Rakka'da Yüzbinler Göç Yolunda - Son Dakika
Güncel

Rakka'da Yüzbinler Göç Yolunda

ABD ve terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin başını çektiği güçlerin IŞİD kontrolündeki Rakka'ya operasyon başlatması bölgede büyük göç hareketine sebep oldu.

25.05.2016 12:42  Güncelleme: 15:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Hava Kuvvetleri ve terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin başını çektiği güçlerin terör örgütü IŞİD kontrolündeki Rakka'ya operasyon başlatması bir milyondan fazla nüfusa sahip Rakka'daki yüz binlerce kişinin evlerini terk ederek, kısmen güvenli gördükleri Halep'in kuzeyindeki Bab, Münbiç, Cerablus ve Çobanbey'e doğru yola çıkmasına neden oldu. Binlerce kişi de güneydeki Deyr ez-Zur bölgesine yöneldi.

GÖÇÜN YAŞANDIĞI BÖLGE IŞİD'İN KONTROLÜNDE

ABD ve PYD'nin kapsamlı bir operasyon başlatacağı beklentisi nedeniyle yerlerinden ayrılan yaklaşık 300 bin kişinin göç ettiği bölgeler yine terör örgütü IŞİD'in kontrolünde bulunuyor.

FIRAT NEHRİ'NİN BATISINA GEÇİYORLAR

Halep'in kuzeyine ulaşmaya çalışanlar, Tabka Barajı'ndaki köprü üzerinden Fırat Nehri'nin batısına geçiyor. Halkın yanlarında eşya götürmesine müsaade etmeyen IŞİD'in, kuzeye yönelen kitlelerin muhaliflerin kontrolündeki bölgeye geçmesine izin verip vermeyeceği ise henüz belirsiz.

YEREL KAYNAKLAR: SAYI ARTACAK

Rakka'daki yerel kaynaklar, koalisyon güçlerinin operasyonuna karşı IŞİD'in kentte hazırlık yaptığını belirterek, "Rakka'dan Halep'in Azez ilçesinin (IŞİD kontrolündeki) Halfetli köyüne ulaşanların sayısı 4 bine ulaştı. Sayı artacak." ifadesini kullandı.

İHA'LAR YOĞUN KEŞİF UÇUŞU YAPIYOR

ABD ve PYD'nin ortak operasyonu beklenirken Rakka'nın kuzeyindeki Hişe köyünde iki örgüt arasında yoğun çatışmalar yaşandığı, insansız hava araçlarının kent üzerinde yoğun keşif uçuşu yaptığı belirtildi.

VOTEL, 22 MAYIS'TA SÜRPRİZ BİR ZİYARET GERÇEKLEŞTİRMİŞTİ

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, 4 Mayıs'ta, "bölgedeki müttefikleri"ne daha fazla ateş gücü, ikmal ve lojistik destek sağlayarak Musul ve Rakka'nın kuzeyinde IŞİD'in kontrolüne son vermelerine yardımcı olacaklarını açıklamıştı. Carter'ın bu açıklamasının ardından ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel, 22 Mayıs'ta Suriye'ye sürpriz bir ziyaret gerçekleştirmişti. ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD Karşıtı Uluslararası Koalisyon Özel Temsilcisi Brett McGurk, Twitter'da Votel'in Rakka saldırı planı için Suriye'de olduğunu yazmış, CENTCOM'dan yapılan açıklamada da Votel'in PYD'nin liderliğini yaptığı SDG liderleriyle çalışan ABD askeri personeliyle bir araya geldiği belirtilmişti.

PYD'nin liderliğini yaptığı güçlerin Twitter hesabından yapılan açıklamada, operasyonun Rakka'nın kuzeyinde IŞİD'in denetimini sonlandırmayı amaçladığı belirtildi.

CENTCOM: RAKKA'YA KARŞI YAPILAN OPERASYONLAR SDG TARAFINDAN YÜRÜTÜLÜYOR

CENTCOM'dan dün yapılan yazılı açıklamada, "Rakka'ya karşı yapılan kara operasyonları SDG tarafından yürütülüyor ve biz daha önce yaptığımız gibi bu operasyonlarda ortaklarımızı desteklemeye devam edeceğiz." ifadesine yer verildi.

SDG, Ekim 2015'te PYD'ye yakınlığıyla bilinen Kürt ve Arap grupların birleşmesiyle oluşmuştu. PYD'nin askeri kanatları YPG ve YPJ, Suriye Arap Koalisyonunu oluşturan Ceyş es- Suvar, Burkan el- Fırat, es- Sanadid, El Cezire Tugayları ve Süryani Askeri Konseyi, oluşumda yer almıştı. Ardından PYD'nin başını çektiği oluşuma ABD'nin siyasi ve askeri desteği artmıştı.

Rakka\'da Yüzbinler Göç Yolunda
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Rakka'da Yüzbinler Göç Yolunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (7)

  • Kral01: Vurun allah askina vurun 11 1 Yanıtla
  • XYZ: kürdistan kuruldu hemde Rusya-ABD=Türkiye eli ile ! 8 4 Yanıtla Islamcı: Sanane peki? 3 5
  • 123: Medya hayirdir rahtsiz mi oldun iside saldiri oldugu icin 9 3 Yanıtla 123: Ahmet senin beynin belli 2 1
  • Garibim: Benim bazı insanlara uyduruk ve dalga geçerek yorum yapıyorlar: türkiyenin icinde kac çeşit millet var Esat hobi icin savaş yapmadı insanları kışkırtan dış ülkeleri bunun başını ceken ilk amerika fransa ingiliz rusya almanya: anlayın artık şimdi türkiyeye aynı oyun oynanıyor lşıt kim okadarda gatar degil amerika insanlara yaptı zulum unutmayın lşıt örgütlerin hepisine bakarak binkere iyi pyd zorla kaçırıyor dağlara cocukları lşıta gönülü gidiyor insanlar.allahın yoluna giden allah sevgisi olandan korkmayın. 3 5 Yanıtla
  • kelebek: gaplan, sefil görmek istiyorsan aynaya bak. yorumu yazan arkadaş ar damarın çatlamış. pkk satılmışlarının hiç suçu yok değilmi. güvenlik güçleri durduk yerde çullandı değilmi, halkı sürdü değilmi. insanda utanma, sıkılma olur ya. zırıl, zırıl kafa tascısın. hakikaten merak ediyorum pkk dan ne bekliyorsun. daha ileri demokrasi, müreffeh bir devlet mi. yazdığın bile halkla dalga geçmektir. beğen, beğenme hala bu ülkenin vatandaşısın. 0 4 Yanıtla
  • Uşak'ta traktör devrildi: Sürücü hayatını kaybetti, eşi ağır yaralandı
    19:59 Uşak'ta traktör devrildi: Sürücü hayatını kaybetti, eşi ağır yaralandı

    Uşak'ın Sivaslı ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, Mustafa Vural idaresindeki traktör şarampole devrildi. Kazada sürücü hayatını kaybederken, eşi Fatma Vural ağır yaralandı ve hastaneye kaldırıldı.

  • Hakkari Çukurca'da Temizlik Çalışması Başlatıldı
    19:59 Hakkari Çukurca'da Temizlik Çalışması Başlatıldı

    Hakkari'nin Çukurca ilçesinde havanın ısınmasıyla birlikte temizlik çalışması başlatıldı. Belediye Başkanı Nazmi Demir, Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Çınar Çiftçi, belediye çalışanları, vatandaşlar ve gönüllü gençler, cadde ve sokaklarda çöp topladı. Çalışmaların devam edeceğini belirten Demir, destek verenlere teşekkür ederek, amacın Çukurca'yı daha temiz ve yaşanabilir hale getirmek olduğunu söyledi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Tatvan'da Vefa Projesi ile vatandaşların ihtiyaçları gideriliyor
    19:55 Tatvan'da Vefa Projesi ile vatandaşların ihtiyaçları gideriliyor

    Tatvan Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yürütülen 'Vefa Projesi' kapsamında, yaşlı ve engelli vatandaşların evleri temizleniyor ve kişisel bakımları yapılıyor. Proje kapsamında tespit edilen 100 hane düzenli olarak ziyaret edilerek ihtiyaçlar ve talepler not alınıp ilgili kurumlara iletiliyor. Bu hizmetten ilçedeki yaşlı, hasta, engelli ve ihtiyaç sahibi aileler faydalanıyor.

  • Karabük'te toprak kayması nedeniyle 4 ev boşaltıldı
    19:54 Karabük'te toprak kayması nedeniyle 4 ev boşaltıldı

    Karabük'ün Atatürk Mahallesi'nde meydana gelen toprak kayması sonucunda 4 ev boşaltıldı. Heyelanda kopan parçalar, tek katlı bir evin çatısına zarar verdi. Polis ve AFAD ekipleri olay yerine sevk edildi ve yapılan inceleme sonucunda 4 evin heyelan riski taşıdığı belirlendi. Evlerini boşaltan vatandaşlar akrabalarının yanına yerleştirildi.

  • Van Valisi Akdamar Adası'nı Gezdi ve Çalışmaları İnceledi
    19:53 Van Valisi Akdamar Adası'nı Gezdi ve Çalışmaları İnceledi

    Van Valisi Ozan Balcı, Akdamar Adası'nı gezerek restorasyon ve bakım çalışmalarını inceledi. Adada yapılan çalışmalarla ziyaretçilerin daha güvenli ve konforlu vakit geçirmeleri sağlandı. Vali Balcı, Akdamar Adası'nın önemli bir değer olduğunu belirterek, Van'ın tarihi ve kültürel zenginliklerini vurguladı ve turistleri adayı ziyaret etmeye davet etti.

  • Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, Mahalle Muhtarlarıyla Toplantıda Buluştu
    19:52 Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, Mahalle Muhtarlarıyla Toplantıda Buluştu

    Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, yeni seçilen ve göreve devam eden mahalle muhtarlarıyla bir araya gelerek bilgilendirme ve istişare toplantısı düzenledi. Kaymakam Okumuş, muhtarlara devletin temsilcisi olduklarını hatırlatarak, herkese eşit mesafede yaklaşmalarını ve görevlerini en iyi şekilde yerine getirmelerini temenni etti.

  • İett'nin 2023 Faaliyet Raporu İbb Meclisi'nde Kabul Edildi.
    19:52 İett'nin 2023 Faaliyet Raporu İbb Meclisi'nde Kabul Edildi.

    İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nde, İETT Genel Müdürlüğü’nün 2023 Yılı Faaliyet Raporu kabul edildi. İETT Genel Müdürü İrfan Demet, faaliyet raporuyla ilgili yaptığı bilgilendirmede, “Akaryakıt giderlerimizin yüzde 38’i KDV ve ÖTV’den oluşmaktadır. Bu vergi yükünün bize yıllık maliyeti yaklaşık 3.7 milyar liradır. Sadece bu vergi yükü ile ; 1 yılda 550 adet yeni otobüs alınabilmekte, 5 yılda ise İETT filosu tamamen yenilenebilmektedir. 2015 yılında yüzde 68 olan yolculuk başı gelirin gideri karşılama oranı, yıllara sari artan maliyetler sebebiyle 2023 yılında yüzde 35’e düşmüştür. Gelir ve gider arasındaki bu fark 2023 yılı sonunda 16 milyar lirayı aşmıştır. Gelir ve gider arasındaki bu mali yük, İstanbul Büyükşehir Belediyemiz tarafından karşılanarak sübvanse edilmektedir" dedi.


Advertisement