Gtb Heyeti, ABD'de Antepfıstığı Yetiştiriciliğini İnceledi - Son Dakika
Yerel

Gtb Heyeti, ABD'de Antepfıstığı Yetiştiriciliğini İnceledi

Gtb Heyeti, ABD\'de Antepfıstığı Yetiştiriciliğini İnceledi

Antepfıstığının üretimi ve işlenmesi konularında, Amerika’nın Kaliforniya eyaletinde, teknik incelemelerde bulunan GTB heyeti, Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Meclis üyelerini bilgilendirdiler.

16.04.2015 16:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antepfıstığının üretimi ve işlenmesi konularında, Amerika'nın Kaliforniya eyaletinde, teknik incelemelerde bulunan GTB heyeti, Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Meclis üyelerini bilgilendirdiler.

GTB Nisan ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Selami Memiş, GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ve Meclis Üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.

Meclis toplantısına ayrıca, Gaziantep Vali Yardımcısı Adil Nas, TOBB Akademik Danışmanı ve Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türkay Dereli, Gaziantep Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan ve Adıyaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan'da konuk olarak katıldılar.

GTB Meclis Başkanı Selami Memiş, Meclisin açılışında yaptığı konuşmada, Amerika'da GTB adına Antepfıstığı üretimi hakkında incelemeler yapan heyetin meclis üyelerine izlenimlerini aktaracaklarını açıkladı.

ABD'de gerçekleştirilen araştırmaların iki ülke arasındaki Antepfıstığı yetiştiriciliğinin karşılaştırılması açısından önem taşıdığını vurgulayan GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ise Meclis toplantısında teknik gezinin sonuçlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

GTB'nin organizesinde ABD'de yürütülen çalışmaların ülkemizdeki fıstık yetiştiriciliğinin standardını görmek ve röntgenini çekmek açısından fırsat sunduğunu kaydeden Tiryakioğlu, "Bu araştırmalardan çıkacak sonuçların özellikle önümüzdeki yıllarda çiftçilerimiz için bir çok fayda sağlayacaktır"diye konuştu.

Tiryakioğlu, ayrıca GTB heyetinin Amerika'da fıstığın yanı sıra zeytin üretimi ve zeytin işletmeciliği konusunda da başarılı çalışmalar yaptığını sözlerine ekledi.

GTB Meclis Başkanı Selami Memiş ise, Kaliforniya'da Antepfıstığı yetiştiriciliği üzerine teknik çalışmalar yürüten heyetin, önemli bilgiler ve araştırma sonuçlarıyla ülkeye dönmelerinden mutlu olduklarını söyledi.

Heyetin bir hafta süreyle ABD'de bulunduğunu hatırlatan Memiş, "Sektör temsilcileri ve konusunda uzman teknik personellerin yer aldığı heyetimiz dünya pazarında etkin bir role sahip olan Amerika'da, Antepfıstığı fidan üretimi, yetiştiriciliği, işleme ve pazarlama teknikleri konusunda önemli araştırmalar yaptılar" dedi.

ABD'de gerçekleştirilen Antepfıstığı teknik incelemelerine katılan Gaziantep Vali Yardımcısı Adil Nas ise yaptığı değerlendirmede, Bu incelemelerin dünyada tarımın nereye gittiği ve hangi metotlarla yapıldığı konusunda sektör temsilcilerine önemli faydalar sunduğunu dile getirdi.

Vali Yardımcısı Nas, toplantıda ABD'de yıllara göre Antepfıstığı rekolteleri hakkında da açıklamalarda bulundu.

Antepfıstığı rekoltesinde ABD'nin İran'la birlikte dünyada ilk sırada yer aldığını ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan ise, Amerika'da Antepfıstığı üretiminin kumlu topraklarda yapıldığını kaydetti.

Fıstık ağaçlarının budama artıklarının kumlu toprağa karıştırıldığını ifade eden Karayılan, Kaliforniya'da tüm fıstık ağaçlarının damlama ve mini spring yöntemleriyle sulandığını söyledi.

GTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Özmen ve GTB Meclis Üyeleri Murat Çetin ile Mustafa Kara'nın aralarında bulunduğu heyet üyeleri ise, fıstık üretiminde Amerika ve Gaziantep arasındaki benzerlikler ve farklı tarım uygulamaları hakkında bilgi verdiler.

Amerika'da Antepfıstığının yanı sıra zeytin üretimi üzerine de çeşitli araştırmalar yaptıklarını dile getiren GTB Meclis Üyesi Murat Çetin de, "ABD, şuan zeytinyağını ithal ediyor ama yakın zaman içerisinde bu konuda kendine yetebilecek ülke bir konuma gelebilmek için sektörde planlı çalışmalar gerçekleştiriyor "dedi. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gtb Heyeti, ABD'de Antepfıstığı Yetiştiriciliğini İnceledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement