Greenpeace: Palmiye Yağı Sadece İnsanı Değil, Dünyayı da Kanser Ediyor - Son Dakika
Ekonomi

Greenpeace: Palmiye Yağı Sadece İnsanı Değil, Dünyayı da Kanser Ediyor

Greenpeace: Palmiye Yağı Sadece İnsanı Değil, Dünyayı da Kanser Ediyor

Greenpeace, tartışmalı palmiye yağı için "Almanya büyüklüğünde" yağmur ormanının kesildiğine dikkat çekerek, insan sağlığının yanı sıra doğaya zararından da bahsetti.

18.01.2017 15:34  Güncelleme: 16:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Küresel düzeyde çevreci eylemleriyle tanınan Greenpeace, tartışmalı palmiye yağı için yağmur ormanınlarının tahrip edildiğinin altını çizdi ve, "İnsan sağlığını tehdit eden palmiye yağı, dünyanın geleceğini de tehlikeye atıyor" uyarısı yaptı.

"2015 YILINDA 418 MİLYON DOLAR'LIK YAĞ İTHAL EDİLDİ"

Greenpeace'den yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin 2015 yılında 418 milyon dolar değerinde ithal ettiği palmiye yağı, gıda, kozmetik ve temizlik sektörü ürünlerinde yaygın şekilde kullanılıyor.

Greenpeace: Palmiye Yağı Sadece İnsanı Değil, Dünyayı da Kanser Ediyor

"ALMANYA'NIN YÜZÖLÇÜMÜ KADAR YAĞMUR ORMANI YOK EDİLDİ"

Türkiye'nin ithal ettiği 418 milyon dolar değerindeki palmiye yağının "neredeyse tamamının" Malezya ve Endonezya'dan geldiği vurgulanan Greenpeace açıklamasında, şöyle denildi:

"Geçen 25 yılda palmiye yağı üretimini yaklaşık 6 kat arttıran Endonezya dünyanın da en büyük palmiye üreticisi konumuna geldi. Palmiye yağı şirketleri üretimi arttırabilmek için yağmur ormanlarında ciddi kıyımlar yaparak, araziye palmiye yağı üretmeye yönelik ekimler gerçekleştirdiler. Milyonlarca hektarlık alan palmiye yağı üretimi için yok edildi. Greenpeace'in yaptığı çalışmalar, 1990'dan bu yana Endonezya'da 31 milyon hektarlık yağmur ormanı alanının yok edildiğini gösteriyor. Bir başka deyişle Almanya'nın yüzölçümü kadar yağmur ormanı yok edildi."

"SADECE İNSANLARI DEĞİL, GEZEGENİ DE KANSER EDİYOR"

"Gıda endüstrisinin yoğun olarak kullandığı palmiye yağı sadece insanları değil gezegeni de kanser ediyor" diyen Greenpeace Akdeniz Tarım ve Gıda Kampanya Sorumlusu Tarık Nejat Dinç, "Gezegenimizin en değerli varlığı yağmur ormanlarını adeta bir ur gibi saran palmiye plantasyonları uğruna bu ormanlar yakılıyor" dedi.

Greenpeace: Palmiye Yağı Sadece İnsanı Değil, Dünyayı da Kanser Ediyor

'SERA GAZINI SOĞURAN ORMANLAR TAHRİP EDİLİYOR'

İnsanlar için hayati bir öneme sahip olan yağmur ormanlarının, aynı zamanda sayısız canlı türüne ev sahipliği yaptığı anımsatılan açıklamada, "Atmosferdeki sera gazını soğurarak iklim değişikliğiyle de mücadele eden ormanlık alanların tahribi hem buralarda yaşayan canlı türlerini hem de insanların geleceğini tehlikeye atıyor" denildi.

"YÜKSEK ISIDA 'KANSOREJEN MADDE' ÜRETİYOR" İDDİASI TARTIŞMA YARATTI

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Gıda Komisyonu Başkanı Sinan Vargı, geçen hafta yaptığı açıklamada, palmiye yağının kullanımında yüksek ısının "kanserojen madde" ürettiği uyarısı yaptı ve bu konuda araştırılma yapılmasını önerdi.

Avrupa Gıda Güvenliği Merkezi'nin, palmiye yağının gıda üretiminde 200 derecenin üzerinde ısıtılarak kullanılması halinde kanserojen madde ürettiğini açıkladığına işaret eden Vargı, "Ülkemizde ucuzluğu nedeniyle gıda üretiminde sıklıkla kullanılan palm yağının, hangi ısıya kadar yükseltilip kullanıldığı bilinmiyor. Bu açıdan tüketicilerde EFSA'nın açıklamasının ardından oluşan panik havasının giderilmesi için bir komisyon kurularak bu konu enine boyuna araştırılmalı" dedi.

Greenpeace: Palmiye Yağı Sadece İnsanı Değil, Dünyayı da Kanser Ediyor

TGDF AÇIKLADI: GÜNDEMİMİZDE YER İŞGAL ETMEMEKTEDİR

Bunun üzerine Türk Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) yaptığı açıklamada, Türkiye gıda sanayiinde kullanılan endüstriyel yağ üretiminin dünya standartlarının üzerinde olduğu yanıtını verdi.

TGDF'den yapılan açıklamada, federasyonun kurulduğu günden bu yana halkın sağlıklı, kaliteli ve ekonomik beslenmesini sağlamak hedefiyle çalıştığı belirtilerek, "Bu çerçevede palm yağına ilişkin kamuoyu gündemine gelen 2016 tarihli EFSA çalışması sektörümüzün gündeminde yer işgal etmemektedir" denildi.

Greenpeace: Palmiye Yağı Sadece İnsanı Değil, Dünyayı da Kanser Ediyor

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Greenpeace: Palmiye Yağı Sadece İnsanı Değil, Dünyayı da Kanser Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement