"Güçlü kızlar, güçlü yarınlar" diyenler buluştu - Son Dakika
Güncel

"Güçlü kızlar, güçlü yarınlar" diyenler buluştu

11 Ekim'de kutlanan 'Dünya Kız Çocukları Günü'nde gerçekleşen konferans, Türkiye'de kız çocuklarının eğitim konusunda yaşadığı sorunları ve eğitimin kız çocuklarının hayatında yarattığı farkı ortaya koymayı hedefliyor.

11.10.2016 16:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Grubu danışmanlığında, 'Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar' temasıyla gerçekleştirilen ve kız çocuklarının karşılaştıkları engellerin ortadan kaldırılması, güçlendirilmesi ve insan haklarından eksiksiz yararlanmalarını sağlamayı hedefleyen konferans, ikinci yılında dünyaca ünlü isimlerin de katılımıyla uluslararası bir platforma dönüştü.

Panelin başlangıcında, Türkiye'nin farklı yörelerinden gelen kızlı-erkekli 41 genç, çocuk hakları, erken evlilikler, kızların güçlendirilmesi gibi konuları tartıştıkları, Kız Çocuklarının Güçlenmesi ve Sosyal Uyum Çalıştayı'nın sonuçlarını açıkladı. Gençler hazırladıkları ortak deklarasyonu okuyarak, kendi dillerinden, yaşıtlarının sorunları için ürettikleri çözümleri paylaştı.

Toplumsal cinsiyet eşitliği ve eğitimin önemine dikkat çekmek amacıyla düzenlenen Dünya Kız Çocukları Günü Konferansı, Türkiye ve dünyadan önde gelen isimlerin katılımı ve katkılarıyla kız çocuklarının güçlenmesi konusunun tartışıldığı bir platforma dönüştü. Konferans, Kadın Hakları ve Temsili konusunda 40'ın üzerinde ülkede yaptığı çalışmalarla tanınan İngiliz gazeteci Lesley Abdela, CNN International'da kadın hakları üzerine yaptığı programlarla dikkati çeken Becky Anderson, ailelerin ve toplulukların güçlendirilmesine yönelik ulusal ve uluslararası alanda söz sahibi olan Harvard Graduate School of Education eski yardımcı dekanı Richard Rowe, uğradığı asit saldırısıyla kadına yönelik şiddetin küresel anlamda önemli bir sembolü olan Monica Singh, cinsel istismara maruz kalan Zimbabveli gençler için çalışan Girl Child Network'un kurucusu Zimbabveli cinsiyet aktivisti Betty Makoni, cinsiyet eşitliği üzerine yazdığı "I'm a Girl" şarkısıyla tanınan UN Women Gençlik Şampiyonu Tennille Amor, UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi Tuba Büyüküstün, aktör Murat Yıldırım gibi öne çıkan konukları ağırladı.

'Dünya Kız Çocukları Günü Konferansı'nda "2030'a Bakış: Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Kız Çocuklarının Güçlendirilmesi' başlıklı bir ana panel düzenlendi. Panele katılan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep'te kız çocuklarının sorunlarına yardımcı olmak için hayata geçirilen çalışmalarını aktardı.

Gün içindeki panellerde ise 'çocuk yaşta evlilikler' ve 'mülteci kız çocukları' gibi çarpıcı konular ele alındı. Ayrıca özel sektör temsilcilerine ayrılan; UNFPA Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Alanna Armitage, Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan, P&G Türkiye ve Kafkasya CEO'su Tankut Turnaoğlu ve Boyner Grup İnsan Kaynakları, Kurumsal Sorumluluk ve Sürdürülebilirlik ve İletişim Başkan Yardımcısı İdil Türkmenoğlu'nun katıldığı panelde, konuyla ilgili dikkat çeken projelere imza atan firmaların başarı hikâyeleri paylaşıldı.

Hanzade Doğan Boyner: "Eğer kız çocuklarına dünyaya geldikleri andan itibaren eşit haklar verip, sevgimizi hissettirirsek, mutlaka hayatta kendilerine önemli hedefler biçip, yol alırlar."

Aydın Doğan Vakfı Başkanı Hanzade Doğan Boyner konferansta yaptığı konuşmada; "Küresel barışa giden yolun en önemli anahtarları eğitim ve eğitimde cinsiyet eşitliği... Konuya rakamlarla bakacak olursak; bugün dünyada 500 milyon okuma yazma bilmeyen kadın var, 200 milyon kadın ise reşit olmadan evlendirilmiş durumda. Harekete geçmezsek önümüzdeki 10 yılda 100 milyon kız çocuğu daha erken yaşta evlendirilecek. Sadece cinsiyeti yüzünden nüfusunun yarısını eğitmeyen, hor gören, şiddet görmesine izin veren toplumlar karanlıkta kalmaya mahkumdur. Küreselleşen dünyamızda bu toplumların sadece kendileri karanlıkta kalmayacak; aynı şekilde etraflarındaki ışığı da söndürecekler... Buna izin vermemeliyiz." dedi.

Kamal Malhotra: "Kız çocuklarının gelişimi ile toplumsal gelişme birbiriyle doğrudan ilişkili"

Konferansın açılış konuşmasını yapan Birleşmiş Milletler Mukim Koordinatörü ve UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Kamal Malhotra ise kız çocuklarının gelişimi ile toplumsal gelişmenin birbiriyle doğrudan ilişkili olduğunu belirterek şunları söyledi: "Dünya liderleri plan ve bütçelerini daha iyi bir dünya yaratma amacıyla geliştirirken ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini gerçekleştirirken, kız çocuklarının güçlenmesi bu stratejinin başarısının önemli bir parçası olur." Malhotra, Birleşmiş Milletler'in 2030 Kalkınma Gündeminin toplumsal cinsiyet eşitliği ve kız çocuklarının gelişimi için güçlü hedefler koyduğuna dikkat çekti. Bugün dünyada 18 yaşın altında 1.1 milyar kız çocuğunun olduğunu belirten Malhotra, "Onların sağlıklarına, güvenliğine, eğitimine yatırım yapmak, onların hayallerine ulaşmaları yolunda güçlenmelerini sağlar, potansiyellerini gerçekleştirmelerine yardımcı olur ve daha iyi bir hayat kurmalarına yardım eder" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Güçlü kızlar, güçlü yarınlar' diyenler buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement