Grup Yorum'dan 4. Bağımsız Türkiye Konseri: Konseri Gezi Sürecinde Yaşamını Yitiren İnsanlara Adadık - Son Dakika
Güncel

Grup Yorum'dan 4. Bağımsız Türkiye Konseri: Konseri Gezi Sürecinde Yaşamını Yitiren İnsanlara Adadık

Grup Yorum\'dan 4. Bağımsız Türkiye Konseri: Konseri Gezi Sürecinde Yaşamını Yitiren İnsanlara Adadık

Grup Yorum'un "4. Bağımsız Türkiye Konseri", dün Bakırköy Halk Pazarı'nda yüz binlerin katılımıyla gerçekleşti.

14.04.2014 13:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Grup Yorum'un "4. Bağımsız Türkiye Konseri", dün Bakırköy Halk Pazarı'nda yüz binlerin katılımıyla gerçekleşti. Grup Yorum solisti Selma Altın, konseri özellikle Gezi sürecinde yaşamını yitiren insanlara adadıklarını belirterek, "O yanıyla onlara layık olma duygusu da vardı. Başardığımızı düşünüyoruz" dedi.

Grup Yorum dinleyicileri, sabah saatlerinden itibaren Bakırköy Halk Pazarı'nda toplanmaya başladı. Konserden önce Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı bir konuşma yaptı. Almanya'dan gelen dans grubu "Dans of Harmony"nin dans gösterisiyle konser başladı. Grup Yorum yerini almadan önce ise Gezi direnişini canlandıran bir mizansen sahnelendi ve Gezi sürecinde hayatını kaybedenler gösterildi.

Konserde Grup Yorum'a pek çok sanatçı eşlik ederken, Sanat Meclisi'nin Van depremi için bestelediği "Van Üşüyor" adlı şarkıyı Hilmi Yarayıcı, Fırat Tanış, Bülent Emrah Parlak, Barış Atay, Hüseyin Turan, Selçuk Balcı, Erkan Oğur, İbrahim Karaca, Eşber Yağmurdereli, Erdal Bayrakoğlu, Ayla Yılmaz, Niyazi Koyuncu, Hakan Yeşilyurt, Ogün Sanlısoy ve Şanışer-Alef High hep birlikte seslendirdi. Berkin Elvan için bestelenen "Uyan Berkin" şarkısında gökyüzüne kırmızı balonlar uçuruldu. 15 kişilik senfoni orkestra ve Grup Yorum korosunun da konser boyunca gruba eşlik etti. Konserin sonunda Gezi direnişinde hayatını kaybedenlerin aileleri sahneye çıktı. Yaklaşık 3 buçuk saat süren konser, Çav Bella marşının hep bir ağızdan söylenmesiyle son buldu.

-"İNSANLARIN BİR ARAYA GELMEYE, DAYANIŞMAYA ÇOK İHTİYACI VAR"-

Grup Yorum solisti Selma Altın, ANKA'ya yaptığı değerlendirmede, konseri özellikle Gezi sürecinde yaşamını yitiren insanlara adadıklarını belirterek, "O yanıyla onlara layık olma duygusu da vardı. Başardığımızı düşünüyoruz. Konserde herhangi bir aksama yaşanmadı. Ön çalışmanın kendisi de önemliydi, çok fazla insanla tanıştık. Bu seferki konseri ilk kez tanıştığımız Yorum gönüllüleri örgütledi, diyebilirim. Pek çok insan el ilanı aldı, kendi kendilerine masa açtı, oralarda dağıttı. Bunlar bizim açımızdan çok çok önemliydi. Elbette ki, gelen insanlarımız açısından belirleyici olan sahneydi" dedi.

Sahnede çok yoğun bir program olduğunu söyleyen Altın, şöyle konuştu:

"Yani konuğu, korosu çok fazla olan bir sahneydi. Zaten konserde de ifade ettik, şarkıları şöyle arka arkaya akıtamadık. Hem korolar vardı, bizim açımızdan manevi değeri çok yüksek olan Dev-Genç'lilerin korosu vardı, kendi korolarımız vardı. Artık yeni başlattık, ülkemizin dört bir yanında Yorum koroları var. O korolar ilk kez bizimle beraber sahneye çıkmış oldular, o çok önemliydi. Kazova işçileri, devrimci işçi hareketinde pek çok zafere imza atmış olan işçiler bizimle beraberdi. Diğer konuklarımız, sanatçı dostlarımız bu sefer çok fazlaydı. Ayaklanma şehitlerinin ailelerinin bizimle olması, bizim için çok duygulandırıcıydı. Sayıyı konserden hemen sonra tahmin etmek mümkün olmuyor, sayacağız. Zaten biz bu sene sayı üzerinden bir tartışma yapmadık; çünkü bizim açımızdan önemli olan yüz binlerce insanın bir araya gelmesiydi. Halk ayaklanmasında da böyle oldu, Berkin'in cenazesinde de. İnsanların bir araya gelmeye, dayanışmaya çok ihtiyacı var; çünkü bizim bir araya gelmemize sebep olacak çok fazla şey var. Son yıllarda özellikle, AKP'nin insanlar üzerinde yarattığı tahribat, diyebilirim. Sömürüsüyle, zulmüyle bu tahribat hiç kimsenin tek başına üstesinden gelebileceği bir şey değil. O yanıyla bir arada olmak, örgütlü olmak, sırtını bir şeye dayamak önemli. Biz de bu konserde insanlarla beraber sırtımızı neye dayayalım, bunu konuştuk. Güçlenebilmek için öfkemiz, tarihimiz, şehitlerimiz, öğretimiz, onlarca yıl denenmiş olan sosyalizm gerçeği gibi değerlerimizi andık."

-BAĞIMSIZ TÜRKİYE KONSERLERİ DVD OLACAK-

Bağımsız Türkiye Konserleri'nin DVD'sini çıkarmak gibi bir düşünceleri de olduğunu aktaran Altın, "DVD çıkarabilmek çok maliyetli bir iş. Bunun için özel çekimler yapmak gerekiyor. Bütün konserlerde böyle çekimler yapamadık, olanaklarımız ölçüsünde yaptık. 5. yılın ardından, seneye yapacak mıyız, şu anda belli değil ama 5. Bağımsız Türkiye Konseri'nin ardından elimizdeki görüntülerden derlenen bir DVD çıkartmayı düşünüyoruz. Bağımsız Türkiye Konserleri, her senenin bir panoroması gibi oluyor. Onu belgelemek, tarihe bir belge gibi bırakmak önemli; ama bu bizim olanaklarımıza bakıyor. Şu anda bütün konserlerimizi tek tek çıkarma durumumuz yok ama hedefimiz 5 konserde bir DVD çıkarmak" dedi.

-30. YILDA 8 BÜYÜK STADYUM KONSERİ-

Altın, 2015 yılının, Grup Yorum'un 30. yılı olacağını hatırlatarak, "Çok daha büyük stadyum konserleri örgütlemeyi düşünüyoruz. Ülkemizde 4, yurtdışında 4 büyük stadyum konseri olmak üzere 30. yılda 8 büyük konserin hazırlığı içerisindeyiz. Şu anda netleşen şehirler; İstanbul, İzmir, Ankara, Adana ama buna eklenenler olacak. Tunceli'de olabilir, Akdeniz Bölgesi'nde ayrıca düşünülebilir. Geniş orkestralı konserler olacak. 30. yılımızda yenilmez olmanın da ifadesi olarak stadyum güzel bir gösterge oluyor" diye konuştu.

Grup Yorum'un, 30 yıl boyunca birçok şey yaşadığını, defalarca tutuklandığını, gözaltına alındığını dile getiren Altın, şunları ifade etti:

"Özellikle son bir yıl içerisinde yaşadığımız şeyler hep üst üste geldi. Defalarca gözaltına alındık, kurumlarımız basıldı, albümümüz henüz çıkmadan alındı, ev hapsi kararlarını ilk kez bizim üzerimizde uygulanmaya çalıştılar. Şimdi Dilan'ı yalanlarla resmen hedef gösterdiler, hakkımızda raporlar düzenlediler. Bunların hepsi bir yıl boyunca göğüslediğimiz ve hepsine de eminim cevap verdiğimiz şeylerdi. Bunun ardından 30. yıl güzel olacak, özellikle stadyum konserleri iyi cevap olacak. 30. yıl sadece konserlerden ibaret olmayacak. Çeşitli düşüncelerimiz var ama netleşmiş değil. Çeşitli paneller, sergiler var. Bu konseri nasıl dayanışmayla, Yorum dinleyicileriyle yaptıysak 30. yıl da öyle olacak. Şimdiden önerileri toplamaya başladık, internet sayfamızdan da öneriler beklediğimizi duyurduk. Çok ilginç şeyler geliyor. Bakalım, bunların ne kadarını hayata geçirebiliriz. Önümüzdeki yıl bizi neler bekliyor, bilmiyoruz. Bunlar tabi bizim hayal ettiğimiz projeler, bizim cepheden planlananlar, karşı cepheden neler planlanıyor bilmiyoruz. Onları da bekliyoruz, hazırız."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Grup Yorum'dan 4. Bağımsız Türkiye Konseri: Konseri Gezi Sürecinde Yaşamını Yitiren İnsanlara Adadık - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement