Gübre Fiyatlarında İndirime Gidilecek - Son Dakika
Güncel

Gübre Fiyatlarında İndirime Gidilecek

Gübre Fiyatlarında İndirime Gidilecek

Faruk Çelik, gübredeki KDV indiriminden sonra Türkiye Tarım Kredi Yönetim Kurulunun kararıyla gübre fiyatlarında yüzde 10-16,5 arasında bir indirime gidildiğini bildirdi.

29.04.2016 13:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, gübredeki KDV indiriminin ardından Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (Tarım Kredi) Yönetim Kurulunun aldığı kararla gübre fiyatlarında yüzde 10-16,5 arasında bir indirime daha gidildiğini bildirdi.
Çelik, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğinde düzenlediği basın toplantısında, yaklaşık 1 ay önce Tarım Kredi Genel Müdürlüğüne Ayhan Karayama'nın getirildiğini hatırlattı. Bakanlık ve Tarım Kredi bünyesindeki çalışmaların ahengi, hedefleri konusunda değerlendirme yapmak üzere kuruma ziyarette bulunduğunu belirten Çelik, kurum bünyesinde 17 şirket bulunduğunu hatırlattı. Kurumun Yönetim Kurulunun bazı şirketlerin birleştirilmesi, bazılarının da lağvedilmesi yönündeki kararlarının neticesinde 17 şirketin bugün 8'e düştüğünü anlatan Çelik, buradaki amaçlarının keyfi bir idari yapılanma olmadığını, özellikle verimliliğe dayalı bir idari yapılanma olduğunu söyledi. Çelik, verimliliğin yanında tasarruf boyutunun, israftan kaçınmanın da önemli olduğunun altını çizerek, şöyle konuştu: "Gerek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gerek Tarım Kredi olarak hitap ettiğimiz kitle milli gelirden en düşük pay alan kesim. Amacımız milli gelirden aldığı payı yükseltmek olmalıdır. Bu çerçevede 9 genel müdür artık olmayacak. Bunlara bağlı genel müdür yardımcıları olmayacak. Yaklaşık 45 yönetim kurulu üyeliği bu karar neticesinde olmayacak. Bunlar idari yapıdaki son derece önemli tasarruflar. Tümüyle dikkate aldığımızda idari yapıdaki bu değişiklikten yaklaşık 1,5 milyon liralık tasarruf sağlandığını çok rahat bir şekilde söyleyebilirim."
Bakan Çelik, bir önceki toplantıda Tarım Kredi Kooperatiflerinin parayla, maaşlarla anılmasının doğru olmadığını ifade ettiklerini belirterek, Kurumun gerekli çalışmaları yaptığını, idari kadroların maaşlarında yüzde 30-70 arasında indirim gerçekleştirildiğini kaydetti.

'GÜBREDE YAPILAN İNDİRİM ÇİFTÇİLERİMİZE HAYIRLI OLSUN'
Temel girdilerden olan gübrede, KDV'nin sıfırlanmasının hükümetin vaatlerinde yer alan önemli bir başlık olduğunu hatırlatan Çelik, hükümetin yüzde 18'lik KDV'yi vadettiği tarihte sıfırladığını söyledi. Bakan Çelik, şunları kaydetti:
"Yüzde 18 KDV'den sonra yüzde 10-16,5 arasında gübrede bir indirime daha gidilmiş bulunuyor. Çiftçilerimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Bu önemli bir karardır. Aralık ayında, KDV indirilmeden 99,5 lira olan DAP gübresi, KDV indiriminden sonra 84-85 liraya iniyor. Şimdi de yüzde 16,35'lik bir indirimle DAP gübresi 68 liraya Türkiye'de çiftçimiz tarafından alınabilecek." Küçük üreticilerin, aile işletmelerinin güçlendirilmesiyle ilgili de çalışma yaptıklarını anlatan Çelik, "Küçük işletmelerin krediye erişiminde bazı zorluklar yaşanıyordu. Özellikle hayvansal üretimde bulunan aile işletmelerimiz 10 büyükbaş hayvana sahip iseler krediden yararlanma imkânları vardı, bu da Ziraat Bankası ile yaptığımız görüşmede 5 büyükbaş hayvana indirilmiş bulunuyor." dedi.

'28 BİN TON SÜT ALIMI GERÇEKLEŞTİ'
Süt fiyatlarıyla ilgili yaşanan sorunlara da değinen Çelik, Et ve Süt Kurumunun piyasaya regülasyon amacıyla girmesiyle, süt tozuna dönüştürmek için bugüne kadar 28 bin ton süt alımı gerçekleştirdiğini bildirdi. Çelik, böylece Kurumun, piyasada üreticinin aleyhine muhtemel süt fiyatlarındaki düşüşü engelleyici görevini yerine getirdiğini kaydetti.
Çiftçilere 25 Nisan itibarıyla 3,4 milyar lira destekleme ödemesi yapıldığına dikkati çeken Çelik, mayıs ayı itibarıyla da 1 milyar 450 milyon lira destekleme ödemesi gerçekleştireceklerini bildirdi. Çelik, alınan bir diğer kararla da çiftçilere gerek Ziraat Bankası gerekse Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla ikinci el traktör alımında yüzde 50 faiz indirimli krediden faydalanma imkânı sağlandığını belirtti.

'GENÇ ÇİFTÇİ HİBE DESTEĞİ İÇİN 450 MİLYON TL'LİK KAYNAK AYIRDIK'
Çelik, pamuğa verilecek prim desteğine dönük bir soru üzerine, "Bu konuya ilişkin çalışmamızı yaptık, gönderdik, kararname 1-2 gün içinde açıklanacak. Tüm desteklemelerle ilgili açıklanacak." dedi. Genç çiftçilere hibe desteğine ilişkin soruya karşılık da Çelik, konuyla ilgili bu yıl için ayrılan kaynağın 450 milyon lira olduğunu, bu hibeden yararlanılmasına dönük bazı kriterler bulunduğunu söyledi.
Bunun önemli ve büyük ölçekte şu andaki ihtiyaçları karşılayacak bir kaynak olduğuna dikkati çeken Çelik, "Burada faizsiz kredi destekleriyle bütün imkânlarımızı seferber ederek, kırsaldaki imkânlarımızı, yani arazi, mera imkânlarımızı değerlendirerek, ağırlıkla hayvancılığa dönük bu hibe desteklerinin gerçekleşmesiyle ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz" değerlendirmesinde bulundu. (KAYNAK GAZETEİPEKYOL)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Gübre Fiyatlarında İndirime Gidilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Giresun Bulancak'ta Kuyumcu Soygunu Şüphelileri Yakalandı
    18:29 Giresun Bulancak'ta Kuyumcu Soygunu Şüphelileri Yakalandı

    Giresun'un Bulancak ilçesinde meydana gelen silahlı kuyumcu soygunuyla ilgili olarak yapılan yoğun çalışmalar sonucunda 3 şüpheli gözaltına alındı. Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti, olayın şüphelilerinin yakalanmasında emeği geçen güvenlik güçlerine teşekkür ederek, Bulancak esnafına ve olayda yaralanan vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.

  • İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, kapılarının ve gönüllerinin her zaman millete açık olduğunu söyledi
    18:27 İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, kapılarının ve gönüllerinin her zaman millete açık olduğunu söyledi

    İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, seçildiği günden bu yana vatandaşları ve STK temsilcilerini kabul ederek, herkese eşit hizmet edeceklerini vurguladı. Başkan Kurnaz, İlkadım'ı gurur duyulan bir ilçe haline getirmek için çalışacaklarını belirtti.

  • Doruk Erolçevik, Suudi Arabistan'da dünya şampiyonu olarak Alanya'da coşkuyla karşılandı
    18:24 Doruk Erolçevik, Suudi Arabistan'da dünya şampiyonu olarak Alanya'da coşkuyla karşılandı

    Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası'nda altın madalya kazanan Doruk Erolçevik, Alanya'da büyük bir karşılama ile karşılandı. Erolçevik, şampiyon olmanın heyecanını ve hedeflerini paylaştı. Alanya Kaymakamı Fatih Ürkmezer tarafından da ziyaret edilen sporcu, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak tarafından tebrik edildi.

  • Engelli Vatandaş Tekerlekli Sandalyesiyle Taşıt Yolunu Kullanmak Zorunda Kaldı
    18:23 Engelli Vatandaş Tekerlekli Sandalyesiyle Taşıt Yolunu Kullanmak Zorunda Kaldı

    Avcılar'da, kaldırıma park edilen araçlar nedeniyle engelli bir vatandaş tekerlekli sandalyesiyle taşıt yolunu kullanmak zorunda kaldı. Merkez Cami Sokak'ta çok sayıda araç kaldırıma park ederek yaya yolunu kapattı. Bir engelli, tekerlekli sandalyeyle kaldırımı kullanamayınca taşıt yolunda ilerlemek zorunda kaldı. Bir motokurye trafiği durdurarak engelli vatandaşa yardım etti. Bir süre yolda ilerleyen engelli kişiyi arkasındaki araçlar bekledi. Duruma tepki gösteren engelli, 'Kaldırıma park eden sürücüler yüzünden buradan geçemedim. Şehirde yaşamasını bilmiyorlar.' dedi. Olayın ardından Avcılar İlçe Emniyet Müdürlüğü bünyesindeki trafik polisleri, kaldırımın üzerine araçlarını park eden sürücülere hatalı parktan 690 lira cezai işlem uyguladı.

  • Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi
    18:22 Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi

    Mohammed Salem'in çektiği fotoğrafta, Gazze'deki İsrail hava saldırısında ölen beş yaşındaki yeğeninin kefene sarılı cesedine sarılan Inas Abu Maamar yer alıyor. Jüri, fotoğrafın dayanılmaz bir kayba dair tüm hissi yansıttığını belirtti. Ayrıca, diğer dallarda da savaşlar, mülteci krizleri ve iklim değişikliği gibi konulara dair fotoğrafların ödüle layık görüldüğü belirtildi.

  • AKP ve MHP Grupları, CHP Grubu'na Taziye Ziyaretinde Bulundu
    18:21 AKP ve MHP Grupları, CHP Grubu'na Taziye Ziyaretinde Bulundu

    AKP ve MHP grupları, CHP Grubu'na taziye ziyaretinde bulunarak, CHP Grup Müdürü Levent Bayraktar'ın hayatını kaybetmesi dolayısıyla başsağlığı dileklerini iletti.

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve heyetini kabul etti
    18:19 CHP Genel Başkanı Özgür Özel, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve heyetini kabul etti

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bugün DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve beraberindeki DİSK heyetini CHP Genel Merkezi'ndeki makamında kabul etti. Kabulde, Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer de bulundu.

  • İSKİ'den vatandaşları uyardı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi adıyla dolandırıcılık!
    18:17 İSKİ'den vatandaşları uyardı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi adıyla dolandırıcılık!

    İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), son zamanlarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi adı kullanılarak yapılan dolandırıcılık olaylarına dikkat çekti. Vatandaşlar, bedava su arıtma cihazı vaadiyle aranarak dolandırılmaya çalışılıyor.

  • Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
    18:16 Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

    Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD'dan yapılan açıklamaya göre deprem yerin 5.99 kilometre derinliğinde oluştu. Deprem Tokat'ın yanı sıra Sivas, Yozgat, Çorum, Amasya, Samsun ve Kayseri'de de hissedildi.


Advertisement