Gtü Geleceğe Kontak Çevirdi - Son Dakika
Yerel

Gtü Geleceğe Kontak Çevirdi

Gtü Geleceğe Kontak Çevirdi

Elektrikli araçların performansını benzinli araçlarla yarıştıracak teknoloji için Gebze Teknik Üniversitesi kolları sıvadı.

20.10.2016 10:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Elektrikli araçların performansını benzinli araçlarla yarıştıracak teknoloji için Gebze Teknik Üniversitesi kolları sıvadı.

GTÜ laboratuvarlarında görevli bilim adamları, Türkiye'nin 2023 hedeflerine katkı sağlamak için enerjiyi uzun süre saklama ve daha verimli kullanmayı sağlayacak batarya teknolojileri üzerinde çalışıyor. Geçtiğimiz günlerde Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ)'nde yapılan "3 Dakikada Doktora Tezi Yarışmasında" ikinci olan GTÜ Malzeme Bilimi ve Mühendisliği doktora öğrencisi Elif Ceylan Cengiz'in "Yüksek Enerji Yoğunluğuna Sahip Lİ-S Bataryalar" tezi dikkatleri enerji üzerine çekti. Cengiz, teknolojinin gelişmesiyle enerjinin gelecekte tam olarak talepleri karşılayamayacağı, bu sorunun çözümü için yenilenebilir enerji fikri, kaynakların dönemsel olarak kullanılabilmesi hedefleriyle çalışma başlattı. Cengiz çalışmasında kaynaklardan elde edilecek enerjinin arzu edilen vakitte kullanılabilmesi için depolanması fikriyle, GTÜ laboratuvarlarında batarya kullanımının geliştirilmesi için çalışmalarına hız verdi.

GTÜ laboratuvarlarında çalışmalar yürüten Cengiz, elektrikli araçlardaki performansın benzinli araçlarla yarışacak duruma getirilmesi için uğraş veriyor. Doktora öğrencisi, geleceğin teknolojileri için, yüksek enerji yoğunluğuna sahip bataryalara ihtiyaç olduğunu söyleyerek, "En uygun sistemlerden bir tanesi hocam Yrd. Doç. Dr. Rezan Demir Çakan'ın danışmanlığında üzerinde çalıştığım Lityum-Sülfür (Li-S) bataryalardır. Li-S bataryaların en büyük avantajı, mevcut Lityum iyon batarya teknolojisine göre beş kat fazla enerji yoğunluğu sağlamalarıdır. Gebze Teknik Üniversitesinde yaptığım çalışmada Li-S bataryaların içerisinde gerçekleşen kullanımı kısıtlayıcı reaksiyonları anlamaya çalışarak, bunlara çözüm olabilmeye uygun yenilikçi yaklaşımlar geliştirmeye ve bu yaklaşımlarla kullanım ömrünü arttırmaya çalışmaktayım. Bu çalışma neticesinde elde ettiğim sonuçlar ışığında, ülkemizin 2023 hedefleri içerisinde yer alan elektrikli araç projesine benim de bir katkım olmasını dilemekteyim" ifadelerini kullandı. - KOCAELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gtü Geleceğe Kontak Çevirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement