Gümrük İşlemlerinin Hızı Artıyor, Üretim Maliyetleri Düşüyor - Son Dakika
Ekonomi

Gümrük İşlemlerinin Hızı Artıyor, Üretim Maliyetleri Düşüyor

Gümrük İşlemlerinin Hızı Artıyor, Üretim Maliyetleri Düşüyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Bakanlık bünyesinde yapılan çalışmaların meyvesini almaya devam ettiklerini, özellikle ticaretin kolaylaştırılması yönünde yapılan düzenlemeler ve gümrük işlemlerindeki risk analizi tabanlı kontrollerin gümrük işlemlerinin hızını arttırdığını ifade etti.

16.07.2014 11:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Bakanlık bünyesinde yapılan çalışmaların meyvesini almaya devam ettiklerini, özellikle ticaretin kolaylaştırılması yönünde yapılan düzenlemeler ve gümrük işlemlerindeki risk analizi tabanlı kontrollerin gümrük işlemlerinin hızını arttırdığını ifade etti.

Bakan Yazıcı yaptığı açıklamada, gümrük idarelerindeki işlemlerin hızlanması, yığılmaların önlenmesi, kaliteli ve hızlı hizmet sunulmasının dış ticaret erbabına pek çok avantaj sağladığını vurguladı. Yükümlülerin ithalat ve ihracat işlemlerini tamamlamak için gümrük idarelerinde daha az zaman harcamasının üretim maliyetlerini düşürme noktasında da önemli katkı sağladığını belirten Yazıcı, şunları kaydetti:

"Gümrük idarelerinde ihracat işlemlerinin tamamlanma sürelerine bakıldığında, 2010 yılında ilk 1 dakikada tamamlanan işlemlerin oranı yüzde 42 iken 2013 yılında bu oranın önemli ölçüde artarak yüzde 61'e, 2014 yılının ilk 6 ayında ise yüzde 65'e ulaştığı; İlk yarım saatte işlemleri tamamlanan beyannamelerin oranına bakıldığında ise 2010 yılında yüzde 70 olan bu oranın 2013 yılı itibariyle yüzde 78'e ulaştığı, 2014 yılının ilk altı ayında ise yüzde 82 olduğu görülmektedir.

Diğer taraftan, 2013 yılı verileri ile 2010 yılına ilişkin veriler kıyaslandığında, bir ihracat beyannamesinin ortalama işlem süresi önemli ölçüde kısaldı. İhracatta ortalama olarak işlem süreleri 2010 yılında 7 saatin üzerindeyken, 2013 yılı itibariyle 4 saatin altına (3 saat 54 dakikaya), 2014 yılı ilk altı ayı itibariyle ise 3 saatin altına (2 saat 45 dakika) indi.

Görüldüğü gibi rakamlar gümrük idarelerimizdeki başarıyı ortaya koyuyor. Gümrük idarelerimiz ilk 1 dakikada ihracat işlemlerinin yüzde 65'ini, ilk yarım saatte ise yüzde 82'sini tamamlıyor. Bu dış ticaret erbabımız için büyük bir avantaj"

"İTHALAT İŞLEMLERİNİN SÜRELERİNDE DE ÖNEMLİ İYİLEŞMELERİN YAŞANIYOR"

Bakan Yazıcı, ithalat işlemlerinin sürelerinde de önemli iyileşmelerin yaşandığını, 2010 yılında ithalatta işlem gören beyannamelerin yüzde 51'inin işlemlerinin ilk 8 saatte, yüzde 70'inin işlemlerinin ise ilk 24 saat içinde tamamlanmışken; 2013 yılında yüzde 55'inin işlemlerinin ilk 8 saatte, yüzde 71'inin işlemlerinin ise ilk 24 saat içinde tamamlandığını, 2014 yılı ilk altı aylık verilerine bakıldığında ise ithalatta işlem gören beyannamelerin yüzde 58'inin işlemlerinin ilk sekiz saatte, yüzde 74'ünün işlemlerinin ise ilk 24 saat içinde tamamlanarak eşyanın teslim edilebilir hale geldiğini söyledi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Gümrük İşlemlerinin Hızı Artıyor, Üretim Maliyetleri Düşüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor
    00:28 Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor

    Burdur'da gerçekleşen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, 2024 yılı yatırım planları ele alındı. Toplantıda, Burdur genelinde 267 projenin yürütüldüğü açıklandı.

  • Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi
    21:49 Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi

    Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü ve Hizan Sağınlı Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan yol kontrollerinde 2 şahsa toplam 34 bin 440 TL idari para cezası verildi. Yapılan operasyonda 4 adet keklik, 4 adet kafes ve 5 adet tuzak ele geçirildi. Keklikler sağlık kontrollerinin ardından doğaya salındı ve kafes ile tuzaklar imha edildi.

  • Tunceli'de depremzedeler için inşa edilen 88 konutun kura çekimi yapıldı
    21:29 Tunceli'de depremzedeler için inşa edilen 88 konutun kura çekimi yapıldı

    Tunceli'nin Mazgirt ilçesinde meydana gelen deprem sonucunda evleri hasar gören vatandaşlar için inşa edilen 88 konutun kura çekimi noter huzurunda gerçekleştirildi. Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, kura çekilen konutların hak sahiplerine hayırlı olması temennisinde bulundu.


Advertisement