Gümrük Birliği'ni Güncelleme Mutabakatı 12 Mayıs'ta İmzalanıyor - Son Dakika
Politika

Gümrük Birliği'ni Güncelleme Mutabakatı 12 Mayıs'ta İmzalanıyor

Gümrük Birliği\'ni Güncelleme Mutabakatı 12 Mayıs\'ta İmzalanıyor

Türkiye, Gümrük Birliği’ni Güncelleme Mutabakat zabtını 12 Mayıs’ta Brüksel’de imzalayacak.

06.05.2015 13:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye, Gümrük Birliği'ni Güncelleme Mutabakat zabtını 12 Mayıs'ta Brüksel'de imzalayacak. AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, "Türkiye ile AB arasında 20 yıl önce imzalanmış Gümrük Birliği anlaşmasında tarım, hizmetler ve kamu alımları sektörleri yoktur. Bunların dahil edileceği yeni bir yapıya geçmek üzere, aşağı yukarı 15 aydır AB Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı olarak komisyonda önemli görüşmeler yaptık" dedi.

Avrupa Birliği Bakanlığı'nın Ortaköy'deki ofisinde konu ile ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Volkan Bozkır, Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerinin önemli birkaç maddesi olduğunu belirterek, "Bir tanesi müzakere sürecinin devam ettirilmesidir. Bir tanesi Gümrük Birliği ilişkisinin daha da güçlendirilmesidir. Bir tanesi de vize konusunda, vizelerin tamamen kaldırılmasıdır. Bu Gümrük Birliği'nin güncelleşmesi konusu son derece önemlidir. Türkiye ile AB arasında 20 yıl önce imzalanmış Gümrük Birliği anlaşmasında tarım, hizmetler ve kamu alımları sektörleri yoktur. Bunların dahil edileceği yeni bir yapıya geçmek üzere aşağı yukarı 15 aydır AB Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı olarak komisyonda önemli görüşmeler yaptık. Ancak burada önemli bir husus vardı. Daha önceki halen mevcut Gümrük Birliği anlaşmamızda Avrupa Birliği üçüncü bir ülkeyle serbest ticaret anlaşması imzaladığı zaman bunun Türkiye'ye otomatik uygulanacağına dair bir hüküm mevcut değildi. Dolayısıyla, örneğin Güney Kore'yle, Meksika'yla, Cezayir'le veyahut başka ülkelerle bu sıkıntı ortaya çıktı ve biz bu ülkelerle, Türkiye ile o ülke arasında serbest ticaret anlaşması imzalayıncaya değin Türkiye gümrüksüz olarak piyasalarını açmak zorunda kaldı. Bu ülkeler aynı şekilde karşılık veremediler. Biz onlarla imzaladık. Bu sıkıntılar giderildi" ifadelerini kullandı.

Amerika ile Avrupa Birliği arasında önümüzdeki günlerde Transatlantic Trade and Inverstment Partnership (TTİP) anlaşmasının imzalanacağını söyleyen Bozkır, "Eğer biz Amerika'yla imzalayana kadar bir süre geçerse de Türkiye'nin zararı olacak. Onun için bu Gümrük Birliği'nin güncelleşme anlaşmasına daha TTİP yürürlüğe girmeden bunu bitirmeyi planlıyoruz. Böyle bir madde konulmasında komisyonla yaklaşık bir senedir görüşme içindeyiz. ve bunu biz en son AB Bakanlığı'nın, Gümrük Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı'yla yaptığımız son toplantıda gerekirse Gümrük Birliği'ni güncelleştirmeme noktasına geldik. ve Avrupa Birliği sonunda bu maddenin de yeni güncelleşecek anlaşmanın içine dahil edilmesini kabul etti. O, kabul ettikten sonra da biz güncelleşmeyi resmen kabul ettiğimizi bildirdik. Önümüzdeki hafta; sanıyorum 11 Mayıs'ta değil, 12 Mayıs'ta Ekonomi Bakanımız, Avrupa Birliği'nin Ticaretten Sorumlu Komiseri Malmström (Cecilia Malmström) ile bir araya gelecek. ve orada bu vardığımız mutabakat resmileştirilecek. Önemli bir adım bu. İnşallah biz güncelleştirmeyi daha önce bitirirsek de TTİP anlaşması imzalandığında zaten böyle bir madde olan Gümrük Birliği ilişkisi test edilmiş olacağı için otomatik olarak Türkiye'de bu TTİP anlaşmasının bir parçası olacak" şeklinde konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Gümrük Birliği'ni Güncelleme Mutabakatı 12 Mayıs'ta İmzalanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan öğretmen ataması açıklaması
    22:33 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan öğretmen ataması açıklaması

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, öğretmen atamalarına ilişkin "Öğretmen atamaları fazla uzamayacak yakında bir miktar atama yapacağız. Ancak şimdi rakam vermek doğru olmaz, Milli Eğitim Bakanımız konuyu çalışıyor." ifadelerini kullandı.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: CHP Genel Başkanı Sayın Özel'e kapımız açık
    22:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan: CHP Genel Başkanı Sayın Özel'e kapımız açık

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e kapılarının açık olduğunu belirtti. Erdoğan, ziyaretleri halinde bir araya gelip konuşacaklarını ifade etti.

  • Soma Belediyesi Makam Araçlarını Satışa Çıkaracak
    22:25 Soma Belediyesi Makam Araçlarını Satışa Çıkaracak

    Soma Belediye Başkanı Sercan Okur, önceki dönemdeki makam araçlarının satılacağını açıkladı. Belediye personelinin araçları özel işlerde kullanıldığı için satışa çıkarılacak olan araçlar yerine yeni makam araçları alınmayacak.

  • Alanya Belediyesi'nin 1 Milyar TL Borcu Ortaya Çıktı
    22:15 Alanya Belediyesi'nin 1 Milyar TL Borcu Ortaya Çıktı

    Alanya Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri sonrasında CHP'den seçilen Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, belediyenin borç listesini ve aylık gelir gider dengesini ana binaya astı. Listeye göre Alanya Belediyesi'nin toplamda 1 milyar 122 milyon 258 bin 556 TL borcu bulunuyor.

  • Burdur Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Değişti
    22:11 Burdur Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Değişti

    Burdur Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mukaddes Kılınç'ın görevden ayrılmasının ardından yerine Karaman Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mustafa Çakır atandı.

  • Beyoğlu Belediyesi Karaköy Sahilinde Kısıtlamaları Kaldırdı
    21:59 Beyoğlu Belediyesi Karaköy Sahilinde Kısıtlamaları Kaldırdı

    Beyoğlu Belediyesi, Karaköy sahilinde kıyının kamu kullanımına kapatılmasına neden olan prefabrik kulübeyi ve sahili sınırlandıran çitleri kaldırdı. Belediye, kent estetiği ve sahil şeridi bütünlüğü göz önünde bulundurarak, çalışmaya müdahale etti ve sahil şeridini vatandaşın kullanımına yeniden açtı.

  • Türkiye, 2024 yılında RACVIAC Dönem Başkanlığını üstlendi
    21:56 Türkiye, 2024 yılında RACVIAC Dönem Başkanlığını üstlendi

    Türkiye, 2024 yılında RACVIAC - Güvenlik İşbirliği Merkezi Çok Uluslu Danışma Grubu (MAG) Dönem Başkanlığını üstlendi. Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'da yapılacak olan 51. MAG toplantısı, bölgesel Güven ve Güvenlik Artırıcı Önlemlerin (GGAÖ) uygulanmasında eğitim desteği sağlamayı ve bölgesel diyalogu güçlendirmeyi hedefliyor.

  • Bornova'da Bayramlaşma Töreni Düzenlendi
    21:54 Bornova'da Bayramlaşma Töreni Düzenlendi

    Bornova Kaymakamlığı tarafından düzenlenen bayramlaşma töreninde Kaymakam Muzaffer Şahiner ve Belediye Başkanı Ömer Eşki birlik ve beraberlik mesajları verdi.

  • Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras Anıtkabir'de Ata'nın huzuruna çıktı
    21:49 Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras Anıtkabir'de Ata'nın huzuruna çıktı

    Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras Anıtkabir'de Ata'nın huzuruna çıktı. Yeni seçilen 11 CHP'li ilçe belediye başkanı ile Anıtkabir'i ziyaret eden Aras Anıtkabir özel defterini imzaladı.


Advertisement