Greenspan: Fed Karmaşaya Yol Açmadan Sıkılaştırmaya Gidemez - Son Dakika
Güncel

Greenspan: Fed Karmaşaya Yol Açmadan Sıkılaştırmaya Gidemez

Eski Fed Başkanı Alan Greenspan, Merkez Bankası'nın finans piyasalarında karmaşaya yol açmadan genişlemeci para politikasına son veremeyeceğini söyledi.

30.10.2014 08:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski Fed Başkanı Alan Greenspan, Merkez Bankası'nın finans piyasalarında karmaşaya yol açmadan genişlemeci para politikasına son veremeyeceğini söyledi.

yayımlanan haberinde, Fed Başkanlığı'nı aralıksız 19 yıl sürdürerek efsaneleşen Greenspan'in değerlendirmelerine yer veriliyor.

New York'ta düzenlenen Dış İlişkiler Konseyi'ne katılan Greenspan'e Fed'in krize yol açmadan 'çıkış' yapıp yapamayacağı soruldu. Cevabında 'kriz' kelimesini sevmediğini söyleyen eski Başkan, bunun yerine 'karmaşa' kelimesinin kullanılmasının daha iyi olacağını savundu. Sonrasında ise "Bunun pek mümkün olduğunu sanmıyorum," diye devam etti.

ABD'de faiz oranları Aralık 2008'den bu yana sıfıra yakın seviyelerde tutuluyor. Fed üyeleri faiz oranlarının gelecek yıl yükseltilmesini beklediklerini ifade ediyor.

Greenspan, Fed'in kısa vadeli faiz oranlarında artışa ne zaman gitmesi gerektiği konusunda ise görüş bildirmekten kaçındı.

Greenspan, Fed'in parasal genişleme politikalarının talebi canlandırma hedefinde başarılı olamadığını savundu. Öte yandan uygulanan politikaların, uzun vadeli varlıkların getiri oranlarının düşürülmesinde ise oldukça başarılı olduğunu ifade etti.

Bankaların rezervlerini Merkez Bankası'na park ettiğini hatırlatarak, "Talep tarafında pek başarılı olduğu söylenemez," diye konuşan Greenspan sözlerilerine, "Bu şekilde ekonomik aktiviteyi harekete geçiremezsiniz," diye devam etti.

Alan Greenspan asıl baskının ise piyasaların faizlerin artırılmasını talep ettiği dönem yaşanabileceğinden endişe ettiğini söyledi.

Avrupa hakkında da açıklamalarda bulunan eski Fed Başkanı, euronun 'yaşama kabiliyeti' konusunda da şüpheleri olduğunu ve Avrupa'da tam bir siyasi entegrasyon sağlanmaması halinde Euro Bölgesi'nin dağılabileceğini belirtti.

ABD ekonomisini aşağı çeken çok sayıda belirsizlik olduğunu kaydeden eski Başkan, en büyük belirsizlik yaratan faktörlerden birinin vergi politikası hakkındaki endişeler olduğunu kaydetti. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Greenspan: Fed Karmaşaya Yol Açmadan Sıkılaştırmaya Gidemez - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement