Yerleşim Yerleri PKK'lı Teröristlerden Arındırılıyor - Son Dakika
Güncel

Yerleşim Yerleri PKK'lı Teröristlerden Arındırılıyor

Terör örgütü PKK'ya yönelik Şırnak merkez ile Mardin'in Nusaybin ve Hakkari'nin Yüksekova ilçelerinde TSK ve emniyet unsurlarınca başlatılan operasyonlar sürüyor. Çarpıcı detaylar var.

08.04.2016 10:57  Güncelleme: 15:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çözüm Süreci'nde silah bırakması beklenirken kırsaldaki saldırılarını şehirlere taşıyan terör örgütü PKK'ya yönelik ilan edilen sokağa çıkma yasakları kapsamında Şırnak merkez ile Mardin'in Nusaybin ve Hakkari'nin Yüksekova ilçelerinde başlatılan operasyonlar devam ediyor.

PKK'lı teröristlerin yerleşim yerlerinden temizlenmesi, kurulan barikatların kaldırılması, kazılan çukurların kapatılması, patlayıcı tuzaklarının imhası amacıyla ilan edilen sokağa çıkma yasakları doğrultusunda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve emniyet unsurlarınca gerçekleştirilen operasyonlar, Diyarbakır'ın Sur ve Silvan, Şırnak'ın Cizre, Silopi ve İdil ilçelerinde başarıyla tamamlandı.

Buralarda ağır kayıp veren PKK'nın yaşamı hiçe sayan saldırılarını sürdürdüğü Şırnak, Nusaybin ve Yüksekova'da müşterek operasyonlar sürüyor.

ŞIRNAK, NUSAYBİN VE YÜKSEKOVA'DA 476 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ

Şırnak, Nusaybin ve Yüksekova'daki operasyonlarda bugüne kadar 476 terörist etkisiz hale getirildi.

Söz konusu 3 yerleşim yerinde 473 çukur ve barikat güvenlik güçlerince bertaraf edilirken, güvenlik güçlerince arama tarama çalışmaları kapsamında ev, bahçe ve sokaklara tuzaklanan bin 15 el yapımı patlayıcı etkisiz hale getirildi.


ŞIRNAK'TA OPERASYONUN YÜZDE 36'SI TAMAMLANDI

Şırnak merkezde PKK'lı teröristlerin yakalanması, patlayıcılarla tuzaklanan çukurların ve barikatların bertaraf edilmesi, halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından TSK ve emniyet unsurlarınca 14 Mart'ta başlatılan "Şehit Jandarma Üsteğmen Mehmet Çifci Operasyonu" 24. gününde.

Operasyonun yüzde 36'sının tamamlandığı kentte bugüne kadar 156 terörist etkisiz hale getirildi.

Yeşilyurt, Dicle, Cumhuriyet ve İsmetpaşa mahallelerinde yoğunluk gösteren operasyonda 89 barikat kaldırıldı, 12 çukur kapatıldı, 398 el yapımı patlayıcı imha edildi.

Kentte 400 dolayında çukur ve barikat olduğu tahmin ediliyor.

NUSAYBİN'DE 20 TONU AŞKIN PATLAYICI İMHA EDİLDİ

Nusaybin ilçesinde ise 6 ay önce teröristlerce Abdulkadirpaşa, Fırat, Dicle ve Yenişehir mahallelerinde kazılan çukurlara ve kurulan barikatlara patlayıcı yerleştirildi. Bunun üzerine kaymakamlıkça ilk olarak 1 Ekim 2015 günü 6 gün süreyle söz konusu 4 mahallede sokağa çıkma yasağı uygulandı. Bu kapsamda güvenlik güçlerince operasyon gerçekleştirildi.

Teröristlerin saldırılarının sürmesi nedeniyle farklı tarihlerde 7 kez ilan edilen sokağa çıkma yasağı uygulamalarından sonra güvenlik güçlerince yapılan çalışmalarda çok sayıda çukur kapatıldı, barikat kaldırıldı.

Operasyonların ardından PKK'lı teröristler 4 mahallenin yanı sıra Suriye sınırında yer alan Kışla ve Zeynel Abidin mahallelerinde de 400'e yakın çukur kazıp, barikat kurdu ve buralara çok miktarda patlayıcı tuzakladı.

Nusaybin'de son olarak 14 Mart'ta başlatılan müşterek operasyonda bugüne kadar 185 terörist etkisiz hale getirildi.

İlçede 20 tonu aşkın patlayıcının etkisiz hale getirildiği operasyonda 129 barikat kaldırıldı, 420 el yapımı patlayıcı imha edildi.

Operasyon bölgesindeki 900 aile talepleri üzerine güvenlik güçlerince evlerinden tahliye edildi, 248 aileye gıda paketi dağıtıldı, 522 kişinin nöbetçi eczaneden faydalanması sağlandı.

