamızda deprem riski yüksek şehirlerimizin barındırdığı tehlikeyi esas aldık. Kentsel dönüşümde önceliğimizi deprem kuşakları olarak tespit ettik. Bu bölgelerde 170 bin 947 konutluk kentsel dönüşüm çalışmaları devam etmekte. TOKİ, birinci derecede deprem riski bulunan bölgelerde 48 kentsel dönüşüm projesi yürütüyor. Bu alanlarda yıkılması gereken ya da yıkımı gerçekleştirilen toplam 9 bin 294 konut bulunuyor. Dönüşüm kapsamında 29 bin 160 konutun ihalesi yapıldı ve inşası devam ediyor. TOKİ, birinci derecede deprem riski bulunan bu bölgelerde 49 bin 47 konutun inşasını planladı. İkinci derecede deprem riski bulunan bölgelerde 51 proje yürütülüyor. Bu alanda yıkılması gereken ya da yıkılan 11 bin 263 konut bulunuyor. 19 bin 6 konutun ihalesi yapılarak inşası gerçekleştiriliyor. 2. derecede deprem riski taşıyan bölgelerde 42 bin 311 konutun inşası planlandı."

Üçüncü derecede deprem riski bulunan bölgelerde 19 projenin yürütüldüğünü, bu alanlarda yıkılması gereken ya da yıkımı gerçekleştirilen 11 bin 532 konutun yer aldığını anlatan Turan, "14 bin 274 konutun ihalesi yapıldı, inşası devam ediyor. TOKİ bu bölgede de 26 bin 852 konutun inşasını planladı. Dördüncü derecede deprem riski bulunan bölgelerde 30 proje yürütülüyor. Yıkılması gereken ya da yıkımı gerçekleştirilen konut sayısı 11 bin 681. 25 bin 820 konutun ihalesi yapıldı, inşası devam ediyor. Bu bölgelerde 48 bin 64 konutun inşası planlandı" ifadelerini kullandı.

Turan, beşinci derecede deprem riski bulunan bölgelerde 4 projenin yürütüldüğünü, yıkılan ya da yıkılması gereken konut sayısının 2 bin 526 olduğunu, 450 konutun ihalesi yapılarak inşasının devam ettiğini, bölgede 4 bin 673 konut planlandığını vurguladı.

"İnşaat kalitesi önemli"

Turan, afet bölgelerinde dikkate alınması gereken en önemli konulardan birinin de inşaat kalitesi olduğunu, yürüttükleri projelerle inşaat kalitesinin yükselmesine katkıda bulunduklarını anlattı.

Yapımı tasarlanan inşaatlar için yer seçimi sırasında, arazinin topoğrafyası, inşaat yapımı konusundaki teknik detaylar, deprem ve diğer afet risklerine dayanıklılık kriterlerinin göz önüne alındığına dikkati çeken Turan, ilgili belediyeler ve diğer kurumların da görüşü alınarak yer seçimi yapıldığını vurguladı.

TOKİ'nin deprem risk bölgelerindeki proje sayısı, yıkım sürecindeki konut, yapımı süren konut ve planlanan konut sayısı şöyle:

Deprem Risk Bölgeleri

1.Derece Deprem Risk Alanı

2.Derece Deprem Risk Alanı

3.Derece Deprem Risk Alanı

4.Derece Deprem Risk Alanı

5.Derece Deprem Risk Alanı

TOPLAM

Proje Sayısı

48

51

19

30

4

152

Yıkım Sürecindeki Konut Sayısı

9.294

11.263

11.532

11.681

2.526

46.296

Yapımı Süren Konut Sayısı

29.160

19.006

14.274

25.820

450

88.710

Planlanan Konut Sayısı

49.047

42.311

26.852

48.064

4.673

170.947

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Grafikli) Kentsel Dönüşümde Öncelik Deprem Kuşaklarında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir Çiğli'deki fabrikada çıkan yangın kontrol altına alındı
    07:59 İzmir Çiğli'deki fabrikada çıkan yangın kontrol altına alındı

    İzmir'in Çiğli ilçesinde bulunan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki metal kaplama ve plastik fabrikasında çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin 3 saatlik çalışması sonucunda kontrol altına alındı. Yangın sırasında bölgeye sağlık, polis ve çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Fabrikalardaki soğutma çalışmaları ise devam ediyor.

  • Tokat Belediyesi Depremlerin Ardından Vatandaşlara Çorba Dağıttı
    07:58 Tokat Belediyesi Depremlerin Ardından Vatandaşlara Çorba Dağıttı

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 ve 4,1 şiddetindeki depremlerin ardından Tokat Belediyesi, sabah saatlerinde vatandaşlara çorba dağıttı. Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, depremin ardından Vali Numan Hatipoğlu ile toplantı yaptıklarını ve kriz masasının oluşturulduğunu belirtti. Sabah saatlerinden itibaren ise 2 mobil ikram aracıyla vatandaşlara çorba ve ekmek dağıtıldı.

  • Milas'ta orman yangını
    07:52 Milas'ta orman yangını

    Muğla'nın Milas ilçesinde gece saatlerinde otluk ve makilik alanda başlayan yangın ormana sıçradı. İtfaiye ekiplerinin yoğun müdahalesi ile yangın kontrol altına alındı.

  • İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor
    07:43 İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor

    İzmir Çiğli'de bulunan metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Muğla'nın Milas ilçesinde yangın çıktı
    07:37 Muğla'nın Milas ilçesinde yangın çıktı

    Muğla'nın Milas ilçesinde gece saatlerinde otluk ve makilik alanda başlayan yangın ormana sıçradı. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederek kontrol altına aldı.

  • Tokat'ta art arda 2 deprem! Yozgat ve Sivas'ta da hissedildi, 3 ilçede okullar tatil edildi
    07:31 Tokat'ta art arda 2 deprem! Yozgat ve Sivas'ta da hissedildi, 3 ilçede okullar tatil edildi

    AFAD verilerine göre Tokat'ta 4.7 ve 4.1 büyüklüğünde art arda 2 deprem meydana geldi. Sivas ve Yozgat başta olmak üzere çevre illerde de hissedilen depremde olumsuz bir durum oluşmazken, Tokat Valisi Numan Hatipoğlu geceyi dışarıda ateş yakarak geçiren vatandaşları ziyaret ederek, geçmiş olsun dileğinde bulundu. Öte yandan 3 ilçede okullar tatil edildi.

  • İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor
    07:10 İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor

    İzmir Çiğli'de bulunan metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Ghost of Tsushima Director's Cut PC Sistem Gereksinimleri Açıklandı
    07:09 Ghost of Tsushima Director's Cut PC Sistem Gereksinimleri Açıklandı

    Sony, Ghost of Tsushima Director's Cut için PC sistem gereksinimlerini açıkladı. Sucker Punch Productions tarafından geliştirilen açık dünya aksiyon oyunu, 16 Mayıs'ta Epic Games Store üzerinden PC için erişilebilir olacak. Oyunun düşük ayarlarda 1080p çözünürlükte 30 FPS'de çalışması mümkün olacak. Önerilen ise yüksek ayarlarda 1080p'de 60 FPS'yi hedefliyor. Ayrıca oyun en yeni grafik teknolojilerini destekleyecek ve ultra geniş monitörleri de destekleyecek. Ghost of Tsushima Director's Cut, tek oyunculu senaryoya ek olarak Iki Island genişlemesini ve Legends çok oyunculu modunu sunacak. PC ve PlayStation için çapraz oyun desteği de bulunacak. Oyunun fiyatı 1499 TL olacak.

  • İzmir Çiğli'de kauçuk ve plastik fabrikasında yangın! Ekipler olay yerine sevk edildi
    07:03 İzmir Çiğli'de kauçuk ve plastik fabrikasında yangın! Ekipler olay yerine sevk edildi

    İzmir'in Çiğli ilçesindeki Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan kauçuk ve plastik fabrikasında yangın çıktı. Kısa sürede büyüyen yangın diğer fabrikalara da sıçrarken ihbar üzerine bölgeye sağlık, polis ve çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi.

  • İzmir Çiğli'de metal kaplama fabrikasında çıkan yangın plastik fabrikasına da sıçradı
    06:59 İzmir Çiğli'de metal kaplama fabrikasında çıkan yangın plastik fabrikasına da sıçradı

    İzmir Çiğli'de bulunan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Fabrikalardaki yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.


Advertisement