Gülen'i Eleştirdi, Askeri Okulla İlişiği Kesildi" - Son Dakika
Güncel

Gülen'i Eleştirdi, Askeri Okulla İlişiği Kesildi"

Rize'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe teşebbüsüne ilişkin örgütün "askeri abisi" olduğu iddia edilen Osman Şaylı ve dönemin Rize İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Yarbay Hilmi Sandal'ın da aralarında bulunduğu 9 sanığın yargılanmasına başlandı.

13.04.2017 19:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rize'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe teşebbüsüne ilişkin örgütün "askeri abisi" olduğu iddia edilen Osman Şaylı ve dönemin Rize İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Yarbay Hilmi Sandal'ın da aralarında bulunduğu 9 sanığın yargılanmasına başlandı.

Rize 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, "Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" iddiası ile tutuklu bulunan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Şaylı'nın yanı sıra tutuklu sanıklar Yarbay Hilmi Sandal, Adil Babayiğit, Mahmut Bahar, Sinan Aktaş, Recep Gümüşsu, tutuksuz sanıklar Rize Sahil Güvenlik Komutanlığında görevli Üsteğmen Hacı Azmi Aydın, Tahir Demir ve Alil Yaylacı ile sanık avukatları ve yakınları katıldı.

Duruşmada, Mahkeme Heyeti Başkanı Bayram Kantık tarafından tespitlerin yapılmasının ardından iddianame okundu. İddianamede örgütün yapısı anlatılırken, örgüte finansal destek sağlanması, örgütün şifreli haberleşme programı ByLock kullanılması ve eleman kazandırılmasına yönelik ifadeler de yer aldı.

İddianamede sanık Hacı Azmi Aydın'ın örgütün yapısı ile ilgili anlattıkları okundu.

Aydın'ın ifadesinde, küçük yaşlarda askeri okula gitmesi için örgüt tarafından yönlendirildiğini aktararak, "Bunun için başvuru evraklarına, eşlerimizin, annemin, ailemin açık fotoğraflarının yapıştırılmasını istediler. Ben de yönlendirmeler sonucu arkadaşlarım ile birlikte askeri okula girdim. Bekar olanların maaşından beşte bir, evli olanlardan onda bir himmet adı altında para aldıklarını öğrendim. Askeri okuldayken Cem isimli bir askeri öğrenci 'Fetullah Gülen de kim oluyor? Benim dedem peygamber torunudur.' şeklinde söz edince bunu abilerimize anlattık. Bir hafta sonra Cem'in okul ile ilişiğinin kesildiğini öğrendik." şeklinde ifadelerine yer verildi.

"Subay abileri" ile toplantı yaptıklarını ve ByLock'u "subay abilerinin" toplantı yerlerini bildirmek için telefonuna kurduğunu kaydeden Aydın, "Toplantılarda genelde Sahil Güvenlik gemilerinde siyaset konuşulup konuşulmadığı sorulurdu. Personelin zaten kimlik bilgileri kendilerinde vardı. Eşim ile evlenmemi istememişlerdi. Beni başka biri ile evlendirmek istiyorlardı. Kabul etmeyince buna çok sinirlendiler. Onlara danışmadan evlendiğime çok kızdılar. Rize'de toplantılara katılıyordum. Sonra bana kızdıkları için Şubat 2016'dan itibaren ilişkilerimiz kesildi. Subay abisi ile de son olarak Şubat 2016'da görüştüm." şeklindeki ifadesi okundu.

İddianamenin okunmasının ardından sanık ifadelerine geçildi.

Sanık Hacı Azmi Aydın ifadesinde, örgütün yapısını tüm samimiyeti ile anlattığını belirterek, "İddianamede anlattıklarım tamamen doğrudur. Bizi peygamber, Allah sevgisi diyerek bu yapıya yönlendirdiler. Ben de dini düşünce ile gittim. Dini duygular ile örgütün içinde yer aldım. Yapı içerisindeyken hiçbir suça karışmadım. FETÖ'nün bu derece ileri gideceğini bilemiyordum. 15 Temmuz gecesi ne büyük bir bela olduğunu gördüm. Darbeye katılmadım. Etkin pişmanlıktan yararlanmak istiyorum." dedi.

"Asphalt 8 araba yarışı oyunu ile ByLock gözüktüğü iddiası"

ByLock kullandığı ve silahlı terör örgütü üyesi olduğu iddiası ile yargılanan Recep Gümüşsu ise 2013 yılında İzmir Askeri Casusluk davasında mağdur olduğunu, daha sonra hakim karşısına çıktığını ve kumpas kuranlardan şikayetçi olmadığını savunarak, şunları söyledi:

"FETÖ'nün o dönemde bu kadar büyük bir eylem içerisinde olduğunu hesap edemedim. Bilseydim şikayetçi olurdum. Görevimin başındayken gözaltına alındım. ByLock sorgusunun ardından kullanmadığım belirtilerek serbest bırakıldım. İstanbul'da yürütülen soruşturma kapsamında tekrar gözaltına alınarak tutuklandım. Derslerim kötü olduğu için askeri okulu iki yıl kazanamadım. ByLock'u yüklemedim, kullanmadım. Sonradan öğrendiğime göre Asphalt 8 oyunu yükleyenlerde ByLock programı gözükebiliyormuş. Bundan kaynaklanabileceğini düşünüyorum."

Gümüşsu, Askeri Casusluk Davası ve FETÖ soruşturmasında da mağdur edildiğini öne sürerek mağduriyetinin giderilmesini istedi.