Güvenlik kaynakları, ilçede 150 dolayında barikat ile 400 civarında el yapımı patlayıcı düzeneği olduğunu belirtiyor.

YÜKSEKOVA'DA 135 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ

Yüksekova'da ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından 13 Mart'ta terör örgütü PKK'ya yönelik başlatılan operasyon da kararlılıkla devam ediyor.

Mezarlık, Eski Kışla, Orman, Yeni, Yeşildere, Cumhuriyet, Güngör, Dize ve Esentepe mahallelerinde yoğunluk gösteren operasyonda çukurlara, barikatlara ve güvenlik güçlerinin geçiş güzergahlarına tuzaklanan 197 el yapımı patlayıcı etkisiz hale getirildi.

Bugüne kadar 135 teröristin etkisiz hale getirildiği operasyonda 149 barikat kaldırıldı, 94 çukur kapatıldı, terör örgütüne ait iki patlayıcı imalathanesi imha edildi.

3 YERLEŞİM YERİNDE 200 BİN KİŞİ GÖÇ ETTİ

Teröristlerin yaşamı hiçe sayan şiddet ve tehditlerinden etkilenen çok sayıda aile, Şırnak, Nusaybin ve Yüksekova'daki evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Yanlarına aldıkları birkaç parça eşya ile evlerinden ayrılanların 200 bine ulaştığı 3 yerleşim yerindeki vatandaşların bir bölümü Mardin, Batman, Midyat, Van, İstanbul, İzmir, Mersin ve Adana'daki yakınlarının yanına sığındı, bazıları ise aynı yerleşimde daha güvenli bölgelerde kiraladıkları evlerde yaşamlarını sürdürüyor.

Terör saldırılarının en büyük mağdurlarından olan çocuklar da bir süre ara vermek durumunda kaldıkları eğitimlerine yeni taşındıkları il ve ilçelerdeki okullarda devam ediyor.

Milli Eğitim Bakanlığınca yürütülen çalışmalar ve planlama neticesinde çocukların eğitimlerine bulundukları il veya ilçelerdeki okullarda misafir öğrenci olarak devam etmesi sağlanıyor.

YÜZLERCE İNSANIN ÖLÜMÜNE NEDEN OLACAK MİKTARDA PATLAYICI TUZAĞI

Vatandaşların terk ettiği evleri kullanan teröristler, kapıların arkasına, yataklar ile Kur'an-ı Kerim ve bazı kitapların arasına, beşik, çaydanlık ve tencerelerin içine varıncaya kadar evlerin her köşesine patlayıcı tuzakladı.

Duvarlarına açtıkları deliklerle evler arasında geçiş yapan teröristler, güvenlik güçlerine de bu deliklerden keskin nişancılarla ateş açıyor.

Teröristler, evler başta olmak üzere okul, ibadethane ve kamu binalarına yüzlerce insanın ölümüne neden olabilecek tonlarca patlayıcı da tuzakladı.

Güvenlik güçlerince yürütülen arama tarama çalışmalarında çok miktarda patlayıcı ile patlayıcı yapımında kullanılan malzeme ele geçirildi.

5 İLÇE TERÖRİSTLERDEN TEMİZLENDİ

PKK'lı teröristlere yönelik operasyonların başarıyla tamamlandığı Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde 15, Sur'da 274, Şırnak'ın Silopi ilçesinde 145, Cizre'de 666 ve İdil'de 120 terörist etkisiz hale getirilmişti.

5 ilçede toplam bin 220 teröristin etkisiz hale getirildiği operasyonlarda önemli başarılar elde edildi.

Güvenlik güçleri, vatandaşların güvenlik endişesiyle terk ettiği ve teröristler tarafından kullanılan evler başta olmak üzere okul, ibadethane ve kamu binalarında infilak ettirilmesi halinde yüzlerce insanın ölümüne neden olabilecek tonlarca patlayıcı, bomba yapımında kullanılan çok miktarda malzeme ele geçirdi.

Operasyonlarda Silvan'da 22, Silopi'de 788, Cizre'de 971, İdil'de 280 ve Sur'da 243 olmak üzere 2 bin 287 barikat ve çukur bertaraf edilmiş, güvenlik güçlerince sürdürülen arama tarama çalışmaları kapsamında ev, bahçe ve yollara döşenen 3 bin 105 patlayıcı imha edilmişti.

SUR'DA ARAMA TARAMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Sur'da, 28 Kasım 2015'te Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin hayatını kaybettiği, polis memurları Ahmet Çiftaslan ve Adem Erdur'un şehit edildiği saldırının ardından terör örgütü PKK mensuplarının yakalanması, kamu düzeninin sağlanması, barikatların kaldırılması, çukurların kapatılması ve patlayıcıların imhası için başlatılan "Bayrak-12 Sur Müşterek Özel Birlik Operasyonu" 103 günde tamamlandı.

Labirenti andıran dar sokaklar nedeniyle teröristlerin kaçışını kolaylaştıran yapıların bulunduğu ilçede, operasyon süresince teröristlerle sık sık sıcak temas sağlandı.

243 teröristin etkisiz hale getirildiği operasyonda 365 el yapımı patlayıcı imha edildi, çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi.

İlçede, güvenlik güçlerince arama tarama faaliyetleri sürüyor.

SİLOPİ, CİZRE VE İDİL'DE TERÖR ÖRGÜTLERİNE AĞIR DARBE

Silopi'de de kurdukları barikat, kazdıkları çukur ve tuzakladıkları patlayıcılarla yaşamı hiçe sayan teröristlere yönelik 14 Aralık'ta uygulanan sokağa çıkma yasağı kapsamında asker ve emniyet unsurlarınca başlatılan "Şehit Polis Muhammet Onur Operasyonu" başarıyla tamamlandı.

145 teröristin etkisiz hale getirildiği, 109 teröristin sağ yakalandığı, 518 barikatın kaldırıldığı, 270'i aşkın çukurun kapatıldığı, tuzaklanan 830'dan fazla el yapımı patlayıcının imha edildiği ilçede, yaşam normale döndü.

"Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun" kapsamında ev ve iş yerleri zarar görenlere ödeme yapılabilmesi için hasar tespit komisyonları ilçedeki çalışmalarını bir süre önce tamamladı.

İnceleme sonucu 342 bina ve iş yeri ile 2 camide ağır hasar, 6 bin 352 bina ve iş yeri ile 17 kamu binasında hafif hasar oluştuğu, 27 binanın tamamen yıkıldığı, 898 binanın ise hasar görmediği tespit edildi. Terör saldırılarının sadece yapılardaki tahribata ilişkin maliyetinin 82 milyon lira olduğu belirlendi.

CİZRE'DEKİ OPERASYON

Cizre'de 14 Aralık 2015'te başlatılan "Şehit Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Burak Demirci Operasyonu" da 59. gününde son bulmuş, ilçe teröristlerden temizlenmişti.

Güvenlik güçleri, ilçede teröristlerce oluşturulan çoğu el yapımı patlayıcılarla tuzaklı 708 barikatı kaldırdı, 263 çukuru kapattı. Tamamı kontrol altına alınan ilçede etkisiz hale getirilen terörist sayısı da 666 oldu. Güvenlik güçlerince bin 425 el yapımı patlayıcı da imha edildi.

Operasyonlarda tabanca, el bombası ve AK-47 piyade tüfeği, bixi makineli tüfeği, RPG-7 roketatar ve hücum yeleği, şarjör, hafif silah fişekleri ile muhtelif örgütsel dokümanlar bulundu.

İDİL'DE OPERASYON 20 GÜN SÜRDÜ

İdil'de terör örgütüne yönelik 16 Şubat'ta ilçe merkezi ile Dirsekli köyünde ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından 18 Şubat'ta TSK ve emniyet unsurlarınca başlatılan "Şehit Özel Harekat Polisi Ersin Yıldırım Operasyonu" 20. gününde sona erdi.

Operasyonlarda etkisiz hale getirilen terörist sayısı 121 oldu. Bölgedeki 208 barikatın kaldırıldığı, 72 çukurun kapatıldığı, 462 el yapımı patlayıcının imha edildiği operasyonlarda 49 silah, bunlara ait 4 bin 731 mühimmat, 16 telsiz ve patlayıcı yapımında kullanılan 451 kilogram malzeme ele geçirildi.

İdil'de arama ve tarama faaliyetlerinde dragunov keskin nişancı tüfeği, 6 Kalaşnikof piyade tüfeği, 23 şarjörü ve 815 fişeği, 14 RPG-7 mühimmatı, 20 el bombası, 5 M-16 piyade tüfeği şarjörü, 180 M-16 piyade tüfeği fişeği, bir pompalı tüfek ve 25 mühimmatı ile muhtelif cins ve miktarda gıda malzemesi de bulundu.

MARDİN'DE TAMAMLANAN OPERASYONLAR

Mardin'de terör örgütü PKK mensuplarına yönelik operasyonların gerçekleştirildiği Derik, Dargeçit ve Nusaybin ilçeleri teröristlerden arındırılmıştı.

Bu kapsamda 7 kez operasyon düzenlenen Nusaybin ile 27 Kasım-3 Aralık 2015'te Derik'te, 11-29 Aralık 2015'te Dargeçit'te gerçekleştirilen operasyonlarda toplam 93 terörist etkisiz hale getirilmiş, 104 barikat ve çukur bertaraf edilmiş, 63 el yapımı patlayıcı imha edilmişti. Operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmat da ele geçirilmişti.

Yerleşim Yerleri PKK\'lı Teröristlerden Arındırılıyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yerleşim Yerleri PKK'lı Teröristlerden Arındırılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement