Gtb'de Elektronik Ortamda İlk Satış Gerçekleştirildi - Son Dakika
Ekonomi

Gtb'de Elektronik Ortamda İlk Satış Gerçekleştirildi

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), Lisanslı Depoculuk Elektronik Ürün Senetleri Platformu (ELÜS) aracılığıyla elektronik ortamda ilk ürün satışını gerçekleştirdi.

04.08.2016 12:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), Lisanslı Depoculuk Elektronik Ürün Senetleri Platformu (ELÜS) aracılığıyla elektronik ortamda ilk ürün satışını gerçekleştirdi.

GTB'den yapılan açıklamada, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, "Elektronik Ürün Senetlerinin Alım-Satımına" ilişkin yetkilendirilmiş tek borsa olan GTB'nin, elektronik ortamda ilk ürün alım-satımını başarıyla tamamlayarak, bölge tarımı adına tarihi bir ilki başardığı belirtildi.

GTB iştiraki Borsa Gaziantep aracılığıyla sabah seansında gerçekleştirilen alışverişte, yaklaşık 343 bin 542 kilogram buğdayın, ürün senedi karşılığında Kayseri Boğazlıyan Toprak Mahsulleri Ofisine satıldığı bildirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, borsanın 58 yıllık tarihinde elektronik ortamda ilk ürün alım-satımını yapmış ve sistemi hayata geçirmiş olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

Borsa Gaziantep'in ELÜS üzerinden alım-satım yapacak gerekli teknolojik alt yapısını oluşturmak için Gümrük ve Ticaret Bakanlığından yasal izinleri aldıktan sonra 2 yıl süren özverili bir çalışma yürüttüklerini belirten Tiryakioğlu, "Gaziantep'i ülke ve dünya genelinde tarım ticareti ağına bağlayan platformu hizmete kazandırdık. Artık ürün alım-satımları tüm tüccar ve üreticilerimiz için çok daha kolay, hızlı ve kazançlı olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Tiryakioğlu, şunları kaydetti:

"Dünyanın sayılı tarım merkezlerinden biri olan ülkemizin tarımda yenilikçi atılımlarla, dünya çapında piyasalarda rekabet gücünü artırarak öne çıkması gerekiyor. Bu konuda borsalar olarak bizlere de ciddi görev ve sorumluluklar düşüyor. Şehrimizin ve bölge tarımımızın gelişimine katkı sunmak amacıyla ilgili bakanlıklarımızın destekleriyle hayata kazandırdığımız ELÜS, bu noktada tarımsal ürün ticaretinde birçok kolaylığı beraberinde getireceği gibi dünya tarım piyasalarına entegre olmamıza da yardımcı olacak."

TMO'nun Lisanslı Depoculuk Elektronik Ürün Senedi ile ilgili alım esaslarını geçen ay açıkladığına işaret eden Tiryakioğlu, bu esasların tarım sektörüne kazanç oluşturacak cazip birçok olanağı da beraberinde getireceğini belirtti.

Türkiye'nin çeşitli illerinde kurulu bulunan lisanslı depolarda düzenlenen ürün senetlerinin tescilinin ve ticaretinin yeni dönemle Borsa Gaziantep'te başladığını bildiren Tiryakioğlu, "Bu konuda üreticilerimize ve tüccarlarımıza en iyi hizmeti verebilmek adına lisanslı depoculuk izni bulunan tüm şirketleri Türkiye'nin neresinde olursa olsun yetkili borsa olarak sözleşme imzalamaya devam ediyoruz." ifadesini kullandı.

Tiryakioğlu, yetkili borsalarla sözleşme imzalayan lisanslı depoların üretici ve işletmecilere önemli birçok maddi kolaylığı da beraberinde getireceğini, lisanslı depoya ürün bırakan üretici, tüccar ve şirketlerin sahip oldukları ELÜS'ü teminat göstererek bankalardan kredi kullanabileceğini ve çiftçilerden stopaj kesintisi yapılmayacağını kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Gtb'de Elektronik Ortamda İlk Satış Gerçekleştirildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TZOB Başkanı Bayraktar:
    09:07 TZOB Başkanı Bayraktar: " Sera ürünlerinde fiyatlar düşüyor"

    Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Antalya ve Mersin illerinde yapılan sebze seracılığında bayram sonrası önemli fiyat düşüşleri olduğunu belirtti. Bayraktar, seracılığın ülkede hızla geliştiğini ve sebze üretiminin yoğun olduğu illerde çiftçilerin pazarlama sorunu yaşadığını ifade etti. Ayrıca, belediyelerin çiftçilere destek vermesi gerektiğini vurguladı.

  • Kurban Bayramı yaklaşırken vatandaşlar hayvan üreticilerini ziyaret ediyor
    09:04 Kurban Bayramı yaklaşırken vatandaşlar hayvan üreticilerini ziyaret ediyor

    Denizli'de Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık hayvan almak isteyen vatandaşlar, üreticileri ziyaret etmeye başladı. Üreticiler ise ekonomik sıkıntılar ve yükselen maliyetlerle mücadele ettiklerini dile getirdi.

  • Gümüş Balığının İhracat Serüveni Başladı
    08:58 Gümüş Balığının İhracat Serüveni Başladı

    İznik Gölü'nde yapılan gümüş balıkçılığı sezonu bereketli başladı. Balıklar Yunanistan, Ukrayna ve Amerika'ya ihraç edilerek cips olarak satışa sunuluyor. İhracatın artmasıyla birlikte bölgedeki kooperatiflerin balık avlama kapasitesi de yükseldi.

  • İznik Gölü'nde Gümüş Balığı Sezonu Bereketli Başladı
    08:39 İznik Gölü'nde Gümüş Balığı Sezonu Bereketli Başladı

    İznik Gölü'nde yapılan gümüş balıkçılığı sezonu sıcakların başlamasıyla birlikte bereketli bir şekilde başladı. 5 kooperatifin hedefi bin ton balık tutmak ve ihracat yapmak.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.


Advertisement