Dönemin Jandarma İstihbarat Müdürü Yarbay Sandal ise savunmasında darbe döneminde yıllık izinde olduğunu, eşi ile birlikte Kahramanmaraş'ta bulunduğunu belirtti.

Darbe gecesi Gökhan Gümüş isimli biriyle ile görüştüğünü ve bu kişiye "Başbakanın arkasındayım. Darbeye karşıyım." şeklinde ifadeler kullandığını ve bunun telefon kayıtlarında mevcut olduğunu söyleyen Sandal, kendisine kumpas kurulduğunu öne sürdü.

Çalışma odasında bulunan bir doların kendisine ait olmadığını ileri süren Sandal, cep telefonlarının gözaltı süresince incelendiğini ve ByLock bulunmadığını savunarak, "Herhangi bir yükleme yapmadım. Kesinlikle hiçbir zaman kullanmadım. Kimseyle görüşmedim. Asphalt 8 oyun programı veya bir yanlışlıkla kurulmuş olabileceğini düşünüyorum." dedi.

Mahkeme Başkanı Kantık, bu ifadeleri sonrasında "Bugün de Asphalt 8 oyunu çıktı." şeklinde tepki gösterdi.

Örgütün subay abisi olduğu iddiasıyla tutuklu Osman Şaylı, tek kişinin verdiği ifade ile tutuklu bulunduğunu, subay abisi olduğu iddiasının iftira olduğunu, dosyada adı geçen 8 kişiyi de tanımadığını öne sürdü.

Mahkeme Başkanı Kantık'ın sanık Aydın'a Şaylı'yı tanıyıp tanımadığını sorması üzerine Aydın, Osman Şaylı'yı tanıdığını beyan etti.

Diğer sanıklar da örgüt üyeliği ve ByLock kullandıkları iddialarını reddetti.

Mahkeme heyeti, savunmaların ardından eksiklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gülen'i Eleştirdi, Askeri Okulla İlişiği Kesildi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem
    01:09 Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde de hissedildi. Depremde can kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

  • Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar
    01:09 Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyunlar vermeye devam ediyor. Bu hafta ise strateji ve macera türündeki The Big Con ve Town of Salem 2 oyunları ücretsiz olarak sunulacak. Town of Salem 2, arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz bir sosyal dedektiflik yapımı olarak öne çıkıyor. The Big Con ise Ali isimli bir karakterin hikayesini anlatıyor. Oyunları ücretsiz olarak almak için Epic Games Store'un web sitesine veya masaüstü uygulamasına giriş yapmanız yeterli.

  • Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri
    01:09 Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri

    Tecno, Camon 30 serisinin yeni modeli olan Camon 30 Premier 5G'yi piyasaya sürdü. Camon 30 Premier, şık tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. 6,77 inç LTPO AMOLED ekran, 120Hz yenileme hızı, 50 Megapiksel selfie kamerası, MediaTek Dimensity 8200 işlemci, 12GB RAM, 512GB depolama alanı, 5000 mAh pil ve 70W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, silver ve black renk seçenekleri ile sunulacak.

  • Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu
    00:52 Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan hastanenin bahçesindeki trafoda çıkan yangın, paniğe neden oldu. Yangın, hızlı bir şekilde kontrol altına alınarak söndürüldü. Tedbir amacıyla hastanenin elektriği bir süre kesildi.

  • Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu
    00:48 Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu

    Giresun'un Bulancak ilçesinde gerçekleşen kuyumcu soygununda çalınan altınlar, Giresun Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan titiz çalışmalar sonucunda kısa sürede bulundu. İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı, Giresun'un huzuru için çalışmalarına devam edeceğini açıkladı.

  • Bursa İl Jandarma Komutanlığı Kırsal Bölgelerde Uygulama Yaptı
    00:35 Bursa İl Jandarma Komutanlığı Kırsal Bölgelerde Uygulama Yaptı

    Bursa İl Jandarma Komutanlığı, kentin kırsal bölgelerinde vatandaşların huzur ve güveni için uygulama gerçekleştirdi. Uygulama sonucunda çeşitli suçlardan aranan 25 kişi yakalanırken, uyuşturucu madde ele geçirildi. Ayrıca, trafik denetimlerinde 72 araç sürücüsüne toplamda 233 bin lira idari ceza kesildi ve 24 araç trafikten men edildi.

  • Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı
    00:33 Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan Safranbolu Devlet Hastanesi'nin bahçesindeki trafoda çıkan yangın paniğe neden oldu. Yangın, polis ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede kontrol altına alındı. Hastanenin elektriği tedbir amacıyla bir süre kesildi.

  • Türkiye'den 9. İyilik Gemisi ile Gazze'ye 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi ulaştı
    00:23 Türkiye'den 9. İyilik Gemisi ile Gazze'ye 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi ulaştı

    Türk Kızılay tarafından temin edilen gıda, bebek malzemeleri ve diğer ihtiyaç malzemeleriyle yola çıkan 9. İyilik Gemisi, Mısır'ın El-Ariş Limanı açıklarına ulaştı. Gemide bulunan 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi, Gazze'ye taşınmak üzere tırlara yüklenecek.

  • ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti
    00:23 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti

    ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin'in BM'ye tam üyeliği talep edilen karar tasarısını veto etti. Oylamada 12 evet, 2 çekimser oy kullanılırken, ABD tasarıyı veto etti.


Advertisement