Gül Çiçeği Alım Fiyatı Tespit Edildi - Son Dakika
Güncel

Gül Çiçeği Alım Fiyatı Tespit Edildi

Gül Çiçeği Alım Fiyatı Tespit Edildi

Dünyada yüzde 65'lik üretim oranıyla gülcülük piyasasının lideri konumundaki Isparta'da 2014 yılı gül çiçeği alım kampanya dönemi sona erdi

25.08.2014 13:06  Güncelleme: 13:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş


Gül Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (GÜLBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Çelik, yönetim kurulu üyeleri ile gazetecilere yaptığı açıklamada, 2014 yılı gül çiçeği alım fiyatının kilogram başına 4 lira 21 kuruş olarak tespit edildiğini belirtti.

Geçen yıl 3 lira 170 kuruş olarak belirlenen gül çiçeği alım fiyatının bu yıl artmasındaki en büyük etkenin döviz kurundaki değişme olduğunu kaydeden Hasan Çelik, ürün bedellerinin de ödenmesinin hazırlıklarına başlandığını, Eylül ayının ilk haftasında ödemelerin kooperatif aracılığıyla yapılacağını duyurdu.

REKOLTE BİN TON DÜŞTÜ

Bu yıl yaklaşık 6 bin 500 ton civarında gül çiçeği rekoltesi gerçekleştiğini ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

"Beklentimiz 7 bin 500 ton civarındaydı. Belki böyle olsa maliyetler de daha aşağı çekilecekti. 2014 yılı gül çiçeği kampanyası bölgemizde mayıs ayının ilk haftasında başlamış ve haziran sonunda tamamlanmıştır. Bölgemizde tahmin edilen rekolte belki gerçekleşmedi. Rekolte düşüşünün sebepleri arasında 29-30 Mart gecesi meydana gelen don olayı ve büyük bir kısmı kampanyanın içerisinde devam eden yağışları sayabiliriz. Her şeye rağmen bölgemizde 6000-6500 ton civarında bir çiçek üretimi olduğunu tahmin ediyoruz. Gülbirlik olarak biz her yıl olduğu gibi hedeflediğimiz gülçiçeği alımını ve üretimlerimizi yaparak kampanya öncesinde müşterilerimizden aldığımız siparişleri önemli bir sıkıntı yaşamadan karşıladık. Kampanya sonu itibarıyla pazarlama faaliyetlerimiz başlamış ve müşterilerimizle yapılan görüşmeler sonucunda ürünlerimizin satışları ve kontratları yapılmıştır."

Dünya gül üretiminde Isparta ve Türkiye'nin lider konumda olmasına rağmen üreticiler ve firmalar olarak ülkeler bazında seyreden mücadele ve rekabet ortamında tedbirler konusunda yetersiz kaldıklarını vurgulayan Çelik, "Gülcülüğün gelecek nesillere taşınabilmesi, ülkemizin sektördeki liderlik konumunun sürdürülebilir olması için mutlaka devlet desteğine ihtiyacımız vardır. Devletimizin sağlayacağı çok küçük bir destek sektörümüzün gücüne güç katacak, uluslararası pazarlamada rekabet gücümüzü artıracaktır" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gül Çiçeği Alım Fiyatı Tespit Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement